settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιος είναι παγανιστής; Τι είναι παγανισμός;

Απάντηση


Από χριστιανική άποψη, χαρακτηρίζονται γενικώς ως παγανιστές εκείνοι που συμμετέχουν σε οιαδήποτε θρησκευτική τελετή, πράξη ή πρακτική που δεν είναι σαφώς χριστιανική. Οι Ιουδαίοι και οι μουσουλμάνοι χρησιμοποιούν αντίστοιχα τον όρο παγανιστές για να περιγράψουν όσους ζουν έξω από το πλαίσιο τής δικής τους θρησκείας. Άλλοι ορίζουν τον όρο παγανισμός ως κάθε θρησκεία εκτός από τον βουδισμό, τον ινδουϊσμό, τον ιουδαϊσμό και τον χριστιανισμό· ενώ μερικοί επιχειρηματολογούν ότι παγανιστής είναι καθένας που δεν αποδέχεται κάποια θρησκεία.

Ο παγανισμός μπορεί ν’ αναφέρεται στον πολυθεϊσμό ή στην λατρεία περισσότερων από έναν θεών , όπως συνέβαινε στην αρχαία Ρώμη. Ως παγανιστής θεωρείται, ακόμη, εκείνος που στο πλείστον της ζωής του δεν έχει θρησκεία και ικανοποιείται με κοσμικές απολαύσεις και υλικά αποκτήματα· κάποιος που απολαμβάνει αισθησιακές απολαύσεις· ένας άνθρωπος τής ηδονής ή καλοπερασάκιας. Ένας άλλος περισσότερο σύγχρονος όρος είναι ο νέο-παγανισμός, ο οποίος αναφέρεται σε μερικές σύγχρονες μορφές παγανισμού, όπως είναι η Γουίκα, ο Δρυϊδισμός και η πίστη Γκουΐντον.

Αυτές οι σύγχρονες «παγανιστικές» πρακτικές είναι πραγματικά παρόμοιες με τις αντίστοιχες αρχαίες στο ότι βασίζονται κυρίως στον ηδονισμό — την αισθησιακή ικανοποίηση και τον έκλυτο βίο, και στο κυνηγητό τής ευτυχίας και της απόλαυσης αποκλείοντας κάθε τι άλλο. Στους αρχαίους χρόνους, οι σεξουαλικές ιεροτελεστίες αποτελούσαν σημαντικό τμήμα τών παγανιστικών θρησκειών. Η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει αυτές τις διεστραμμένες θρησκείες σε περικοπές όπως Δευτερονόμιο 23:17, Αμώς 2:7-8, και Ησαΐας 57:7-8.

Αν και υπάρχουν αρκετές και ποικίλουν στις πρακτικές τους και τις πεποιθήσεις τους, οι παγανιστές έχουν κάποιες παρόμοιες πεποιθήσεις. Για παράδειγμα:
• Ο φυσικός κόσμος είναι ένας καλός τόπος που ο καθένας μπορεί να τον απολαμβάνει.
• Κάθε άνθρωπος θεωρείται πως αποτελεί τμήμα αυτής της Μητέρας Γης.
• Η θεότητα αποκαλύπτεται σε κάθε πλευρά τού κόσμου.
• Κάθε ύπαρξη, άνθρωπος και ζώο, είναι ένα απότοκο τού Θεού. Ως τέτοιο, όλοι είναι θεοί και θεές.
• Οι περισσότερες παγανιστικές θρησκείες δεν έχουν δασκάλους ή μεσσίες.
• Η διδασκαλία αντικαθίσταται από την υπευθυνότητα τού ανθρώπου.
• Οι ηλιακοί και οι σεληνιακοί κύκλοι είναι σημαντικοί στην παγανιστική λατρεία.

Κάθε μορφή παγανισμού αποτελεί ψευδή διδασκαλία. Ο Παύλος αντιμετώπισε την διαστροφή τής αλήθειας στην επιστολή του προς τους πιστούς τής Ρώμης (Ρωμαίους 1:22-27). Οι άνθρωποι που περιγράφει ο Παύλος ήταν κοσμικοί και υλιστές, που λάτρευαν δημιουργήματα αντί τον Δημιουργό. Λάτρευαν δέντρα, ζώα και πέτρες, και προχωρούσαν τόσο πολύ ώστε έφταναν να κακοποιούν τα σώματά τους σε αφύσικες σεξουαλικές πρακτικές ξεφαντώνοντας μέσα στα πάθη τους. Ο Παύλος προχωράει και μας λέει γιατί το έκαναν αυτό και ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα:

«Και καθώς αποδοκίμασαν το να έχουν επίγνωση τού Θεού, ο Θεός τούς παρέδωσε σε αδόκιμο νου, ώστε να κάνουν εκείνα που δεν πρέπει.» (Ρωμαίους 1:28).

Παρά τις κοινές παραδοχές, οι περισσότεροι παγανιστές λάτρεις ισχυρίζονται ότι δεν πιστεύουν στον Σατανά. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι ο Σατανάς είναι η κύρια πηγή επιρροής και ελέγχου των. Αν και το αρνούνται, τον θεοποιούν στις κοσμικές και αισθησιακές πρακτικές τους. Ο Παύλος μάς λέει καθαρά πώς ο Σατανάς εργάζεται στις ζωές τών ανθρώπων που ζουν χωρίς τον Θεό, με την δύναμή του, τα σημάδια που ενεργεί, την απάτη του και τα ψέματά του:

«Ο οποίος θάρθει με ενέργεια τού σατανά με κάθε δύναμη και σημεία και τέρατα ψεύδους, και με κάθε απάτη τής αδικίας, ανάμεσα σ’ αυτούς που χάνονται· επειδή δεν δέχθηκαν την αγάπη τής αλήθειας για να σωθούν. Και γι’ αυτό, ο Θεός θα στείλει επάνω τους ενέργεια πλάνης, ώστε να πιστέψουν στο ψέμα· για να κατακριθούν όλοι αυτοί που δεν πίστεψαν στην αλήθεια, αλλά οι οποίοι βρήκαν ευχαρίστηση στην αδικία.» (Β΄ Θεσσαλονικείς 2:9-12, μτφ ΛΟΓΟΥ)

Το γεγονός ότι ο Σατανάς ζει και βασιλεύει μαρτυρείται από αυτές τις παγανιστικές πρακτικές. Αυτό δεν ήταν σαφές μόνο στους χρόνους τής Εκκλησίας τού πρώτου αιώνα αλλά είναι και σήμερα στον μεταμοντέρνο κόσμο. Σ’ εκείνους που μένουν πιστοί και γνωρίζουν τον Κύριο, η παγανιστική λατρεία είναι αυτό που εμφανίζεται πως είναι — η δύναμη και η απάτη τού άρχοντα αυτού του κόσμου, του Σατανά (Α΄ Ιωάννου 5:19), ο οποίος «περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί» (Α΄ Πέτρου 5:8). Καθώς αυτός είναι ο παγανισμός, εμείς πρέπει να τον αποφεύγουμε.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιος είναι παγανιστής; Τι είναι παγανισμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries