settings icon
share icon
Ερώτηση

Αν η σχέση ενός ζευγαριού πριν τον γάμο καταλήξει σε εγκυμοσύνη, θα πρέπει να παντρευτούν;

ΑπάντησηΗ σεξουαλική σχέση πριν τον γάμο είναι κάτι τόσο συνηθισμένο στην κοινωνία μας, ώστε υπάρχει η εκτίμηση πως ακόμη και πολλοί κατά την ομολογία τους χριστιανοί δεν την θεωρούν πως είναι αμαρτία. Η κουλτούρα μας θεωρεί ότι οι άνθρωποι δεν έχουν την απαραίτητη εγκράτεια ώστε ν' απέχουν μέχρι το γάμο, έτσι που η ιδέα της αποχής να εκλαμβάνεται ως εξωπραγματική. Ο λόγος του Θεού, όμως, δεν αλλάζει και η Αγία Γραφή μας λέει ότι η σεξουαλική επαφή έξω από το γάμο είναι ανήθικη (Ματθαίος 15:19, Α΄ Κορινθίους 6:9, 6:13, 7:2, Β΄ Κορινθίους 12:21, Γαλάτας 5:19, Εφεσίους 5:3).

Καθένας που έχει αναγεννηθεί κι έτσι έχει γίνει χριστιανός, πιστεύοντας κι εμπιστευόμενος τον Χριστό, δεν ανήκει πλέον στον εαυτό του. Γράφει στην Α΄ Κορινθίους 6:18-20, «Μακριά από την πορνεία λοιπόν! Όποιο άλλο αμάρτημα κι αν διαπράξει ο άνθρωπος, δεν το διαπράττει ενάντια στο σώμα του. Εκείνος όμως που πορνεύει, αμαρτάνει ενάντια στο ίδιο του το σώμα! Ή μήπως δεν ξέρετε πως το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος που βρίσκεται μέσα σας, και ότι είναι από το Θεό δοσμένο σε σας και επομένως δεν ανήκετε στους εαυτούς σας, αφού αγοραστήκατε με πληρωμή τιμήματος; Δοξάστε, λοιπόν, πραγματικά τον Θεό και με το σώμα σας και με το πνεύμα σας, τα οποία ανήκουν στον Θεό.» (ΛΟΓΟΥ).

Η περιφρόνηση του σχεδίου του Θεού για τον γάμο, τη σωματική συνεύρεση και την οικογένεια φέρνει πάντοτε πνευματικές και φυσικές συνέπειες όπως οι ακόλουθες: το Άγιο Πνεύμα λυπάται (Εφεσίους 4:30), ενοχή, ντροπή, λύπη, απώλεια σεβασμού του εαυτού μας και των άλλων, διαίρεση στις οικογένειες και μεταξύ των πιστών, αδύναμα πρότυπα ρόλων, πόνος για τους μέλλοντες συζύγους, αθέλητες εγκυμοσύνες, έκτρωση και σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Ο σκοπός του Θεού είναι η σεξουαλική επαφή ν' αποτελεί τη ζεστή έκφραση της αγάπης και της αφοσίωσης που κοινωνούν μεταξύ τους οι σύζυγοι μόνο, άνδρας και γυναίκα. Η σεξουαλική επαφή που γίνεται μόνο για τη σωματική ηδονή φθείρει την πνευματικότητά μας και μας απομακρύνει από την κοινωνία μας με τον Θεό.

Οποιοσδήποτε έχει κάνει το σφάλμα της σεξουαλικής επαφής έξω από το γάμο μπορεί να συγχωρηθεί, ακόμη κι αν προέκυψε μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη. Διαβάζουμε στην Α΄ Ιωάννου 1:9, «Αν εμείς ομολογούμε τις αμαρτίες μας, αυτός είναι πιστός στο λόγο του και είναι δίκαιος, ώστε να μας συγχωρήσει τις αμαρτίες μας και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία.» Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαλείψει τις συνέπειες των πράξεών μας αλλά μπορούμε ν' αποκατασταθούμε πνευματικά ομολογώντας και μετανοώντας για τις αμαρτίες μας. Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τις αμαρτίες μας και δεσμευόμαστε ν' αγαπάμε και να υπηρετούμε τον Χριστό.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες θα ήταν σοφό να γίνει ο γάμος πριν γεννηθεί το μωρό. Αν ένα αφοσιωμένο ζευγάρι που σκόπευε να παντρευτεί διαπράξει πορνεία που καταλήγει σε εγκυμοσύνη, θα ήταν προφανώς ευκολότερο για την οικογένεια και το παιδί να γίνει ο γάμος πριν τη γέννηση. Αλλά αν ένα ζευγάρι που δεν το χαρακτηρίζει η αφοσίωση διαπράξει την ίδια αμαρτία, ο γάμος δεν θα τους αποκαταστήσει στα μάτια του Θεού. Σε μια τέτοια περίπτωση το μόνο που θα πετύχει ο γάμος είναι να μονιμοποιήσει τη συζυγική αποτυχία. Η Αγία Γραφή δεν καθοδηγεί τους ανθρώπους στο αν πρέπει να παντρευτούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, αν και οι γονείς οφείλουν να στηρίξουν συναισθηματικά, πνευματικά και οικονομικά το παιδί.

Κανένας μας δεν δικαιώνεται μπροστά στον Θεό με τα έργα που κάνει. Σωζόμαστε μόνο διαμέσου της πίστης μας, εμπιστευόμενοι τον Ιησού Χριστό που μας σώζει από τις αμαρτίες μας. Η Αγία Γραφή λέει, «Ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος· το χάρισμα, όμως, του Θεού αιώνια ζωή διαμέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας» (Ρωμαίους 6:23). Ο Θεός δεν θέλει την προσπάθειά μας ν' αποκαταστήσουμε τα σφάλματά μας· θέλει να Του δώσουμε την καρδιά μας. Παραχωρώντας τη θέλησή μας και υποτασσόμενοι στην κυριαρχία Του μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως θα ζήσουμε μια ζωή πληρότητας εδώ στη γη και θα υπάρχει τόπος για μας στον Ουρανό για την αιωνιότητα.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Αν η σχέση ενός ζευγαριού πριν τον γάμο καταλήξει σε εγκυμοσύνη, θα πρέπει να παντρευτούν;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries