settings icon
share icon
Ερώτηση

Θα πρέπει να απαιτείται από κάποιον που επιθυμεί να υπηρετήσει ως ποιμένας η απόκτηση τυπικής βιβλικής εκπαίδευσης;

Απάντηση


Ο απόστολος Παύλος μας λέει στην Εφεσίους 4:11–12 πως κάποιος που διακονεί ως ευαγγελιστής ή ποιμένας και δάσκαλος έχει κληθεί από τον Θεό και η κλήση αυτή αποτελεί χάρισμα τού Θεού για να γίνει το έργο της εκκλησίας. Ο σκοπός των πνευματικών χαρισμάτων είναι να εξοπλίσει τα μέλη της εκκλησίας για μια ζωή υπηρεσίας στον Θεό. Ο σκοπός της θεολογικής εκπαίδευσης είναι να ετοιμάσει για υπηρεσία αυτούς που ποθούν να καταστούν ηγέτες στο έργο του Κυρίου. Ο Παύλος καθοδήγησε τον Τιμόθεο, και παρομοίως εμάς σήμερα, να ετοιμάσουμε ανθρώπους για ηγετικούς ρόλους στην εκκλησία: «όσα άκουσες από μένα διαμέσου πολλών μαρτύρων, αυτά παράδωσέ τα σε πιστούς ανθρώπους, που θα είναι ικανοί και άλλους να διδάξουν.» (Β΄ Τιμόθεον 2:2).

Η τυπική βιβλική εκπαίδευση μάς βοηθάει να διασφαλίσουμε ότι η διακονία τού λόγου τού Θεού όχι μόνο διατηρείται στην εκκλησία αλλά και ακμάζει. Η πρώτη ένδειξη ότι κάποιος που ποθεί να διακονήσει ως πρεσβύτερος, επίσκοπος, ποιμένας έχει κληθεί από τον Θεό γι' αυτόν τον ρόλο, είναι η έντονη επιθυμία του. Ο Παύλος γράφει, «Πιστός είναι ο λόγος: Αν κάποιος ορέγεται επισκοπή, καλό έργο επιθυμεί.» (Α΄ Τιμόθεον 3:1). Όταν κάποιος έχει πεισθεί ότι έχει κληθεί στη διακονία του λόγου, θα πρέπει να εξερευνήσει τα χαρίσματά του και να προετοιμαστεί για ν' απαντήσει στην κλήση του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους ύπαρξης των Σεμιναρίων (ιδρύματα θεολογικής εκπαίδευσης) και των χριστιανικών πανεπιστημίων, και αιτιολογεί την επιδίωξη τυπικής εκπαίδευσης που ανταποκρίνεται στην προσωπική κλήση κάποιου. Την ίδια στιγμή, ενώ η τυπική βιβλική εκπαίδευση είναι σημαντική και πολύτιμη, ο Θεός μπορεί να ικανώσει έναν άνθρωπο που δεν την διαθέτει να καταστεί εξαιρετικός ποιμένας ή πρεσβύτερος.

Η κλήση του Κυρίου στο έργο της διακονίας δεν γίνεται μόνο για την εκκλησία· πραγματοποιείται, επίσης, δια της εκκλησίας. Οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επιζητούν μια τέτοια κλήση, όπως ο Παύλος γράφει στον Τιμόθεο (Α΄ Τιμόθεον 3:1). Αλλά ιδανικά, η τελική επιβεβαίωση θα πρέπει να δοθεί από την εκκλησία, η οποία και καταρτίζει και δοκιμάζει τα χαρίσματα που απαιτούνται για τη διακονία. Οι υπηρέτες του λόγου είναι πρεσβευτές του Χριστού που είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας. Όταν κάποιος κηρύττει το ευαγγέλιο και καλεί τους χαμένους στη σωτηρία, εξασκείται στη χρήση των κλειδιών της βασιλείας των Ουρανών (δες Ματθαίος 16:19). Το καθήκον αυτό δεν μπορεί να εκτελεστεί χωρίς την εξουσία του Χριστού. Αποτελεί ζωτικό αξίωμα της εκκλησίας και ουσιαστικό λόγο για να λάβει κάποιος επίσημη βιβλική εκπαίδευση.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που καθιστούν σημαντική την τυπική θεολογική εκπαίδευση. Χωρίς αμφιβολία, η εκπαίδευση κάποιου στο βαθμό απόκτησης πτυχίου πανεπιστημιακού επιπέδου, προσθέτει μια τελείως νέα διάσταση στη συνολική του βιβλική γνώση. Καθώς η Αγία Γραφή περιέχει ένα ενιαίο, συνεκτικό σύμπλεγμα αλήθειας, απαιτείται έντονη μελέτη της συστηματικής θεολογίας, είτε αυτή λαμβάνει χώρα σε ένα τυπικό θεολογικό ίδρυμα είτε όχι. Να επαναλάβουμε ότι ο τόπος της μελέτης δεν είναι τόσο σημαντικός όσο ο Δάσκαλος —το Πνεύμα του Θεού που μεταδίδει στον μαθητή γνώση, δύναμη και σοφία.

Η θεολογική εκπαίδευση καθίσταται πολύτιμη, επίσης, καθώς συμβάλλει στη διαδικασία ωρίμανσης. Τρία ή τέσσερα χρόνια θεολογικής εκπαίδευσης θα αυξήσουν σημαντικά την κοινωνική ωριμότητα του εκπαιδευόμενου, την ικανότητά του να κατανοεί και να σχετίζεται με τους ανθρώπους και τις ανάγκες των. Υπάρχει, ακόμη, το ζήτημα της διανοητικής ωρίμανσης που είναι απαραίτητη στον σύγχρονο κήρυκα, και που δεν την διαθέτουν οι περισσότεροι στην ηλικία των 21 ή 22 ετών. Αυτή περιλαμβάνει τη στάση του απέναντι στη διακονία, την οικογένεια του και τη ζωή γενικότερα. Η αποτελεσματική θεολογική εκπαίδευση θα βοηθήσει πολύ την ικανότητα λήψης αποφάσεων και την ικανότητα διάκρισης του θελήματος του Θεού.

Ένας άλλος λόγος για να λάβει κάποιος σοβαρή θεολογική εκπαίδευση είναι για να καταρτιστεί καλύτερα ώστε να μπορεί ν' αντιμετωπίζει τα σύγχρονα σύνθετα ζητήματα. Ο ηγέτης μιας εκκλησίας πρέπει να γνωρίζει πότε να λέει «ναι» και πότε «όχι» αναφορικά με τις πολλές προσκλήσεις που δέχεται να ενωθεί σε κοινές προσπάθειες όλων των ειδών. Σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι ανάγκη ο ηγέτης να έχει διαμορφώσει πεποιθήσεις που στηρίζονται στη γνώση προκειμένου να διατηρηθεί η αλήθεια, και μια καλή θεολογική εκπαίδευση σίγουρα τον βοηθάει ώστε ν' αποκτήσει ισχυρές, βιβλικές πεποιθήσεις.

Τελικά, ασχέτως των διασυνδέσεων που έχει ο ποιμένας μιας εκκλησίας, έχει τη θέση της μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στο πλαίσιο αυτής της εκκλησίας, που είναι σχετική με την ιστορία της, την πολιτική της και τις ιδιαιτερότητές της. Απαιτείται προσευχή και σοφή συμβουλή πριν κάποιος αποφασίσει να φοιτήσει σ' ένα χριστιανικό πανεπιστήμιο. Η προετοιμασία μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους αλλά κάποια συγκεκριμένη μορφή προετοιμασίας είναι πάντοτε απαραίτητη. Μην ζημιώνεις τη διακονία σου ψάχνοντας ν' ακολουθήσεις παρακάμψεις. Μελέτησε προσεκτικά την αρχή που υπάρχει στις Παροιμίες 24:27: «Βάζε σε διάταξη το έργο σου έξω, και προετοίμαζέ το για τον εαυτό σου, στο χωράφι· και έπειτα χτίσε το σπίτι σου.»

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Θα πρέπει να απαιτείται από κάποιον που επιθυμεί να υπηρετήσει ως ποιμένας η απόκτηση τυπικής βιβλικής εκπαίδευσης;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries