settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η ειρηνική προσφορά;

Απάντηση


Η σύγχρονη ιδέα της ειρηνικής προσφοράς, επίσης γνωστή ως προσφορά κοινωνίας, είναι αυτή του "εξιλαστήριου ή συμφιλιωτικού δώρου". Ένας άντρας που προσβάλλει τη γυναίκα του συχνά επισκέπτεται ένα ανθοπωλείο με τη σκέψη ότι το να φέρει λουλούδια στο σπίτι θα βοηθήσει να εξομαλυνθούν τα πράγματα - το μπουκέτο θα είναι ένα είδος "ειρηνικής προσφοράς". Εξευμενίζω σημαίνει "κάνω κάποιον ευχαριστημένο ή λιγότερο θυμωμένο δίνοντας ή λέγοντας κάτι επιθυμητό", και συμφιλιωτικό σημαίνει "προοριζόμενο να κατευνάσει ή να ειρηνεύσει". Αυτοί οι ορισμοί είναι ενδιαφέροντες επειδή η φράση "ειρηνική προσφορά" έχει καταντήσει να σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό -σχεδόν το ακριβώς αντίθετο- από αυτό που σήμαινε αρχικά στη Βίβλο.

Η ειρηνική προσφορά στον Νόμο της Παλαιάς Διαθήκης περιγράφεται στο Λευιτικό 7:11-21. Ήταν μια εθελοντική θυσία που προσφερόταν στον Θεό σε τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Πρώτον, η ειρηνική προσφορά μπορούσε να δοθεί ως προσφορά ελεύθερης βούλησης, που σημαίνει ότι ο πιστός έδινε την ειρηνική προσφορά ως έναν τρόπο να πει ευχαριστώ για την απροσδόκητη γενναιοδωρία του Θεού. Ήταν, βασικά, ένας τρόπος να δοξάσει τον Θεό για την καλοσύνη Του. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο μπορούσε να δοθεί ειρηνική προσφορά ήταν παράλληλα με την εκπλήρωση ενός όρκου. Ένα καλό παράδειγμα αυτού ήταν όταν η Άννα εκπλήρωσε τον όρκο της προς τον Θεό φέρνοντας τον Σαμουήλ στον Ναό. Σ' εκείνην την περίπτωση έφερε επίσης μια ειρηνική προσφορά προς τον Θεό για να εκφράσει την ειρήνη στην καρδιά της σχετικά με τη θυσία της. Ήταν ένας τρόπος να πει: "Δεν έχω καμία δυσαρέσκεια. Δεν κρατάω τίποτα πίσω στην πληρωμή του όρκου μου". Ο τρίτος σκοπός της ειρηνικής προσφοράς ήταν η ευχαριστία για τη λύτρωση του Θεού σε ώρα μεγάλης ανάγκης. Κανένας από αυτούς τους τρεις λόγους θυσίας δεν είχε καμία σχέση με τον εξιλασμό και τον κατευνασμό του Θεού.

Στην οικονομία της Παλαιάς Διαθήκης υπήρχαν θυσίες που προορίζονταν να πραγματοποιούν τον εξευμενισμό (Λευιτικό 1-2, 4), αλλά με την κατανόηση ότι ο Θεός ήταν πάντοτε Θεός της χάρης (βλέπε Εφεσίους 2:8-9). Δεν περιμένει από εμάς να Τον εξευμενίσουμε με τα έργα μας, αλλά μόνο να ομολογήσουμε την ανάγκη μας και την εξάρτησή μας από Αυτόν. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, αυτή η σχέση εκφράστηκε με το σύστημα των θυσιών, το οποίο απέβλεπε πάντοτε στη θυσία του Μεσσία. Στην οικονομία της Καινής Διαθήκης, ο νόμος έχει γραφτεί στην καρδιά μας (Β΄ Κορινθίους 3:3) και το Άγιο Πνεύμα του Θεού μας δίνει τη δύναμη να ζούμε τη ζωή μας ανάλογα (Ρωμαίους 8:1-8, Α΄ Θεσσαλονικείς 1:5). Οι θυσίες που προσφέρουμε τώρα είναι πνευματικές (Εβραίους 13:15) και ζωντανές (Ρωμαίους 12:1).

Οι περισσότερες θυσίες στο σύστημα της Παλαιάς Διαθήκης δεν τρώγονταν από τους πιστούς, αλλά η ειρηνική προσφορά προοριζόταν να καταναλωθεί -μόνο ένα μέρος του ζώου ή του σιταριού που έφερναν στο θυσιαστήριο καίγονταν- το υπόλοιπο δινόταν πίσω στον πιστό και στους φτωχούς και πεινασμένους. Η όμορφη εικόνα εδώ είναι η πρόνοια του Θεού για τον λαό Του, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Η χάρη και η καλοσύνη Του είναι παρούσες σε όλες τις προσφορές. Στην ειρηνική προσφορά ο Θεός παρείχε αυτό που χρειαζόμαστε: έναν τρόπο να Τον ευχαριστήσουμε για την καλοσύνη Του και την τροφή του σώματος.

Ο Θεός δεν ενδιαφέρεται να πάρει από εμάς. Δεν είναι καθόλου αυτή η καρδιά Του. Αλλά το ψέμα που τόσο συχνά πιστεύουμε είναι ότι οι καλές μας πράξεις επιφέρουν την καλοσύνη Του και οι αμαρτωλές μας πράξεις πρέπει να πληρωθούν με προσωπική θυσία. Η ειρηνική προσφορά δείχνει ότι οι προσκυνητές στην Παλαιά Διαθήκη δεν ήταν περισσότερο υπεύθυνοι για τη σωτηρία τους από ό,τι οι προσκυνητές στην Καινή Διαθήκη. Ανά τους αιώνες, οι άνθρωποι έχουν μπει στον πειρασμό να πιστεύουν ότι οι θυσίες δημιουργούν την εύνοια του Θεού. Αυτή η πεποίθηση είναι εμφανής στη σύγχρονη αντίληψή μας για την ειρηνική προσφορά ως εξιλέωση για το αδίκημα. Όμως, μόνο η θυσία του Χριστού δημιουργεί την εύνοια του Θεού και καλύπτει τα αδικήματα, και οι θυσίες της Παλαιάς Διαθήκης ήταν μια εικόνα αυτής της μελλοντικής παροχής.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η ειρηνική προσφορά;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries