settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι τα δυνατά και ποια τ’ αδύνατα σημεία της προθλιψιακής άποψης της Αρπαγής;

Απάντηση



Στην εσχατολογία είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όλοι, σχεδόν, οι χριστιανοί συμφωνούμε σε τρία σημεία: 1) Έρχεται ο καιρός της μεγάλης Θλίψης, που όμοιά της ο κόσμος δεν έχει γνωρίσει, 2) μετά τη Θλίψη, ο Χριστός θα επιστρέψει να εγκαθιδρύσει τη βασιλεία Του στη γη, και 3) θα λάβει χώρα η Αρπαγή –η αλλαγή από τη θνησιμότητα στην αθανασία- για τους πιστούς (Ιωάννης 14:1-3, Α΄ Κορινθίους 15:51-52, Α΄ Θεσσαλονικείς 4:16-17). Το ερώτημα είναι πότε θα συμβεί η Αρπαγή σε σχέση με τη Θλίψη και τον δεύτερο ερχομό του Χριστού;

Στη διαδρομή του χρόνου διατυπώθηκαν τρεις, κυρίως, θεωρίες σχετικά με τη χρονική στιγμή της Αρπαγής: Η προθλιψιακή (η άποψη ότι η Αρπαγή θα συμβεί πριν ξεκινήσει η Θλίψη), η μεσοθλιψιακή (η άποψη ότι η Αρπαγή θα συμβεί στο μέσον της Θλίψης) και η μεταθλιψιακή (η άποψη ότι η Αρπαγή θα συμβεί στο τέλος της Θλίψης). Το άρθρο αυτό ασχολείται συγκεκριμένα με την προθλιψιακή άποψη.

Η προθλιψιακή θεωρία υποστηρίζει ότι η Αρπαγή συμβαίνει πριν ξεκινήσει η Θλίψη. Εκείνον τον καιρό, η Εκκλησία αρπάζεται από τον Χριστό στον αέρα, και μετά από μερικό χρόνο ο Αντίχριστος αποκαλύπτεται και ξεκινά η Θλίψη. Με άλλα λόγια, η Αρπαγή και ο δεύτερος ερχομός του Χριστού (προς εγκαθίδρυση της βασιλείας Του), χωρίζονται, τουλάχιστον, από το χρονικό διάστημα των επτά ετών. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, η Εκκλησία δεν βιώνει καθόλου τη Θλίψη.

Βιβλικά, η προθλιψιακή άποψη έχει αρκετά υπέρ της. Για παράδειγμα, η Εκκλησία δεν προορίζεται για οργή (Α΄ Θεσσαλονικείς 1:9-10, 5:9), και η Ημέρα του Κυρίου δεν θα προφτάσει τους πιστούς (Α΄ Θεσσαλονικείς 5:1-9). Η εκκλησία της Φιλαδέλφειας έλαβε την υπόσχεση «και εγώ θα σε φυλάξω από την ώρα του πειρασμού, που πρόκειται να έρθει επάνω σε ολόκληρη την οικουμένη, για να δοκιμάσει αυτούς που κατοικούν επάνω στη γη» (Αποκάλυψη 3:10). Σημείωσε πως η υπόσχεση δεν είναι διατήρηση μέσα στη Θλίψη αλλά απελευθέρωση από αυτήν την ώρα, δηλαδή, από τη χρονική περίοδο της δοκιμασίας.

Η προθλιψιακή άποψη βρίσκει υποστήριξη σε κάτι που δεν βρίσκεται στη Γραφή. Η λέξη «εκκλησία» εμφανίζεται δεκαεννιά φορές στα τρία πρώτα κεφάλαια της Αποκάλυψης, αλλά, είναι σημαντικό πως δεν εμφανίζεται ξανά μέχρι το κεφάλαιο 22. Με άλλα λόγια, σε όλη την εκτενή περιγραφή της Θλίψης στην Αποκάλυψη, η λέξη εκκλησία απουσιάζει κι αυτό είναι αξιοσημείωτο. Στην πραγματικότητα, η Γραφή ποτέ δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «εκκλησία» σε μια περικοπή που αναφέρεται στη Θλίψη.

Η προθλιψιακή θεωρία είναι η μόνη που με σαφήνεια διαχωρίζει τον Ισραήλ από την Εκκλησία και τα ξεχωριστά σχέδια του Θεού για καθέναν από αυτούς. Οι εβδομήντα «επτάδες» του Δανιήλ 9:24 αφορούν τον λαό του Δανιήλ (Ιουδαίους) και την άγια πόλη του Δανιήλ (Ιερουσαλήμ). Η προφητεία αυτή καθιστά σαφές πως η εβδομηκοστή εβδομάδα (η Θλίψη) είναι καιρός καθαρισμού και αποκατάστασης του Ισραήλ και της Ιερουσαλήμ και όχι της Εκκλησίας.

Επίσης, η προθλιψιακή άποψη βρίσκει ιστορική υποστήριξη. Από τον Ιωάννη 21:22-23, φαίνεται πως η αρχέγονη εκκλησία θεωρούσε επικείμενη την επιστροφή του Χριστού, πως μπορούσε να επιστρέψει οποιαδήποτε στιγμή. Διαφορετικά, δεν θα επέμενε ο ψίθυρος πως ο Ιησούς θα επέστρεφε ενόσω ζούσε ο Ιωάννης. Το στοιχείο της εγγύτητας αποτελεί δόγμα-κλειδί της προθλιψιακής άποψης και είναι ασυμβίβαστο με τις άλλες δύο θεωρίες περί Αρπαγής.

Η προθλιψιακή άποψη φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλη στον χαρακτήρα του Θεού και την επιθυμία Του να ελευθερώνει τους δίκαιους από την κρίση που πέφτει στον κόσμο. Βιβλικά παραδείγματα της σωτηρίας του Θεού περιλαμβάνουν τον Νώε, που διασώθηκε από τον παγκόσμιο κατακλυσμό· ο Λωτ διασώθηκε από τα Σόδομα· και η Ραάβ ελευθερώθηκε από την Ιεριχώ (Β΄ Πέτρου 2:6-9).

Μια αντιληπτή αδυναμία της προθλιψιακής θεωρίας είναι ότι ανέκυψε σχετικά πρόσφατα ως δόγμα της εκκλησίας, μην έχοντας διαμορφωθεί λεπτομερώς ως τις αρχές του 1800. Μια άλλη αδυναμία είναι ότι χωρίζει την επιστροφή του Χριστού στη γη σε δύο «φάσεις» -την Αρπαγή και τη δεύτερη έλευση- ενώ η Γραφή δεν προσδιορίζει καθαρά αυτές τις φάσεις.

Μία άλλη δυσκολία που αντιμετωπίζει η προθλιψιακή άποψη είναι το γεγονός ότι θα υπάρχουν, προφανώς, άγιοι στη Θλίψη (Αποκάλυψη 13:7, 20:9). Οι υποστηρικτές της προθλιψιακής άποψης απαντούν κάνοντας διαχωρισμό των αγίων της Παλαιάς Διαθήκης και των αγίων της Θλίψης από την Εκκλησία της Καινής Διαθήκης. Κατά την Αρπαγή, οι ζώντες πιστοί θα αρπαχτούν πριν τη Θλίψη, αλλά θα υπάρξουν εκείνοι που θα πιστέψουν στον Χριστό κατά τη διάρκεια της Θλίψης.

Μια τελευταία αδυναμία της προθλιψιακής άποψης γίνεται γνωστή από τις δύο άλλες θεωρίες, δηλαδή, ότι η Γραφή δεν δίνει ένα σαφές χρονολόγιο αναφορικά με τα μελλοντικά γεγονότα. Η Γραφή δεν διδάσκει σαφώς τη μία άποψη έναντι κάποιας άλλης, κι αυτός είναι ο λόγος που έχουμε ποικιλία γνωμών σχετικά με τους έσχατους καιρούς και ποικιλία προσπαθειών εναρμόνισης των σχετικών προφητειών.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι τα δυνατά και ποια τ’ αδύνατα σημεία της προθλιψιακής άποψης της Αρπαγής;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries