settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει να έχεις προσωπική σχέση με τον Θεό;

Απάντηση


Η ύπαρξη προσωπικής σχέσης με τον Θεό ξεκινά τη στιγμή που συνειδητοποιούμε την ανάγκη μας γι' Αυτόν, παραδεχτούμε ότι είμαστε αμαρτωλοί και με πίστη λάβουμε τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα. Ο Θεός, ο ουράνιος Πατέρας μας, πάντοτε επιθυμούσε να είναι κοντά μας και να έχει σχέση μαζί μας. Πριν ο Αδάμ αμαρτήσει στον Κήπο της Εδέμ (Γένεση, κεφάλαιο 3), κι εκείνος και η Εύα γνώριζαν τον Θεό σ' ένα οικείο, προσωπικό επίπεδο. Περπατούσαν μαζί Του στον Κήπο και Του μιλούσαν άμεσα. Εξαιτίας όμως της αμαρτίας του ανθρώπου, αποσυνδεθήκαμε από τον Θεό κι αποξενωθήκαμε.

Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν, συνειδητοποιούν ή ενδιαφέρονται είναι ότι ο Ιησούς μας έδωσε το πλέον εκπληκτικό δώρο, την ευκαιρία να περάσουμε την αιωνιότητα με τον Θεό αν Τον εμπιστευθούμε. «Επειδή, ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος· το χάρισμα, όμως, του Θεού αιώνια ζωή διαμέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.» (Ρωμαίους 6:23). Ο Θεός έγινε άνθρωπος στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού για ν' αναλάβει την αμαρτία μας, να πεθάνει και στη συνέχεια ν' αναστηθεί ξανά στη ζωή, αποδεικνύοντας τη νίκη Του πάνω στην αμαρτία και τον θάνατο. «Δεν υπάρχει, λοιπόν, τώρα καμιά κατάκριση για εκείνους που είναι στον Ιησού Χριστό» (Ρωμαίους 8:1). Αν δεχτούμε αυτό το δώρο, έχουμε γίνει αποδεκτοί στον Θεό και μπορούμε να έχουμε σχέση μαζί Του.

Το να έχουμε προσωπική σχέση με τον Θεό σημαίνει ότι πρέπει να Τον εντάξουμε στην καθημερινή μας ζωή. Πρέπει να προσευχόμαστε σ' Αυτόν, να διαβάζουμε το λόγο Του και να αναλογιζόμαστε πάνω σε εδάφια, προσπαθώντας να Τον γνωρίσουμε καλύτερα. Θα πρέπει να προσευχόμαστε για σοφία (Ιακώβου 1:5), που είναι το πολυτιμότερο απόκτημα που θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε. Πρέπει να φέρνουμε σ' Αυτόν τα αιτήματά μας, ζητώντας στο όνομα του Χριστού (Ιωάννης 15:16). Ο Χριστός είναι Εκείνος που μας αγαπάει τόσο, ώστε να δώσει τη ζωή του για μας (Ρωμαίους 5:8) κι είναι Εκείνος που γεφύρωσε το χάσμα ανάμεσα σε μας και τον Θεό.

Το Άγιο Πνεύμα μας έχει δοθεί ως Παράκλητός μας. «Αν με αγαπάτε, φυλάξτε τις εντολές μου.

Και εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα, και θα σας δώσει έναν άλλον Παράκλητο, για να μένει μαζί σας στον αιώνα, το Πνεύμα της αλήθειας, το οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να λάβει, επειδή δεν το βλέπει ούτε το γνωρίζει· εσείς, όμως, το γνωρίζετε, επειδή μένει μαζί σας, και μέσα σας θα είναι.» (Ιωάννης 14:15-17). Ο Χριστός είπε αυτά τα λόγια πριν πεθάνει, και αφότου πέθανε, το Άγιο Πνεύμα έγινε διαθέσιμο σε όλους όσους ειλικρινά επιζητούν να Τον λάβουν. Είναι Εκείνος που ζει στις καρδιές των πιστών και δεν φεύγει ποτέ. Μας συμβουλεύει, μας διδάσκει αλήθειες και αλλάζει τις καρδιές μας. Χωρίς αυτό το θείο Άγιο Πνεύμα, δεν θα είχαμε την ικανότητα να καταπολεμήσουμε το κακό και τους πειρασμούς. Όμως, εφόσον στ' αλήθεια Τον έχουμε, αρχίζουμε να παράγουμε τον καρπό που προέρχεται από την άδεια που παρείχαμε στο Άγιο Πνεύμα να ελέγχει τη ζωή μας: αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια (Γαλάτες 5:22).

Αυτή η προσωπική σχέση με τον Θεό δεν είναι τόσο δύσκολο να πραγματοποιηθεί, όσο ίσως σκεφτόμαστε, και δεν υπάρχει καμιά μυστική φόρμουλα για να την πετύχουμε. Αμέσως μόλις γίνουμε παιδιά του Θεού, λαμβάνουμε το Άγιο Πνεύμα, το οποίο θα ξεκινήσει να εργάζεται στις καρδιές μας. Θα πρέπει να προσευχόμαστε χωρίς διακοπή, να διαβάζουμε την Αγία Γραφή και να ενταχθούμε σε μια εκκλησία που πιστεύει στο Ευαγγέλιο. Όλα αυτά, θα μας βοηθήσουν ν' αυξηθούμε πνευματικά. Η εμπιστοσύνη μας στον Θεό πως μαζί Του θα τα βγάλουμε πέρα στην καθημερινότητα και η πίστη ότι Αυτός είναι ο υποστηρικτής μας, είναι ο τρόπος για να έχουμε σχέση μαζί Του. Παρόλο που μπορεί να μην δούμε αμέσως αλλαγές, θ' αρχίσουμε να τις βλέπουμε με το πέρασμα του χρόνου, και όλες οι αλήθειες θα καταστούν σαφείς.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει να έχεις προσωπική σχέση με τον Θεό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries