settings icon
share icon
Ερώτηση

Υπάρχει κάποια καθοριστική απόδειξη της ύπαρξης του Θεού;

Απάντηση


Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από το τι εννοούμε «καθοριστική» απόδειξη. Μπορούμε να φτάσουμε τον Θεό και να Τον αγγίξουμε ή να Τον δούμε όπως αγγίζουμε και βλέπουμε τους ανθρώπους; Όχι. Αλλά υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι που μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο Θεός υπάρχει, ότι είναι πραγματικός κι ότι είναι Αυτός που λέει ότι είναι. Θα δούμε σύντομα τρεις τρόπους απόδειξης της ύπαρξής Του με βάση την επιστήμη και την Αγία Γραφή.

1. Ο νόμος αιτίας και αποτελέσματος. Ο νόμος αυτός της επιστήμης δηλώνει ότι κάθε αιτία έχει το αποτέλεσμά της και κάθε αποτέλεσμα έχει την αιτία του. Ο νόμος αυτός αποτελεί τη βάση όλης της επιστήμης. Ως τέτοιος, σχετίζεται με την προέλευση του ουρανού και της γης. Πράγματι, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το σύμπαν δεν υπήρχε πάντοτε αλλά έχει μια αρχή ύπαρξης σε κάποια στιγμή του παρελθόντος.

Η θεωρία της σχετικότητας, η οποία είναι αποδεκτή σχεδόν παγκοσμίως μεταξύ των επιστημόνων, έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις για τον νόμο αιτίας και αποτελέσματος. Η μία είναι ότι το σύμπαν, ορισμένο ως χρόνος, χώρος, ύλη και φυσική ενέργεια, έχει αρχή, δεν είναι αιώνιο. Κι είναι μέσω των εξισώσεων του Αϊνστάιν που οι επιστήμονες μπορούν να ιχνηλατήσουν την ανάπτυξη του σύμπαντος προς τα πίσω στην αρχή του, σ' αυτό που αποκαλείται «μοναδικό γεγονός», όταν πραγματικά ήρθε στην ύπαρξη. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι το σύμπαν πραγματικά έχει αρχή. Αυτό σημαίνει πως αν το σύμπαν έχει σημείο εκκίνησης στον χρόνο, τότε κάποτε άρχισε να υπάρχει και πρέπει να υπάρχει μια αιτία για την ύπαρξή του.

Συνεπώς, αν το σύμπαν χρειάζεται μια αιτία για το ξεκίνημα της ύπαρξής του, τότε αυτή η αιτία πρέπει να βρίσκεται πέραν εαυτού –που είναι χρόνος, χώρος, ύλη και φυσική ενέργεια. Η αιτία αυτή πρέπει να είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που οι χριστιανοί αποκαλούν «Θεό». Ακόμη και ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, πιθανώς ο πλέον επιφανής υπέρμαχος του αθεϊσμού στον καιρό μας, παραδέχθηκε σ' ένα άρθρο του στο περιοδικό TIME ότι «θα μπορούσε να είναι κάτι απίστευτα μεγάλο και ακατανόητο και πέραν της παρούσας κατανόησής μας». Ναι, αυτό είναι ο Θεός!

Μπορούμε καλύτερα να συνοψίσουμε την κοσμολογική μαρτυρία με τις ακόλουθες προτάσεις:
(1) Οτιδήποτε αρχίζει να υπάρχει πρέπει να έχει μια αιτία για την ύπαρξή του.
(2) Το σύμπαν άρχισε να υπάρχει.
(3) Συνεπώς, το σύμπαν πρέπει να έχει μια αιτία για την ύπαρξή του.
(4) Οι ιδιότητες της αιτίας του σύμπαντος (να είναι άχρονη, να υπάρχει έξω από το χώρο, κ.λπ.) είναι οι ιδιότητες του Θεού.
(5) Συνεπώς, η αιτία του σύμπαντος πρέπει να είναι ο Θεός (Γένεση 1:1).

2. Ο τελολογικός νόμος. Τελολογία είναι η μελέτη του σχεδιασμού ή του σκοπού στα φυσικά φαινόμενα. Ο νόμος αυτός της επιστήμης ουσιαστικά σημαίνει πως όταν ένα αντικείμενο εκφράζει έναν σκοπό ή σχεδιασμό, πρέπει να έχει έναν σχεδιαστή. Με απλά λόγια, τα πράγματα δεν σχεδιάζουν τον εαυτό τους. Αυτό αληθεύει για τα πράγματα στο σύμπαν, που αποδεικνύει πως πρέπει Κάποιος να το σχεδίασε .

Για παράδειγμα, η γη καθώς περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, παρεκκλίνει από την ευθεία γραμμή κατά 0,282 χιλιοστά κάθε 18 μίλια –μια πολύ ευθεία γραμμή με ανθρώπινους όρους. Αν η περιστροφή άλλαζε και η παρέκκλιση γινόταν 0,254 χιλιοστά κάθε 18 μίλια, τότε θα παγώναμε έως θανάτου. Αν η τροχιά άλλαζε και η παρέκκλιση γινόταν 0,317 χιλιοστά, τότε θα καιγόμασταν. Ο ήλιος καίει περίπου στους 20 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του. Αν η γη μετακινιόταν κατά 10% πιο μακριά, θα παγώναμε τελείως. Αν μετακινιόταν πιο κοντά κατά 10% θα γινόμασταν στάχτη. Θα πρέπει να πιστέψουμε πως αυτή η ακρίβεια «συνέβη τυχαία»; Σκέψου τούτο: ο ήλιος βρίσκεται 149.600.000 χιλιόμετρα μακριά από τη γη και η απόσταση αυτή συμβαίνει να είναι η σωστή. Αυτό συνέβηκε τυχαία ή σχεδιάστηκε; Ο ψαλμωδός με αξιοσημείωτο θαυμασμό αναφέρεται στον Θεό ως τον μεγάλο σχεδιαστή: «Τα ουράνια φανερώνουνε το μεγαλείο του Θεού και δείχνει το στερέωμα τα έργα που έχει φτιάξει. Απ' τη μια άκρη τ' ουρανού η ανατολή του κι η τροχιά του ως την άλλη άκρη του» (Ψαλμός 19:1, 6, ΝΜΒ).

3. Ο νόμος των πιθανοτήτων και της εκπληρωμένης προφητείας. Υπάρχουν 1.093 προφητείες στην Αγία Γραφή που αναφέρονται στον Ιησού Χριστό και στην Εκκλησία Του, και κάθε μια από αυτές έχει εκπληρωθεί! Η Παλαιά Διαθήκη περιέχει 48 προφητείες που αναφέρονται στη σταύρωση του Ιησού. Όταν εφαρμόσουμε τους νόμους των πιθανοτήτων για να υπολογίσουμε την πιθανότητα να συμβούν πολλά γεγονότα σχεδόν τον ίδιο χρόνο, όλες οι πιθανότητες πρέπει να πολλαπλασιαστούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, αν η πιθανότητα ενός μεμονωμένου γεγονότος που συμβαίνει σπάνια είναι 1 στις 5 και η πιθανότητα ενός ξεχωριστού γεγονότος είναι 1 στις 10, τότε η πιθανότητα να συμβούν και τα δύο γεγονότα μαζί ή στη σειρά είναι 1:5 επί 1:10 που κάνει 1:50.

Θεωρώντας το γεγονός ότι πολλοί διαφορετικοί προφήτες που έζησαν σε διαφορετικές κοινότητες σε μια χρονική περίοδο που καλύπτει 1.000 χρόνια προφήτεψαν για τον Χριστό 500 χρόνια πριν τη γέννησή Του, οι πιθανότητες να εκπληρώθηκαν αυτές οι προφητείες ξεπερνούν απλά κάθε ανεξέλεγκτη φαντασία. Για παράδειγμα, οι πιθανότητες ένας άνθρωπος (ο Χριστός) να εκπληρώσει 8 προφητείες που αναφέρονται σ' Αυτόν είναι 1:1017 (1017 είναι ο αριθμός 1 με 17 μηδενικά).

Σκέψου τούτο: φαντάσου να καλύψεις ολόκληρη την πολιτεία του Τέξας με ασημένια δολάρια σε πάχος 61 εκατοστών. Ο αριθμός των ασημένιων δολαρίων που θα χρειάζονταν για να καλύψουν ολόκληρη την πολιτεία θα ήταν 10 εις την 17η δύναμη. Σημείωσε ένα δολάριο από αυτά με ένα «Χ» και πέταξέ το από το αεροπλάνο. Κατόπιν ανακάτεψε όλα τα ασημένια δολάρια σε όλη την πολιτεία. Δέσε τα μάτια ενός ανθρώπου και πες του πως μπορεί να ταξιδέψει οπουδήποτε θέλει μέσα στην πολιτεία του Τέξας. Θα πρέπει κάπου να σταματήσει και να βρει το σημειωμένο με «Χ» δολάριο στο πάχος των 61 εκατοστών. Ποιες είναι οι πιθανότητες να το βρει; Είναι η ίδια πιθανότητα που οκτώ από τις προφητείες περί Χριστού εκπληρώθηκαν στον ίδιο άνθρωπο.

Η Αγία Γραφή με όλες τις εκπληρωμένες προφητείες αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού. Μέσω του νόμου των πιθανοτήτων και των μαθηματικών πιθανοτήτων των εκπληρωμένων προφητειών μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως υπήρχε ένας θείος Σχεδιαστής και Συγγραφέας της Γραφής. Είναι ο ίδιος που έφερε το σύμπαν στην ύπαρξη. «Ίσως τώρα να διερωτηθείτε: «Πώς θα ξεχωρίζουμε το λόγο που δεν τον είπε ο Κύριος;» Λοιπόν: Αν ένας προφήτης μιλήσει εξ ονόματος του Κυρίου αλλά ο λόγος του δεν πραγματοποιηθεί και δεν επαληθευτεί, τότε το λόγο αυτόν δεν τον είπε ο Κύριος· ο προφήτης μίλησε με ασέβεια. Μην τον φοβηθείτε.» (Δευτερονόμιο 18:21-22).

Τελικά, ο Θεός ο Δημιουργός του σύμπαντος και Αρχηγός της σωτηρίας μας λέει, «Φέρτε στο νου σας όσα γίνανε από πολύ παλιά, τα πρώτα, γιατί εγώ είμαι ο Θεός και δεν υπάρχει άλλος εκτός από μένα· Θεός χωρίς τον όμοιό του. Εγώ απ' την αρχή το μέλλον φανερώνω και από πριν όσα ακόμα δεν έχουν συμβεί. Λέω, "το σχέδιό μου θα εκτελεστεί, κι όλα όσα επιθυμώ θα τα πραγματοποιήσω.» (Ησαΐας 46:9-10)

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Υπάρχει κάποια καθοριστική απόδειξη της ύπαρξης του Θεού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries