settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο προφήτης στην Αγία Γραφή;

Απάντηση


Σε γενικές γραμμές, ο προφήτης είναι κάποιος που μιλάει την αλήθεια τού Θεού στους άλλους. Η λέξη προφήτης μπορεί να σημαίνει «αυτός που μιλάει αντί του Θεού» ή «κήρυκας». Οι προφήτες, επίσης, αποκαλούνται «βλέποντες», ένεκα της πνευματικής τους ενόρασης ή της ικανότητάς τους να «βλέπουν» το μέλλον.

Στην Αγία Γραφή, οι προφήτες είχαν συχνά ρόλο διδακτικό και αποκαλυπτικό, διακηρύττοντας την αλήθεια τού Θεού σε σύγχρονα ζητήματα και ταυτόχρονα αποκάλυπταν λεπτομέρειες σχετικά με το μέλλον. Η διακονία τού Ησαΐα, για παράδειγμα, αναφερόταν και στο παρόν και στο μέλλον. Κήρυξε με θάρρος ενάντια στη διαφθορά τών ημερών του (Ησαΐας 1:4) και έκανε γνωστά μεγάλα οράματα αναφορικά με το μέλλον τού Ισραήλ (Ησαΐας 25:8).

Οι προφήτες είχαν το καθήκον να μιλάνε με πιστότητα τον λόγο τού Θεού στους ανθρώπους. Συνέβαλαν ουσιαστικά στο να οδηγούν το έθνος τού Ισραήλ και να θεμελιώσουν την εκκλησία. Ο οίκος τού Θεού είναι «εποικοδομημένος επάνω στο θεμέλιο τών αποστόλων και των προφητών, που ακρογωνιαία πέτρα είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός» (Εφεσίους 2:20).

Περισσότερα από 133 ονόματα προφητών αναφέρονται στην Αγία Γραφή, και ανάμεσά τους είναι 16 γυναίκες. Επιπρόσθετα, αρκετοί άλλοι προφήτευσαν, όπως οι 70 πρεσβύτεροι τού Ισραήλ (Αριθμοί 11:25) και οι 100 προφήτες που διέσωσε ο Οβαδίας (Α΄ Βασιλέων 18:4). Ο πρώτος ονομαζόμενος προφήτης στην Αγία Γραφή είναι ο Αβραάμ. Στην Γένεση 20:7 ο Θεός μίλησε στον Αβιμέλεχ σε όραμα και του είπε, «τώρα, λοιπόν, απόδωσε τη γυναίκα στον άνθρωπο, επειδή είναι προφήτης· και θα προσευχηθεί για σένα, και θα ζήσεις. …» Ο Θεός είχε αποκαλυφθεί στον Αβραάμ σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο Ιακώβ και ο Ιωσήφ, απόγονοι τού Αβραάμ, είδαν και οι δύο όνειρα που αφορούσαν το μέλλον, τα οποία μπορούμε να τα εντάξουμε στην προφητική κατηγορία. Ο Μωυσής αποκλήθηκε «άνθρωπος τού Θεού» και θεωρείτο μεγάλος προφήτης (Δευτερονόμιο 34:10). Ο Ιησούς και πολλοί από τους Κριτές υπηρέτησαν ως προφήτες, με τελευταίο Κριτή τον Σαμουήλ, που άκουσε την φωνή τού Θεού ως μικρό παιδί (Α΄ Σαμουήλ 3:4). Αργότερα θα έχριε τον Δαβίδ, ο οποίος υπηρέτησε τον Ισραήλ ως βασιλιάς και ως προφήτης.

Η εποχή τού Ηλία και του Ελισσαιέ σημαδεύτηκε από υψηλό επίπεδο προφητικής δραστηριότητας. Ένα σχολείο προφητών ανθούσε πραγματικά κατά την διάρκεια τού βίου τους (δες Α΄ Βασιλέων 20:35). Και ο Ηλίας και ο Ελισσαιέ πραγματοποίησαν, επίσης, πολλά θαύματα.

Στην Καινή Διαθήκη ο Ιωάννης ο Βαπτιστής προανήγγειλε τον Μεσσία (Ματθαίος 3:1). Ο ίδιος ο Ιησούς ήρθε ως προφήτης, ιερέας, βασιλιάς και Μεσσίας εκπληρώνοντας πολλές από τις μεσσιανικές προφητείες τής Παλαιάς Διαθήκης.

Η αρχέγονη εκκλησία είχε προφήτες. Για παράδειγμα ο Κύριος έδωσε στον Ανανία μια προφητεία που αφορούσε το μέλλον τού αποστόλου Παύλου (Πράξεις 9:10-18). Το Πράξεις 21:9 αναφέρει τις τέσσερις κόρες τού Φιλίππου, οι οποίες προφήτευαν. Η προφητεία καταγράφεται ως πνευματικό χάρισμα στην Α΄ Κορινθίους 12 και 14. Στους έσχατους καιρούς, δύο «μάρτυρες» θα προφητεύσουν από την Ιερουσαλήμ (Αποκάλυψη 11).

Οι προφήτες που ο Θεός στέλνει, περιφρονούνται συνήθως και το μήνυμά τους αγνοείται. Ο Ησαΐας περιέγραψε το έθνος του λέγοντας, «Ο λαός αυτός είναι απειθής, είναι γιοι αναληθείς που δεν θέλουν να ακούσουν τον νόμο τού Κυρίου, οι οποίοι λένε προς τους βλέποντες: Μη βλέπετε· και στους προφήτες: Μη προφητεύετε σε μας τα σωστά, μιλάτε μας κολακευτικά, προφητεύετε απατηλά» (Ησαΐας 30:9-10). Ο Ιησούς θρήνησε για την Ιερουσαλήμ η οποία σκότωσε τους προφήτες που ο Θεός τούς έστειλε (Λουκάς 13:34).

Φυσικά, καθένας που «μιλάει αντί του Θεού» ένα μήνυμα δεν είναι πραγματικά προφήτης τού Θεού. Η Γραφή προειδοποιεί ενάντια στους ψευδοπροφήτες που ισχυρίζονται ότι μιλάνε για τον Θεό αλλά στην πραγματικότητα απατούν τους ανθρώπους παριστάνοντας πως τους πληροφορούν. Ο βασιλιάς Αχαάβ είχε 400 τέτοιους ψευδοπροφήτες στη δούλεψή του για να του λένε ό,τι του άρεσε να ακούει (Β΄ Χρονικών 18:4-7, σύγκρινε Β΄ Τιμόθεον 4:3). Στην Καινή Διαθήκη έχουμε πολλές προειδοποιήσεις ενάντια στους ψευδοπροφήτες. Ο Ιησούς δίδαξε, «Προσέχετε δε από τους ψευδοπροφήτες, που έρχονται σε σας με ενδύματα προβάτων, από μέσα όμως είναι αρπακτικοί λύκοι» (Ματθαίος 7:15). Αργότερα επισήμανε πως στους έσχατους καιρούς «θα σηκωθούν ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτες, και θα δείξουν μεγάλα σημεία και τέρατα, ώστε να πλανήσουν, αν είναι δυνατόν, και τους εκλεκτούς» (Ματθαίος 24:24). Η Αποκάλυψη κάνει λόγο για έναν ψευδοπροφήτη που θα εγερθεί στην Θλίψη και θα απατήσει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο (Αποκάλυψη 16:13, 19:20, 20:10). Για να μην παρασυρθούμε, πρέπει να «μη πιστεύουμε σε κάθε πνεύμα, αλλά να δοκιμάζουμε τα πνεύματα αν είναι από τον Θεό» (Α΄ Ιωάννου 4:1).

Ο αληθινός προφήτης θα είναι αφοσιωμένος να μιλάει την αλήθεια τού Θεού. Δεν θα έρθει ποτέ σε αντίφαση με τον αποκαλυμμένο λόγο τού Θεού. Ο αληθινός προφήτης θα μιλήσει όπως ο προφήτης Μιχαΐας μίλησε λίγο πριν την κρίσιμη αντιμετώπιση τού Αχαάβ, «Ζει ο Κύριος, ό,τι μου πει ο Θεός, αυτό θα μιλήσω» (Β΄ Χρονικών 18:13).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο προφήτης στην Αγία Γραφή;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries