settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπορώ να υπερνικώ τον πειρασμό;

Απάντηση


Οι Γραφές μας λένε ότι όλοι αντιμετωπίζουμε πειρασμούς. Στην Α΄ Κορινθίους 10:13 γράφει, «Οι πειρασμοί που αντιμετωπίσατε ως τώρα δεν ήταν παρά στα ανθρώπινα μέτρα σας. Κι ο Θεός, που κρατάει τις υποσχέσεις του, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν πειρασμό να ξεπεράσει τις δυνάμεις σας· αλλά, όταν έρθει ο πειρασμός, θα δώσει μαζί και τη διέξοδο, ώστε να μπορέσετε να τον αντέξετε.» (ΝΜΒ) Αυτό ίσως μας ενθαρρύνει λίγο καθώς συχνά νιώθουμε ότι ο κόσμος ταλαιπωρεί μόνον εμάς ενώ οι άλλοι φαίνεται να είναι απρόσβλητοι στους πειρασμούς. Οι Γραφές λένε ότι ο Χριστός επίσης πειράστηκε: «Επειδή, δεν έχουμε αρχιερέα, που δεν μπορεί να συμπαθήσει στις ασθένειές μας, αλλά ο οποίος πειράστηκε σε όλα, κατά τη δική μας ομοιότητα, χωρίς αμαρτία» (Εβραίους 4:15).

Αλλά από πού προέρχονται αυτοί οι πειρασμοί; Πρώτ' απ' όλα δεν προέρχονται από τον Θεό αν και τους επιτρέπει. Στην Ιακώβου 1:13 λέει, «Γιατί ο Θεός ούτε μπαίνει σε πειρασμό από το κακό ούτε ο ίδιος βάζει σε πειρασμό κανέναν» (ΝΜΒ). Στο πρώτο κεφάλαιο του Ιώβ, βλέπουμε ότι ο Θεός επέτρεψε στον Διάβολο να πειράξει τον Ιώβ αλλά μέσα σε όρια. Ο Διάβολος βρυχάται σαν λιοντάρι πάνω στη γη, ζητώντας να κατασπαράξει ανθρώπους (Α΄ Πέτρου 5:8). Το εδάφιο 9 μας λέει να του αντισταθούμε, γνωρίζοντας ότι και άλλοι χριστιανοί δέχονται τις επιθέσεις του. Από τις περικοπές αυτές γνωρίζουμε ότι οι πειρασμοί προέρχονται από τον Διάβολο. Βλέπουμε στην Ιακώβου 1:14 ότι ο πειρασμός, επίσης, προέρχεται από μέσα μας: «Καθένας μπαίνει σε πειρασμό από τη δική του επιθυμία. Αυτή τον παρασύρει και τον εξαπατάει» (ΝΜΒ). Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να σκέπτεται συγκεκριμένες σκέψεις, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να πηγαίνει σε μέρη που δεν θα έπρεπε, και παίρνουμε αποφάσεις βασιζόμενοι στις αχαλίνωτες επιθυμίες μας που μας οδηγούν στον πειρασμό.

Πώς, τότε, αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς; Αρχικά, πρέπει να επιστρέψουμε στο παράδειγμα του Χριστού που πειράστηκε στην έρημο από τον Διάβολο, στον Ματθαίο 4:1-11. Κάθε πειρασμός του Διαβόλου συνάντησε την ίδια απάντηση: «Είναι γραμμένο» με αναφορά σε συγκεκριμένη Γραφή. Αν ο Γιος του Θεού χρησιμοποίησε τον λόγο του Θεού για ν' αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους πειρασμούς –και γνωρίζουμε ότι αυτό απέδωσε καθόσον και οι τρεις προσπάθειες τού Διαβόλου απέτυχαν, ο Διάβολος Τον άφησε (εδ. 11)- πόσο μάλλον εμείς χρειαζόμαστε να τον χρησιμοποιούμε προς αντίσταση στους δικούς μας πειρασμούς! Όλες οι προσπάθειές μας ν' αντισταθούμε θα είναι αδύναμες και αναποτελεσματικές εκτός εάν έχουμε τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος μέσω συνεχούς ανάγνωσης, μελέτης και περισυλλογής στον λόγο του Θεού. Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα «μεταμορφωνόμαστε μέσω της ανακαίνισης του νου μας» (Ρωμαίους 12:2). Δεν υπάρχει άλλο όπλο ενάντια στον πειρασμό εκτός από το «μαχαίρι του Πνεύματος, που είναι ο λόγος του Θεού» (Εφεσίους 6:17). Στην Κολοσσαείς 3:2 λέει, «τα άνω φρονείτε, όχι αυτά που είναι επάνω στη γη». Αν ο νους μας είναι γεμάτος με τις τελευταίες ταινίες της τηλεόρασης, τη μουσική και όλα τα υπόλοιπα που η κουλτούρα μας προσφέρει, θα βομβαρδιζόμαστε με μηνύματα και εικόνες που αναπόφευκτα μας οδηγούν σε αμαρτωλές επιθυμίες. Αλλά αν ο νους μας είναι γεμάτος με τη μεγαλειότητα και αγιότητα του Θεού, την αγάπη και την ευσπλαχνία του Χριστού, των οποίων τη λαμπρότητα εκφράζει ο τέλειος λόγος Του, θα διαπιστώσουμε ότι το ενδιαφέρον μας για τις αχαλίνωτες επιθυμίες μειώνεται και σβήνει. Χωρίς όμως την επιρροή του λόγου του Θεού στο νου μας, είμαστε εκτεθειμένοι σε οτιδήποτε ο Διάβολος θέλει να μας ρίξει.

Εδώ λοιπόν έχουμε το μόνο μέσο για να προστατέψουμε την καρδιά και το νου μας και να κρατήσουμε την πηγή του πειρασμού μακριά μας. Θυμήσου τα λόγια του Χριστού στους μαθητές Του στον κήπο, τη νύχτα της προδοσίας: «Αγρυπνείτε και προσεύχεστε, για να μη μπείτε σε πειρασμό· το μεν πνεύμα είναι πρόθυμο, η σάρκα όμως είναι αδύναμη» (Ματθαίος 26:41). Οι περισσότεροι χριστιανοί δεν θα βουτούσαν ανοικτά μέσα στην αμαρτία, αλλά πέφτουμε σ' αυτήν διότι δεν είμαστε τόσο δυνατοί ώστε ν' αντισταθούμε. Βρισκόμαστε με τη θέλησή μας σε καταστάσεις ή γεμίζουμε το νου μας με αχαλίνωτους πόθους κι αυτό μας οδηγεί στην αμαρτία.

Χρειάζεται να ανανεώνουμε τη σκέψη μας όπως μας διδασκόμαστε στη Ρωμαίους 12:1-2. Δεν πρέπει πλέον να σκεπτόμαστε όπως ο κόσμος, ή να περπατάμε με τον ίδιο τρόπο που περπατά ο κόσμος. Στις Παροιμίες 4:14-15 μας λέει, «Των ασεβών το δρόμο μην τον πάρεις, στην οδό μη βαδίσεις των κακών. Απόφυγέ την· από 'κει να μην πηγαίνεις. Απομακρύνσου απ' αυτήν και διάβαινε απ' αλλού.» (ΝΜΒ) Πρέπει ν' αποφεύγουμε το μονοπάτι του κόσμου που μας φέρνει στον πειρασμό διότι η σάρκα μας είναι αδύναμη. Παρασυρόμαστε εύκολα από τα πάθη μας.

Στον Ματθαίο 5:29 υπάρχει μια εξαιρετική συμβουλή. «Κι αν κάτι τόσο σπουδαίο σαν το δεξί σου μάτι σε σκανδαλίζει, βγάλ' το και πέταξέ το· γιατί σε συμφέρει να χάσεις ένα μέλος σου, παρά να ριχτεί όλο το σώμα σου στην κόλαση.» (ΝΜΒ) Αυτό ακούγεται πολύ αυστηρό! Η αμαρτία είναι πολύ κακή! Ο Ιησούς δεν κυριολεκτεί ότι πρέπει ν' αποκόψουμε τα μέλη του σώματός μας. Το να βγάλεις το μάτι σου είναι ένα δραστικό μέτρο και ο Χριστός μας διδάσκει πως αν καταστεί απαραίτητο, θα πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα για ν' αποφύγουμε την αμαρτία.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ να υπερνικώ τον πειρασμό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries