settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπορώ ν’ αποκτήσω πάθος για τον Ιησού;

Απάντηση


Η ερώτηση αυτή ταιριάζει με την πρώτη εντολή τού Θεού που συναντάμε στο Δευτερονόμιο 6:4-5, ν’ αγαπάμε τον Θεό με όλη μας την ύπαρξη. Παραθέτουμε κάποια καθοδήγηση από τις Γραφές σχετικά με το πώς μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε:

1) Η Γραφή δεν αναφέρει ότι δεν μπορούμε ν’ αγαπάμε κάποιον που δεν γνωρίζουμε. Επιδίωξε να γνωρίσεις τον Θεό και ό,τι έχει κάνει για σένα. Πριν δοθεί στο Δευτερονόμιο 6:5 η εντολή ν’ αγαπάμε τον Θεό, έχει γίνει η διακήρυξη, «Άκου, Ισραήλ· ο Κύριος ο Θεός μας είναι ένας Κύριος.». Μια πλευρά αυτής της διακήρυξης είναι ότι ο Θεός είναι μοναδικός, και όσο καλύτερα κατανοήσουμε το ποιος είναι, τόσο πιο εύκολα θα Τον αγαπήσουμε με όλη μας την ύπαρξη. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη να γνωρίσουμε τι έχει κάνει ο Θεός για μας. Και πάλι, πριν δοθεί η πρώτη εντολή στην Εξοδο 20:3, ο Θεός διακηρύττει τι είχε κάνει για τον Ισραήλ ελευθερώνοντάς τους από την δουλεία τής Αιγύπτου. Παρομοίως, στην Ρωμαίους 12:1-2, η εντολή να προσφέρουμε την ζωή μας ως ζωντανή θυσία προλογίζεται με την λέξη «λοιπόν» - λέξη που εννοεί να μας υπενθυμίσει όλα τα ελέη τού Θεού προς εμάς, που αναφέρονται στα προηγούμενα κεφάλαια.

Για ν’ αυξηθεί κάποιος στην αγάπη προς τον Θεό, χρειάζεται να Τον γνωρίσει. Ο Θεός έχει αποκαλυφθεί στην φύση (Ρωμαίους 1), αλλά πλέον αυτού έχει αποκαλυφθεί δια του λόγου Του. Χρειάζεται να κάνουμε συνήθειά μας την συνεχή καθημερινή βιβλική μελέτη — όπως ακριβώς συνηθίζουμε να τρώμε κάθε μέρα. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι η Αγία Γραφή δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο· είναι πραγματικά το γράμμα τής αγάπης τού Θεού προς εμάς, που αποκαλύπτει την αγάπη Του για μας διαμέσου των αιώνων, ιδιαιτέρως μέσω της διακονίας τού Ιησού Χριστού, του Γιου Του. Πρέπει να διαβάζουμε την Αγία Γραφή ως γράμμα από τον Θεό, ζητώντας από το Αγιο Πνεύμα να μιλήσει στην καρδιά μας για ό,τι Αυτός θέλει να σταχυολογήσουμε από αυτήν την κάθε μας μέρα. Η απομνημόνευση σημαντικών εδαφίων και περικοπών είναι επίσης ουσιαστική, όπως είναι και η αναζήτηση τρόπων εφαρμογής αυτών που μαθαίνουμε (Ιησούς του Ναυή 1:8).

2) Ακολούθησε το παράδειγμα τού Ιησού που προσευχόταν μονίμως και συνεπώς. Όταν εξετάζουμε την ζωή τού Ιησού όπως και αυτήν του Δανιήλ αλλά και άλλων που είχαν πάθος για τον Θεό, διαπιστώνουμε ότι η προσευχή αποτελούσε ζωτικό συστατικό τής σχέσης τους με τον Θεό (ακόμη και μία βιαστική ανάγνωση τών ευαγγελίων και του βιβλίου τού Δανιήλ το φανερώνει). Όπως ισχύει με την βιβλική μελέτη και προσευχή —η ειλικρινής και ανοικτή επικοινωνία με τον Θεό— είναι ουσιώδης. Δεν μπορείς να φανταστείς έναν άνδρα και μια γυναίκα ν’ αυξάνουν στην αγάπη τους χωρίς επικοινωνία· έτσι, δεν μπορούμε να παραμελούμε την προσευχή χωρίς να περιμένουμε ότι η αγάπη μας για τον Θεό θα κρυώσει. Η προσευχή αποτελεί τμήμα τής πανοπλίας εναντίον τού μεγαλύτερου εχθρού μας (Εφεσίους 6:18). Μπορεί να επιθυμούμε ν’ αγαπάμε τον Θεό αλλά θ’ αποτύχουμε στην πορεία μας χωρίς προσευχή (Ματθαίος 26:41).

3) Περπάτα κοντά στον Κύριο ΤΩΡΑ. Ο Δανιήλ και οι τρεις φίλοι του επέλεξαν να υπακούσουν στον Θεό και αρνήθηκαν να συμβιβαστούν ακόμη και στο φαγητό που έτρωγαν (Δανιήλ 1). Οι άλλοι που φέρθηκαν μαζί τους από την γη Ιούδα στην Βαβυλώνα ως αιχμάλωτοι ενέδωσαν και δεν αναφέρθηκαν στην Γραφή ποτέ ξανά. Όταν οι Ιουδαίοι αιχμάλωτοι πολέμου αντιμετώπισαν πολύ μεγάλες προκλήσεις στις πεποιθήσεις τους, ήταν μόνον αυτοί οι λίγοι που στάθηκαν πιστοί στον Θεό (Δανιήλ 3 και 6). Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε στο μέλλον το πάθος μας για τον Θεό, χρειάζεται τώρα να περπατάμε μαζί Του και ν’ αρχίσουμε να Τον υπακούμε στις μικρότερες δοκιμασίες! Ο Πέτρος πήρε το μάθημά του με τον δύσκολο τρόπο ακολουθώντας τον Θεό «από απόσταση», αντί να ταυτιστεί στενά με τον Χριστό πριν τον πειρασμό να Τον αρνηθεί (Λουκάς 22:54). Ο Θεός λέει πως όπου είναι ο θησαυρός μας, εκεί είναι και η καρδιά μας. Καθώς επενδύουμε την ζωή μας στον Θεό υπηρετώντας Τον και ζώντας στο όριο τού διωγμού γι Αυτόν, ο θησαυρός μας θα βρίσκεται ολοένα και περισσότερο σ’ Αυτόν, όπως και η καρδιά μας (Ματθαίος 6:21).

4) Ελαχιστοποίησε τον ανταγωνισμό. Ο Ιησούς διακήρυξε πως είναι αδύνατο να υπηρετούμε δύο κυρίους (Ματθαίος 6:24). Βιώνουμε τον πειρασμό τής αγάπης τού κόσμου (τα πράγματα που ευχαριστούν τα μάτια μας, μας κάνουν να αισθανόμαστε ωραία και ικανοποιούν τις σαρκικές μας επιθυμίες) (Α΄ Ιωάννου 2:15-17). Ο Ιάκωβος γράφει πως εκείνος που θέλει να είναι φίλος τού κόσμου, γίνεται εχθρός τού Θεού και πνευματικά μοιχός (Ιακώβου 4:4). Χρειάζεται ν’ απαλλαγούμε απ’ όλα αυτά στην ζωή μας (φίλους που μας οδηγούν σε κακό δρόμο, πράγματα που καταναλώνουν τον χρόνο και την ενέργειά μας και μας εμποδίζουν να υπηρετήσουμε πλήρως τον Θεό, το κυνήγι της δημοφιλίας, η επιδίωξη τής απόκτησης και η επίμονη αναζήτηση τής φυσικής και συναισθηματικής ικανοποίησης). Ο Θεός υπόσχεται πως αν Τον εκζητούμε, όχι μόνον θα καλύψει τις ανάγκες μας (Ματθαίος 6:33) αλλά θα ικανοποιήσει και τις επιθυμίες μας (Ψαλμός 37:4-5).

5) Αν ξεστρατίσεις, άρχισε να κάνεις ό,τι σε βοήθησε ν’ αυξηθείς στην αγάπη σου για τον Θεό στην αρχή. Δεν είναι ασύνηθες να έχεις σκαμπανεβάσματα σε μια σχέση. Ο Πέτρος είχε τα δικά του (Λουκάς 22:54-62), ο Δαβίδ τα δικά του (Β΄ Σαμουήλ 11), αλλά σηκώθηκαν και εκζήτησαν τον Θεό και πάλι. Ο Ιησούς στην Αποκάλυψη 2:4 θα πει πως δεν πρόκειται για «απώλεια» τής αγάπης μας αλλά για «εγκατάλειψη». Η θεραπεία είναι να κάνουμε «τα πρώτα έργα», εκείνα τα πράγματα που μας έκαναν αρχικά ν’ αυξηθούμε σε αγάπη προς τον Θεό. Αυτό περιλαμβάνει όσα αναφέραμε παραπάνω. Το πρώτο βήμα στην περίπτωση αυτή είναι η ομολογία· χρειάζεται να λάβω συγχώρηση και αποκατάσταση τής κοινωνίας, ως αποτέλεσμα τής ομολογίας (Α΄ Ιωάννου 1:9). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Θεός θα ευλογήσει την επιδίωξη τού πάθους γι’ Αυτόν και δι’ αυτού θα δοξάσει το όνομά Του.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ ν’ αποκτήσω πάθος για τον Ιησού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries