settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι πιθανή η θεωρία τής Παγγαίας;

Απάντηση


Παγγαία είναι η ιδέα ότι όλες οι ηπειρωτικές μάζες τής Γης ήταν κάποτε ενωμένες σε μία γιγαντιαία ήπειρο. Κοιτώντας τον παγκόσμιο χάρτη, φαίνεται πως κάποιες ήπειροι ταίριαζαν μεταξύ τους όπως τα γιγαντιαία κομμάτια ενός παζλ (για παράδειγμα, Αφρική και Νότια Αμερική). Κάνει λόγο η Αγία Γραφή για την Παγγαία; Όχι ξεκάθαρα αλλά πιθανόν ναι. Το Γένεση 1:9 λέει, «Και είπε ο Θεός: Ας μαζευτούν τα νερά που είναι κάτω από τον ουρανό σε έναν τόπο, και ας φανεί η ξηρά. Και έγινε έτσι.» Αν όλα τα νερά «μαζεύτηκαν σ’ έναν τόπο», η ξερή στεριά θ’ αποτέλεσε πιθανότατα και αυτή «έναν τόπο». Το Γένεση 10:25 αναφέρει, «… το όνομα τού ενός, Φαλέγ· επειδή στις ημέρες του διαμερίστηκε η γη…» Κάποιοι θεωρούν πως το Γένεση 10:25 αποτελεί μαρτυρία ότι η στεριά είχε χωριστεί μετά τον Κατακλυσμό τού Νώε.

Ενώ είναι πιθανή η άποψη αυτή, είναι βέβαιο πως δεν υποστηρίζεται σε παγκόσμια κλίμακα από τους χριστιανούς. Μερικοί εννοούν το Γένεση 10:25 πως αναφέρεται στην «διαίρεση» που συνέβη στον πύργο τής Βαβέλ και όχι στην διαίρεση τών ηπείρων λόγω μετατόπισής των. Μερικοί, ακόμη, αμφισβητούν τον μετά-Κατακλυσμιαίο διαχωρισμό τής Παγγαίας σύμφωνα με το γεγονός ότι, με βάση τoν τρέχοντα ρυθμό μετατόπισης, οι ήπειροι δεν μπορούσαν πιθανότατα να έχουν μετατοπιστεί τόσο πολύ μακριά στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τον Κατακλυσμό έως σήμερα. Δεν μπορεί ωστόσο ν’ αποδειχθεί ότι οι ήπειροι μετατοπίζονταν πάντοτε με τον ίδιο ρυθμό. Ο Θεός, περαιτέρω, είναι ικανός να επιταχύνει την διαδικασία μετατόπισης τών ηπείρων προκειμένου να πραγματοποιήσει τον σκοπό Του για την διαίρεση τής ανθρωπότητας (Γένεση 11:8). Έτσι, η Αγία Γραφή δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στην Παγγαία αλλά ίσως μας αναφέρει οριστικά πότε η Παγγαία χωρίστηκε.

Η ιδέα τής μετά την εποχή τού Νώε Παγγαίας εξηγεί πιθανόν πως τα ζώα και οι άνθρωποι μετακινήθηκαν στις διάφορες ηπείρους. Πώς βρέθηκαν τα καγκουρό στην Αυστραλία μετά τον Κατακλυσμό αν οι ήπειροι ήταν ήδη χωρισμένες; Οι εναλλακτικές τοποθετήσεις τών δημιουργιστών που ασπάζονται την μικρή ηλικία τής Γης ως προς την καθιερωμένη θεωρία μετατόπισης τών ηπείρων περιλαμβάνουν την Θεωρία τών Καταστροφικών Τεκτονικών Πλακών (δες http://www.answersingenesis.org/tj/v16/i1/plate_tectonics.asp) και την Θεωρία τών Υδάτινων Πλακών (δες http://www.creationscience.com/onlinebook/HydroplateOverview2.html), οι οποίες τοποθετούν την επιταχυνόμενη ηπειρωτική μετατόπιση εντός του κατακλυσμιαίου πλαισίου τής εποχής τού Νώε.

Υπάρχει ωστόσο μια άλλη εξήγηση που δίνουν κάποιοι χριστιανοί επιστήμονες που δεν απαιτεί μια μετά την εποχή του Νώε Παγγαία. Σύμφωνα με την άποψη αυτήν, η διηπειρωτική μετακίνηση άρχισε το πιθανότερο ενώ το επίπεδο τής θάλασσας ήταν ακόμη χαμηλό, κατά την διάρκεια και αμέσως μετά τον μετά-Κατακλυσμιαίο Αιώνα των Παγετώνων, όταν μεγάλη ποσότητα νερού ήταν ακόμη παγιδευμένη σε μορφή πάγου στους πόλους. Το χαμηλότερο επίπεδο τής θάλασσας θα άφηνε εκτεθειμένες τις ηπειρωτικές υποθαλάσσιες κρηπίδες, συνδέοντας όλες τις μεγαλύτερες μάζες ξηράς μέσω γεφυρών ξηράς.

Υπάρχουν (ή τουλάχιστον υπήρχαν) ρηχές υποβρύχιες γέφυρες ξηράς που συνδέουν όλες τις μεγάλες ηπείρους. Η Βόρεια Αμερική, η Νοτιοανατολική Ασία και η Αυστραλία συνδέονται όλες με την ηπειρωτική Ασία. Η Βρετανία συνδέεται με την ηπειρωτική Ευρώπη. Σε μερικά μέρη, αυτές οι διηπειρωτικές γέφυρες βρίσκονται λίγες εκατοντάδες πόδια κάτω από το σημερινό επίπεδο τής θάλασσας. Μπορούμε να συνοψίσουμε την θεωρία αυτήν ως εξής: (1) Μετά τον Κατακλυσμό, ακολούθησε μια Εποχή Παγετώνων. (2) Η τεράστια ποσότητα νερού που είχε παγώσει είχε ως αποτέλεσμα να είναι οι ωκεανοί πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι είναι σήμερα. (3) Το χαμηλό επίπεδο τών ωκεανών είχε ως αποτέλεσμα γέφυρες στεριάς να συνδέουν τις διάφορες ηπείρους. (4) Άνθρωποι και ζώα μετακινήθηκαν σε άλλες ηπείρους μέσω αυτών των γεφυρών στεριάς. (5) Η Εποχή των Παγετώνων τελείωσε, οι πάγοι έλιωσαν και το επίπεδο των ωκεανών ανέβηκε με αποτέλεσμα οι γέφυρες στεριάς να βυθιστούν στο νερό.

Έτσι, ενώ η Παγγαία δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στην Αγία Γραφή, η Γραφή παρουσιάζει την πιθανότητα τής Παγγαίας. Οιαδήποτε και αν είναι η αλήθεια, κάθε άποψη που εκτίθεται παραπάνω παρουσιάζει μια εφικτή εξήγηση για το πώς η ανθρωπότητα και τα ζώα μπορούσαν να μεταναστεύσουν στις ηπείρους που τώρα είναι χωρισμένες από τεράστιους ωκεανούς.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι πιθανή η θεωρία τής Παγγαίας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries