settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι η περικοπή Λουκάς 16:19-31 μια παραβολή ή μια αφήγηση γεγονότων που πραγματικά συνέβη;

Απάντηση



Η περικοπή Λουκάς 16:19-31 έχει συζητηθεί πολύ. Μερικοί θεωρούν πως πρόκειται για αληθινή ιστορία ενός πλουσίου ανθρώπου και κάποιου Λαζάρου· μια ιστορική αφήγηση γεγονότων που πραγματικά συνέβησαν. Άλλοι την θεωρούν παραβολή ή αλληγορία.

Όσοι ερμηνεύουν την αφήγηση αυτή ως αληθινά γεγονότα έχουν με το μέρος τους αρκετούς λόγους που το κάνουν. Πρώτον, η ιστορία αυτή ποτέ δεν αποκαλείται παραβολή. Πολλές άλλες ιστορίες που είπε ο Χριστός χαρακτηρίζονται ως παραβολές, όπως του σπορέα που σπέρνει τον σπόρο του (Λουκάς 8:4)· του πλουσίου που καρποφόρησαν τα χωράφια του (Λουκάς 12:16)· της άκαρπης συκιάς (Λουκάς 13:6)· και της πρόσκλησης σε γάμο (Λουκάς 14:7). Δεύτερον, η ιστορία του πλουσίου και του Λαζάρου χρησιμοποιεί το πραγματικό όνομα ενός προσώπου. Μια τέτοια ιδιαιτερότητα την ξεχωρίζει από τις συνήθεις παραβολές, στις οποίες οι χαρακτήρες δεν ονομάζονται.

Τρίτον, η συγκεκριμένη ιστορία δεν φαίνεται να ταιριάζει στον ορισμό της παραβολής, που είναι η παρουσίαση μιας πνευματικής αλήθειας μέσω της χρήσης μιας γήινης απεικόνισης. Η ιστορία του πλουσίου ανθρώπου και του Λαζάρου παρουσιάζει ευθέως την πνευματική αλήθεια χωρίς τη χρήση γήινης μεταφοράς. Το σκηνικό του μεγαλύτερου μέρους της ιστορίας είναι η μετά θάνατον ζωή, σε αντίθεση με τις παραβολές που εκτυλίσσονται σε γήινο περιβάλλον.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, άλλοι υποστηρίζουν ότι η ιστορία αυτή είναι παραβολή και όχι πραγματικό γεγονός που κάποτε συνέβη. Δείχνουν πως η πρότυπη πρακτική του Χριστού ήταν να χρησιμοποιεί παραβολές στη διδασκαλία Του. Δεν θεωρούν πως τα παραπάνω επιχειρήματα είναι αρκετά ισχυρά που να δικαιολογούν την κατηγοριοποίηση της ιστορίας ως κάτι άλλο πλην της παραβολής. Επίσης, υπάρχουν κάποιες άλλες πλευρές της αφήγησης που δεν φαίνεται να συμφωνούν με τις υπόλοιπες Γραφές. Για παράδειγμα, μπορούν οι άνθρωποι στον άδη και οι άνθρωποι στον Ουρανό να βλέπουν ο ένας τον άλλον και να μιλούν μεταξύ τους;

Το σημαντικό στοιχείο, είτε η ιστορία αφορά γεγονός που συνέβη είτε πρόκειται για παραβολή, είναι ότι η διδασκαλία που περιέχει παραμένει η ίδια. Ακόμη κι αν δεν πρόκειται για «πραγματική» ιστορία, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είτε πρόκειται για παραβολή είτε όχι, ο Χριστός απλά χρησιμοποίησε την ιστορία αυτή για να διδάξει πως μετά τον θάνατο οι άδικοι άνθρωποι αποχωρίζονται αιώνια από τον Θεό, ότι θυμούνται πως απέρριψαν το ευαγγέλιο, ότι βρίσκονται σε βάσανα κι ότι η κατάστασή τους δεν μπορεί ν' αλλάξει. Στον Λουκά 16:19-31, είτε πρόκειται για παραβολή είτε για κυριολεκτική αφήγηση, ο Χριστός δίδαξε ξεκάθαρα την ύπαρξη Ουρανού και κόλασης, όπως επίσης την απατηλότητα του πλούτου σ' εκείνους που εμπιστεύονται τον υλικό πλούτο.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι η περικοπή Λουκάς 16:19-31 μια παραβολή ή μια αφήγηση γεγονότων που πραγματικά συνέβη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries