settings icon
share icon
Ερώτηση

«Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με το πώς μπορούμε να έχουμε ειρήνη στον νου;»

Απάντηση


Οι περισσότεροι άνθρωποι θα όριζαν την «ειρήνη στον νου» ως την απουσία νοητικού άγχους και ανησυχίας. Η μοναδική αναφορά στην Αγία Γραφή, που ομοιάζει με την φράση «ειρήνη στον νου», βρίσκεται στην Β΄ Κορινθίους 2:13 όπου ο Παύλος λέει ότι δεν είχε «άνεση στο πνεύμα» του διότι δεν βρήκε τον Τίτο στην Τρωάδα.

Η Αγία Γραφή χρησιμοποιεί την λέξη ειρήνη με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους. Η ειρήνη αναφέρεται μερικές φορές στην κατάσταση φιλίας μεταξύ τού Θεού και του ανθρώπου. Η ειρήνη αυτή μεταξύ τού αγίου Θεού και του αμαρτωλού ανθρώπινου γένους έχει επέλθει από τον θάνατο που προκλήθηκε από την θυσία τού Χριστού, «ειρηνοποίησε διαμέσου τού αίματος τού σταυρού του» (Κολοσσαείς 1:20). Επιπρόσθετα, ο Κύριος Ιησούς ως Αρχιερέας διατηρεί αυτήν την κατάσταση φιλίας υπέρ όλων αυτών που συνεχίζουν να «προσέρχονται στον Θεό διαμέσου αυτού, ζώντας πάντοτε για να μεσιτεύσει για χάρη τους» (Εβραίους 7:25). Η κατάσταση αυτή της φιλίας με τον Θεό αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρχει αυτό το είδος ειρήνης, το οποίο μερικές φορές αναφέρεται σ’ έναν γαλήνιο νου. Μόνον όταν «έχουμε ειρήνη με τον Θεό διαμέσου τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού» (Ρωμαίους 5:1) μπορούμε να βιώσουμε την αληθινή ειρήνη στον νου, που είναι καρπός τού Αγίου Πνεύματος, με άλλα λόγια, ο καρπός Του παράγεται μέσα μας (Γαλάτας 5:22-23).

Το Ησαΐας 26:3 μας λέει ότι ο Θεός θα μας κρατήσει σε «τέλεια ειρήνη» αν ο νους μας «επιστηρίζεται» σ’ Αυτόν, επικεντρώνεται σ’ Αυτόν και Τον εμπιστεύεται. Η γαλήνη τού νου είναι «τέλεια» ή ατελής στον βαθμό που ο «νους επιστηρίζεται» στον Θεό μάλλον παρά στον εαυτό μας ή στα προβλήματά μας. Βιώνουμε την ειρήνη καθώς πιστεύουμε ό,τι η Γραφή λέει σχετικά με την εγγύτητα τού Θεού, όπως στον Ψαλμό 139:1-12, και την αγαθότητα και την δύναμή Του, το έλεος και την αγάπη για τα παιδιά Του, και την πλήρη κυριότητά Του πάνω σε όλες τις καταστάσεις της ζωής. Δεν μπορούμε όμως να εμπιστευθούμε κάποιον που δεν γνωρίζουμε, και είναι κρίσιμο συνεπώς να πλησιάσουμε να γνωρίσουμε τον Άρχοντα τής Ειρήνης, τον Ιησού Χριστό.

Βιώνουμε την ειρήνη ως αποτέλεσμα προσευχής. «Μη μεριμνάτε για τίποτε· αλλά, σε κάθε τι, τα ζητήματά σας ας γνωρίζονται στον Θεό με ευχαριστία διαμέσου τής προσευχής και της δέησης. Και η ειρήνη τού Θεού, που υπερέχει κάθε νου, θα διαφυλάξει τις καρδιές σας και τα διανοήματά σας διαμέσου τού Ιησού Χριστού» (Φιλιππησίους 4:6-7).

Βιώνουμε την ειρήνη στον νου και στην καρδιά ως αποτέλεσμα τού γεγονότος ότι αναγνωρίζουμε πως ο πάνσοφος και γεμάτος αγάπη Πατέρας έχει έναν σκοπό για τις δοκιμασίες μας. «Ξέρουμε ότι όλα συνεργούν προς το αγαθό σ’ αυτούς που αγαπούν τον Θεό, τους προσκαλεσμένους σύμφωνα με τον προορισμό του» (Ρωμαίους 8:28).

Ο Θεός μπορεί να φέρει μια ποικιλία καλών πραγμάτων, ανάμεσά τους η ειρήνη, μέσω των δοκιμασιών που βιώνουμε. Ακόμη και η πειθαρχία και η διόρθωση τού Κυρίου θα «αποδώσει ειρηνικό καρπό δικαιοσύνης» στην ζωή μας (Εβραίους 12:11). Μας παρέχουν μια νέα ευκαιρία να «ελπίσουμε στον Θεό» και τελικώς να «Τον υμνήσουμε» (Ψαλμός 43:5). Μας βοηθούν να «παρηγορήσουμε» άλλους όταν υφίστανται παρόμοιες δοκιμασίες (Β΄ Κορινθίους 1:4), και «κατεργάζονται σε μας, από υπερβολή σε υπερβολή, αιώνιο βάρος δόξας» (Β΄ Κορινθίους 4:17).

Η ειρήνη στον νου και η γαλήνη στο πνεύμα που την συνοδεύει είναι διαθέσιμα μόνον όταν έχουμε αληθινή ειρήνη με τον Θεό δια της θυσίας του Χριστού στον σταυρό για την πληρωμή τών αμαρτιών μας. Εκείνοι που προσπαθούν να βρουν ειρήνη σε κοσμικές επιδιώξεις θα διαπιστώσουν πικρά πως έχουν απατηθεί. Για τους χριστιανούς, όμως, η ειρήνη στον νου είναι διαθέσιμη μέσω της βαθιάς γνώσης και πλήρους εμπιστοσύνης στον Θεό, ο οποίος «θα εκπληρώσει κάθε ανάγκη σας, σύμφωνα με τον πλούτο του, με δόξα διαμέσου του Ιησού Χριστού» (Φιλιππησίους 4:19).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

«Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με το πώς μπορούμε να έχουμε ειρήνη στον νου;»
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries