Ερώτηση
Ποια είναι η προέλευση του σημείου της ειρήνης;
Απάντηση
Το λογότυπο που είναι ευρέως γνωστό ως "σήμα της ειρήνης" ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 ως το λογότυπο της εκστρατείας για τον πυρηνικό αφοπλισμό (CND). Σύμφωνα με την CND, σχεδιάστηκε το 1958 από έναν Άγγλο καλλιτέχνη/σχεδιαστή ονόματι Gerald Holtom, ο οποίος είχε αποφοιτήσει από το Royal College of Arts. Ο Holtom, ένας αντιρρησίας συνείδησης που είχε προτιμήσει να εργαστεί σε μια φάρμα στο Νόρφολκ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αντί να συμμετάσχει στη σύγκρουση, ενσωμάτωσε στο λογότυπό του τα βολικά σύμβολα της σημαίας (σηματοφόρος) για το N και το D. Το N σημαίνει "πυρηνικός" και το D "αφοπλισμός". Στο σηματοφόρο, το γράμμα Ν σχηματίζεται από ένα άτομο που κρατά δύο σημαίες σε ένα ανάποδο V, και το γράμμα D σχηματίζεται κρατώντας τη μία σημαία στραμμένη ευθεία προς τα πάνω και την άλλη στραμμένη ευθεία προς τα κάτω. Με την υπέρθεση του προσανατολισμού των σημαιών αυτών των δύο γραμμάτων, προέκυψαν οι ράβδοι του σημείου της ειρήνης.
Ο Holtom παρουσίασε το σχέδιό του σε αξιωματούχους του γραφείου Peace News στο Λονδίνο και στην Επιτροπή Άμεσης Δράσης κατά του Πυρηνικού Πολέμου. Η DAC σχεδίαζε ήδη την πρώτη της μεγάλη αντιπυρηνική πορεία από το Λονδίνο προς το Aldermaston, όπου κατασκευάζονταν τα βρετανικά πυρηνικά όπλα. Ο Μπέρτραντ Ράσελ, διοργανωτής αυτής της πορείας, επέλεξε το σύμβολο για να τοποθετηθεί σε κουμπιά και πανό για την πορεία. Το "σήμα της ειρήνης" έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτή την πορεία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα του 1958. Ο Χόλτομ είχε αρχικά την πρόθεση να χρησιμοποιήσει το σύμβολο του σταυρού μέσα σε έναν κύκλο ως λογότυπο της πορείας, αλλά διάφοροι κληρικοί με τους οποίους συμβουλεύτηκε σχετικά με την ιδέα δεν ενθουσιάστηκαν με τη χρήση του σταυρού σε πανό διαμαρτυρίας. Ο Χόλτομ θεώρησε ότι το προς τα κάτω V αντιπροσώπευε επίσης την απελπισία που ένιωθε λόγω της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
Το σύμβολο μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ από τον Bayard Rustin, έναν Αμερικανό διαδηλωτή για τα πολιτικά δικαιώματα, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην πορεία του Aldermaston. Το σύμβολο της ειρήνης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα την ίδια χρονιά, όταν ένας ειρηνιστής διαδηλωτής, ο Albert Bigelow, έπλευσε με το μικρό του σκάφος κοντά σε ένα προγραμματισμένο πεδίο πυρηνικών δοκιμών των ΗΠΑ, επιδεικνύοντας το πανό της CND. Το σήμα της ειρήνης χρησιμοποιήθηκε αργότερα σε πορείες για τα πολιτικά δικαιώματα και εμφανίστηκε σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Μέχρι σήμερα, το σήμα της ειρήνης χρησιμοποιείται στο σχεδιασμό ρούχων και κοσμημάτων ως αξεσουάρ μόδας.
Η προέλευση του συμβόλου έχει τεκμηριωθεί με σαφήνεια σε επιστολές, συνεντεύξεις και τα πρωτότυπα σκίτσα του συμβόλου, τα οποία εκτίθενται τώρα στο Μουσείο Ειρήνης στο Μπράντφορντ του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί ότι το σύμβολο έχει κομμουνιστικές, αποκρυφιστικές ή αντιχριστιανικές σημασίες και προελεύσεις, αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί παραμένουν αβάσιμοι και συνήθως δεν απαντώνται σε αξιόπιστες πηγές.
Το κατά πόσον η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μέσω του αφοπλισμού είναι αντικείμενο συνεχών συζητήσεων, αλλά η επιθυμία για ειρήνη είναι παγκόσμια. Ζούμε σε έναν κόσμο αναταραχής - και σε έναν κόσμο που τραγικά αναζητά την ειρήνη μέσα από μια ποικιλία άκαρπων δρόμων. Η αληθινή ειρήνη βρίσκεται στον Ιησού Χριστό, τον Άρχοντα της Ειρήνης, ο οποίος μας φέρνει ειρήνη με τον Θεό (Ρωμαίους 5:1) και ο οποίος τελικά θα εγκαθιδρύσει μια βασιλεία ειρήνης στη γη (Ησαΐας 11:1-10).
English
Ποια είναι η προέλευση του σημείου της ειρήνης;