settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι ο Πάπας, ή ο επόμενος Πάπας, ο Αντίχριστος;

ΑπάντησηΥπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με την ταυτότητα του Αντιχρίστου. Ένα από τα πλέον συχνά «θύματα» των υποθέσεων είναι ο Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στις ημέρες της Διαμαρτύρησης, ο Μαρτίνος Λούθηρος και μερικοί άλλοι μεταρρυθμιστές ήσαν πεπεισμένοι ότι ο Πάπας εκείνης της εποχής ήταν ο Αντίχριστος. Οι Πάπες Ιωάννης Παύλος ο Β΄ και ο Βενέδικτος ο 16ος ταυτίστηκαν με τον Αντίχριστο. Ο σημερινός Πάπας, ο Φραγκίσκος, πιθανό ν’ αποτελέσει, εξίσου, στόχο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει κάτι στην Αγία Γραφή που δείχνει ότι ένας Πάπας θα είναι ο Αντίχριστος;

Η εικασία σχετικά με την πιθανότητα ο Πάπας να είναι ο Αντίχριστος, περιστρέφεται στο Αποκάλυψη 17:9. Περιγράφοντας το σύστημα των κακών εσχάτων καιρών, που περιγράφεται με μια γυναίκα που καβαλάει ένα θηρίο, το Αποκάλυψη 17:9 δηλώνει, «Εδώ είναι ο νους που έχει σοφία. Τα επτά κεφάλια είναι επτά βουνά, όπου επάνω τους κάθεται η γυναίκα.» Στους αρχαίους χρόνους, η πόλη της Ρώμης ήταν γνωστή ως η «πόλη των επτά λόφων», διότι υπάρχουν επτά περίφημοι λόφοι που περιβάλλουν την πόλη. Έτσι, λέει το σκεπτικό αυτό, γνωρίζουμε πως κατά κάποιο τρόπο συνδέεται με τη Ρώμη. Έτσι, αν το κακό σύστημα των εσχάτων καιρών συνδέεται κάπως με τη Ρώμη –δεν θέλει πολλή σκέψη να δεις μια πιθανή σύνδεση με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που εδράζεται στη Ρώμη. Αρκετές βιβλικές περικοπές μιλούν για έναν «Αντίχριστο» που θα ηγηθεί μιας κίνησης ενάντια στον Χριστό στους έσχατους καιρούς (Δανιήλ 9:27, Β΄ Θεσσαλονικείς 2:3-4, Αποκάλυψη 13:5-8). Έτσι, αν το κακό, παγκόσμιο σύστημα των εσχάτων καιρών εδράζεται στη Ρώμη και κατευθύνεται από έναν άνθρωπο –ο Πάπας είναι πιθανόν ένας υποψήφιος.

Πολλοί βιβλικοί σχολιαστές, όμως, λένε πως η γυναίκα δεν μπορεί να είναι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και οι επτά λόφοι δεν αναφέρονται στη Ρώμη. Αναφέρουν το γεγονός πως τα Αποκάλυψη 17-18 δείχνουν τη γυναίκα να καβαλάει το θηρίο ως η πόλη Βαβυλώνα. (Η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας βρισκόταν κοντά στη σύγχρονη πόλη Βαγδάτη.) Επιπροσθέτως, το εδάφιο 10 δηλώνει καθαρά ότι οι επτά λόφοι συμβολίζουν επτά βασιλιάδες, πέντε από τους οποίους «έπεσαν, και ο ένας είναι, ο άλλος δεν ήρθε ακόμα». Είναι σαφές πως αυτά δεν εννοούν τους επτά λόφους της Ρώμης. Είναι, μάλλον, μια αναφορά σε επτά παγκόσμιες αυτοκρατορίες που κυβερνώνται από επτά βασιλιάδες. Στον καιρό της Αποκάλυψης, πέντε παγκόσμιες αυτοκρατορίες είχαν παρέλθει –Αίγυπτος, Ασσυρία, Βαβυλώνα, Μήδο-Περσία και Ελλάδα –μία (η Ρώμη) υπήρχε και μία δεν είχε έλθει ακόμη (η παγκόσμια αυτοκρατορία του Αντιχρίστου).

Όποιος και αν τελικά είναι ο Αντίχριστος, το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα σχετικά με τον ερχομό του, και να είμαστε σε θέση να τον αναγνωρίσουμε, όπως και όλους που φέρουν το δικό του πνεύμα. Η Α΄ Ιωάννου 4:2-3 μας λέει πώς να εντοπίζουμε το πνεύμα του Αντιχρίστου: «Από τούτο γνωρίζεται το Πνεύμα τού Θεού· κάθε πνεύμα που ομολογεί τον Ιησού Χριστό ότι έχει έρθει με σάρκα προέρχεται από τον Θεό· και κάθε πνεύμα που δεν ομολογεί ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε με σάρκα, δεν προέρχεται από τον Θεό.» Ο σημερινός Πάπας Φραγκίσκος, ομολογεί πως ο Ιησούς προέρχεται από τον Θεό και έγινε άνθρωπος (δες Α΄ Ιωάννου 4:2). Ενώ διαφωνούμε με τον Πάπα Φραγκίσκο σε διάφορα ζητήματα της Ρωμαιοκαθολικής διδασκαλίας, η άποψή του για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού είναι βιβλική. Είναι, συνεπώς, δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ο Αντίχριστος. Ενώ πιστεύουμε πως είναι πιθανό ένας Πάπας να είναι ο Αντίχριστος, η Γραφή δεν δίνει συγκεκριμένες και αρκετές πληροφορίες ώστε να γίνουμε δογματικοί. Ενδέχεται ένας μελλοντικός Πάπας να είναι ο Αντίχριστος, ή ίσως ο ψευδοπροφήτης του (Αποκάλυψη 13:11-17). Αν συμβεί αυτό, τότε εκείνος ο μελλοντικός Πάπας θ’ αναγνωριστεί καθαρά από την άρνηση πως ο Ιησούς Χριστός ενσαρκώθηκε.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι ο Πάπας, ή ο επόμενος Πάπας, ο Αντίχριστος;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries