settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο πελαγιανισμός και ο ημιπελαγιανισμός;

Απάντηση


Ο Πελάγιος ήταν μοναχός που έζησε στα τέλη του 4ου αιώνα και στις αρχές του 5ου αιώνα μ. Χ. ο οποίος δίδασκε πως τα ανθρώπινα πλάσματα γεννιούνται αθώα, δίχως το στίγμα του προπατορικού και κληρονομημένου αμαρτήματος. Ο Πελάγιος πίστευε πως ο Θεός δημιουργεί άμεσα κάθε ανθρώπινη ψυχή η οποία γι’ αυτό το λόγο είναι εξ αρχής απελευθερωμένη από την αμαρτία, δηλαδή πως η αμαρτία του Αδάμ δεν επηρεάζει τις επόμενες γενιές. Αυτές οι πεποιθήσεις του ονομάζονται πελαγιανισμός.

Ο Πελαγιανισμός έρχεται σε ρήξη με πολλούς στίχους και αρχές της Βίβλου. Πρώτον η Βίβλος μας λέει πως είμαστε αμαρτωλοί από την στιγμή της σύλληψης (Ψαλμός 51:5). Εκτός αυτού η Βίβλος διδάσκει πως όλα τα ανθρώπινα πλάσματα πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της αμαρτίας (Ιεζεκιήλ 18:20, προς Ρωμαίους 6:23). Αν και οι πελαγιανιστές λένε πως οι άνθρωποι δεν γεννιούνται με φυσική τάση να κάνουν κακό η Βίβλος λέει το αντίθετο (προς Ρωμαίους 3:10-18). Η επιστολή του απόστολου Παύλου προς τους Ρωμαίους λέει ξεκάθαρα πως η αμαρτία του Αδάμ είναι ο λόγος η υπόλοιπη ανθρωπότητα να είναι μολυσμένη με αμαρτία. Όποιος έχει αναθρέψει παιδιά θα επιβεβαιώσει το γεγονός πως πρέπει να τα μάθεις να φέρονται καλά χωρίς να χρειάζεται να τα μάθεις πώς να κάνουν λάθος. Γι’ αυτό το λόγο ο πελαγιανισμός προφανώς δεν ανταποκρίνεται στις Γραφές και πρέπει να απορριφθεί.

Ο ημιπελαγιανισμός διδάσκει στην ουσία του πως η ανθρωπότητα είναι στιγματισμένη από την αμαρτία αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορούμε να συνεργαζόμαστε με το Θεό όσον αφορά την ευλογία. Η ουσία του πελαγιανισμού είναι αυτή η εν μέρη αμαρτία που αντιμάχεται την πλήρη αμαρτία. Αλλά οι ίδιοι στίχοι που ανατρέπουν τον πελαγιανισμό αντιπαρατίθενται και στον ημιπελαγιανισμό. Στην επιστολή προς τους Ρωμαίους (3:10-18) η ανθρωπότητα κατηγορηματικά δεν περιγράφεται σαν εν μέρει αμαρτωλή. Η Βίβλος μας διδάσκει ξεκάθαρα πως αν ο Θεός δεν μας «προσελκύσει» εμείς δεν μπορούμε να συμπράξουμε στην Θεία χάρις. «Κανείς δεν μπορεί να έρθει σε μένα αν δεν τον προσελκύσει ο Πατέρας Μου» (κατά Ιωάννη 6:44). Όπως ο πελαγιανισμός έτσι και ο ημιπελαγιανισμός δεν είναι βιβλικές διδασκαλίες και πρέπει να απορριφθούν.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο πελαγιανισμός και ο ημιπελαγιανισμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries