settings icon
share icon
Ερώτηση

Υπάρχει κάποια δύναμη στη θετική σκέψη;

Απάντηση



Ένας ορισμός της θετικής σκέψης είναι «η πράξη της αξιολόγησης των διαδικασιών της σκέψης με σκοπό την εξακρίβωση περιοχών που χρειάζονται βελτίωση, και κατόπιν τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων για αλλαγή εκείνων των σκέψεων σε έναν θετικό τρόπο, προσανατολισμένο στον σκοπό». Φυσικά, η θετική σκέψη δεν είναι κάτι κακό. Το πρόβλημα που συνδέεται με τη «θετική σκέψη» είναι στην πίστη ότι υπάρχει κάποιο είδος υπερβατικής δύναμης στη θετική σκέψη. Στον αιώνα της αχαλίνωτης ψευδούς διδασκαλίας και αλλοιωμένης θεολογίας, η δύναμη της θετικής σκέψης έχει σταθεί ως μία από τις πλέον δημοφιλείς εκτροπές. Οι ψευδείς διδασκαλίες μοιάζουν στο ότι είναι ανθρώπινες ιδέες που παρουσιάζονται ως δήθεν η αλήθεια. Μια τέτοια ανθρώπινη ιδέα είναι η δύναμη της θετικής σκέψης.

Η ιδέα της θετικής σκέψης έγινε δημοφιλής από τον Δρ. Νόρμαν Βίνσεντ Πήιλ, με το βιβλίο του Η Δύναμη της Θετικής Σκέψης (1952). Σύμφωνα με τον Πήιλ, οι άνθρωποι μπορούν ν' αλλάξουν μελλοντικές εκβάσεις και γεγονότα «σκεπτόμενοι» αυτά στην ύπαρξη. Η δύναμη της θετικής σκέψης προωθεί την αυτοπεποίθηση και την πίστη στον εαυτό μας· οδηγεί φυσιολογικά στην ψευδή πεποίθηση του «νόμου της έλξης», όπως έγραψε ο Πήιλ, «όταν προσδοκάς το καλύτερο, απελευθερώνεις μια μαγνητική δύναμη στο νου σου, η οποία με το νόμο της έλξης τείνει να σου φέρει το καλύτερο». Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα βιβλικό σχετικά με το νου κάποιου που εκπέμπει μια «μαγνητική δύναμη» η οποία έλκει τα καλά πράγματα στην τροχιά κάποιου. Πραγματικά, υπάρχουν αρκετά αντιβιβλικά στοιχεία σε μια τέτοια ιδέα.

Στη Δύναμη της Θετικής Σκέψης, ο Πήιλ χρησιμοποίησε ελαττωματικές θρησκευτικές έννοιες και υποκειμενικές ψυχολογικές θεωρίες για να προωθήσει μια ψευδή έκδοση της πίστης και της ελπίδας. Η θεωρία του αποτελεί τμήμα του κινήματος «αυτό-βοήθεια» κατά το οποίο ένας άνθρωπος προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική του πραγματικότητα με ανθρώπινη προσπάθεια, κατάλληλες διανοητικές εικόνες και τη δύναμη της θέλησης. Αλλά η πραγματικότητα είναι η αλήθεια, και η αλήθεια βρίσκεται μέσα στην Αγία Γραφή. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους πραγματικότητα δια της φαντασίας ή της σκέψης που φέρνει πράγματα στην ύπαρξη. Η θεωρία του Πήιλ είναι ελαττωματική διότι δεν στηρίζεται πάνω στην αλήθεια.

Υπερασπιστές της θετικής σκέψης ισχυρίζονται πως η έρευνά τους υποστηρίζει την ισχύ της θεωρίας. Παρ' όλα αυτά, το σύνολο των δεδομένων αμφισβητείται ευρέως. Μερικά από τα ευρήματα προτείνουν ότι υπάρχει μια θετική σχέση μεταξύ μιας θετικής προοπτικής και της απόδοσης, αλλά αυτό απέχει παρασάγγας από ότι οι θετικές σκέψεις δημιουργούν ένα αποτέλεσμα. Η έρευνα προτείνει ότι οι άνθρωποι που έχουν θετικές συμπεριφορές τείνουν να έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και καλύτερες εμπειρίες σε σχέση με ανθρώπους που κρατούν απελπιστική στάση. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει τεκμηριωμένη μαρτυρία που υποστηρίζει την ιδέα ότι οι σκέψεις μπορούν να ελέγχουν τ' αποτελέσματα. Η θετική σκέψη δεν έχει εγγενή δύναμη ν' αλλάξει το μέλλον.

Κάθε αγαθό δώρο έρχεται από τον Θεό, επάνω (Ιακώβου 1:17), όχι από τη δύναμη της θετικής σκέψης. Το καλύτερο δώρο απ' όλα είναι η ενοίκιση του Αγίου Πνεύματος (Λουκάς 11:13). Η Αγία Γραφή λέει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι «αγαθός» από μόνος του (Ησαΐας 64:6). Το μόνο αγαθό μέσα μας προέρχεται από τη δικαιοσύνη του Ιησού Χριστού που πιστώνεται στον λογαριασμό μας (Εφεσίους 2:1–5, Φιλιππησίους 3:9). Από τη στιγμή που το Άγιο Πνεύμα κατοικεί μέσα μας, ενεργεί τη διαδικασία του αγιασμού, κατά την οποία η μεταμορφωτική δύναμη του Αγίου Πνεύματος πραγματοποιεί την ολοένα και περισσότερο ομοίωσή μας με τον Χριστό.

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και να πραγματοποιήσουμε θετικές αλλαγές, χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από τη δύναμη της θετικής σκέψης. Η αληθής πνευματικότητα ξεκινά πάντοτε και τελειώνει με τη σχέση μας με τον Χριστό. Το κλειδί της αλλαγής ενός ανθρώπου είναι το Άγιο Πνεύμα και όχι οι σκέψεις μας ή οι προσπάθειές μας μόνο. Καθώς ενεργητικά παραδιδόμαστε στο Άγιο Πνεύμα, Αυτός θα μας μεταμορφώσει. Αντί ν' αναζητούμε βοήθεια από βιβλία ψευδό-ψυχολογίας, ή την αυτοδημιούργητη δύναμη της θετικής σκέψης, θα πρέπει να βασιζόμαστε σε ό,τι ο Θεός μας έχει ήδη δώσει δια του Πνεύματός Του: «Εμείς έχουν νου Χριστού» (Α΄ Κορινθίους 2:16).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Υπάρχει κάποια δύναμη στη θετική σκέψη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries