settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί ο Θεός σκλήρυνε την καρδιά του Φαραώ;

Απάντηση


Διαβάζουμε στην Έξοδο 7:3-4, «Κι εγώ θα σκληρύνω την καρδιά του Φαραώ, και θα πληθύνω τα σημεία μου και τα θαυμάσιά μου στη γη της Αιγύπτου· όμως ο Φαραώ δεν θα σας εισακούσει· και θα επιβάλω το χέρι μου επάνω στην Αίγυπτο, και θα βγάλω τα στρατεύματά μου, τον λαό μου, τους γιους Ισραήλ, από τη γη της Αιγύπτου με μεγάλες κρίσεις.» Φαίνεται άδικο από μέρους του Θεού να σκληραίνει την καρδιά του Φαραώ και μετά να τιμωρεί τον Φαραώ και την Αίγυπτο γι' αυτό που αποφάσισε ο Φαραώ αφού η καρδιά του είχε γίνει σκληρή; Γιατί να σκληρύνει ο Θεός την καρδιά του Φαραώ έτσι ώστε να κρίνει την Αίγυπτο πιο αυστηρά με επιπλέον πληγές;

Πρώτον, ο Φαραώ δεν ήταν ένας αθώος ή θεοσεβής άνθρωπος. Ήταν ένας στυγνός δυνάστης που επιτηρούσε την τρομερή κακομεταχείριση και καταπίεση των Ισραηλιτών, οι οποίοι αριθμούσαν περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους την εποχή εκείνη. Οι Αιγύπτιοι Φαραώ είχαν υποδουλώσει τους Ισραηλίτες για 400 χρόνια. Ένας προηγούμενος Φαραώ –πιθανόν, ακόμη κι ο Φαραώ για τον οποίον τίθεται το ερώτημα- διέταξε τα αρσενικά βρέφη των Ισραηλιτών να σκοτώνονται στη γέννησή τους (Έξοδος 1:16). Ο Φαραώ του οποίου την καρδιά σκλήρυνε ο Θεός ήταν ένας κακός άνθρωπος, και το έθνος που εξουσίαζε συμφωνούσε μαζί του, ή τουλάχιστον δεν αντιτάθηκε στις κακές του πράξεις.

Δεύτερον, τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, ο Φαραώ σκλήρυνε την καρδιά του ενάντια στους Ισραηλίτες και δεν τους επέτρεψε ν' αναχωρήσουν: «Εντούτοις, ο Φαραώ σκλήρυνε κι αυτή τη φορά την καρδιά του, και δεν εξαπέστειλε τον λαό.» (Έξοδος 8:32) Φαίνεται πως και ο Θεός και ο Φαραώ ήσαν ενεργητικοί με τον έναν ή άλλον τρόπο στη σκλήρυνση της καρδιάς του Φαραώ. Καθώς οι πληγές συνεχίζονταν, ο Θεός έδωσε στον Φαραώ πολύ σοβαρές προειδοποιήσεις για την τελική ερχόμενη κρίση. Ο Φαραώ επέλεξε να έρθει περαιτέρω κρίση επάνω του και στο έθνος του σκληραίνοντας την καρδιά του ενάντια στις εντολές του Θεού.

Αυτό που πρέπει να συνέβη είναι πως ο Θεός σκλήρυνε ακόμη περισσότερο την καρδιά του Φαραώ ως αποτέλεσμα της δικής του σκληροκαρδίας, επιτρέποντας τις τελευταίες πληγές και φέρνοντας σε θέα το πλήρωμα της δόξας του Θεού (Έξοδος 9:12, 10:20, 27). Ο Φαραώ και η Αίγυπτος είχαν προκαλέσει αυτές τις κρίσεις επάνω τους με τα 400 χρόνια δουλείας και μαζικής εξόντωσης. Καθώς ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος (Ρωμαίους 6:23), και ο Φαραώ και η Αίγυπτος είχαν αμαρτήσει φρικτά ενάντια στον Θεό, θα ήταν δίκαιο αν ο Θεός εξαφάνιζε ολοκληρωτικά την Αίγυπτο. Συνεπώς, η σκλήρυνση της καρδιάς του Φαραώ από τον Θεό δεν ήταν άδικη και η κρίση των τελευταίων πληγών ενάντια στην Αίγυπτο δεν ήταν άδικη. Οι πληγές, όσο τρομερές κι αν ήσαν, πραγματικά φανέρωναν το έλεος του Θεού που δεν κατέστρεψε ολοσχερώς την Αίγυπτο, πράγμα το οποίο θα ήταν η τελείως δίκαιη τιμωρία.

Στην Ρωμαίους 9:17-18 γράφει: «Επειδή, η γραφή λέει στον Φαραώ ότι: «Γι' αυτόν τον σκοπό σε ανύψωσα, για να δείξω σε σένα τη δύναμή μου και για να εξαγγελθεί το όνομά μου σε όλη τη γη». Άρα, λοιπόν, όποιον θέλει ελεεί, και όποιον θέλει, σκληραίνει.» Από ανθρώπινη άποψη, φαίνεται άδικο ο Θεός να σκληραίνει έναν άνθρωπο και μετά να τον τιμωρεί. Μιλώντας βιβλικά όμως, όλοι έχουμε αμαρτήσει απέναντι στον Θεό (Ρωμαίους 3:23), και η δίκαιη τιμωρία γι' αυτήν την αμαρτία είναι ο θάνατος (Ρωμαίους 6:23). Κατά συνέπεια, η σκλήρυνση από τον Θεό και η τιμωρία αυτού του ανθρώπου δεν είναι άδικη· είναι στην πραγματικότητα εκδήλωση ελέους σε σύγκριση με αυτό που ο άνθρωπος αξίζει.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί ο Θεός σκλήρυνε την καρδιά του Φαραώ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries