settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί πρέπει να πιστεύω στην οργανωμένη θρησκεία;

Απάντηση


Το λεξικό δίνει τον ακόλουθο ορισμό για τη λέξη «θρησκεία» - «Η πίστη στο Θεό ή σε θεούς στους οποίους αποδίδεται λατρεία, που συνήθως εκφράζεται στη συμπεριφορά και με τελετές. Κάθε συγκεκριμένο σύστημα πίστης, λατρείας, κλπ., που συχνά περιλαμβάνει έναν κώδικα εθίμων». Στο φως αυτού του ορισμού, η Αγία Γραφή πράγματι μιλάει για οργανωμένη θρησκεία, και σε πολλές περιπτώσεις ο σκοπός και η επίδραση της «οργανωμένης θρησκείας» δεν ήταν κάτι που ευχαριστούσε τον Θεό. Βλέπετε παρακάτω μια λίστα από παραδείγματα όπου περιγράφεται οργανωμένη θρησκεία.

Γένεση 11:1-9: Στο πρώτο ίσως περιστατικό οργανωμένης θρησκείας, οι απόγονοι του Νώε οργανώνονται για να κτίσουν έναν πύργο σύμφωνα με την πίστη ότι αν μπορούσαν να τον κτίσουν αρκετά ψηλό θα μπορούσαν να σωθούν. Πίστεψαν ότι η ενότητά τους ήταν πιο σημαντική από τη σχέση τους με τον Θεό. Ο Θεός έσπευσε και σύγχυσε τη γλώσσα τους, διαλύοντας έτσι αυτή τη θρησκεία.

Έξοδος 6 και στα επόμενα: Ο Θεός είχε δώσει υποσχέσεις στον Άβραμ (Αβραάμ) για μια ξεχωριστή σχέση ανάμεσα στους απογόνους του και τον Θεό. Ωστόσο, βλέπουμε αυτή την «οργάνωση» που αρχίζει για το έθνος στην Έξοδο και συνεχίζεται δια μέσου της ιστορίας των Ισραηλιτών. Οι Δέκα Εντολές, η Σκηνή, οι θυσίες , κλπ., ήταν όλα οργανωμένα από τον Θεό και εφαρμόζονταν από τους Ισραηλίτες. Περαιτέρω μελέτη της Καινής Διαθήκης ξεκαθαρίζει ότι το τελικό προϊόν αυτής της θρησκείας ήταν να οδηγήσει τον θρησκευόμενο στο Χριστό (Γαλάτας 3, Ρωμαίους 7). Ωστόσο, πολλοί το έχουν παρανοήσει αυτό και έχουν λατρέψει τα στοιχεία μάλλον παρά τον Αληθινό Θεό.

Κριτές και τα επόμενα: Πολλές από τις συγκρούσεις που βίωσαν οι Ισραηλίτες περιλάμβαναν τη σύγκρουση της οργανωμένης θρησκείας. Παραδείγματα είναι ο Βάαλ (Κριτές 6, Α` Βασιλέων 18), ο Δαγών (Α` Σαμουήλ 5), ο Μολόχ (Β` Βασιλέων 23:10). Ο Θεός χρησιμοποίησε αυτές τις θρησκείες για να δείξει τη δύναμή Του με το να τους νικήσει.

Τα Ευαγγέλια: Οι Φαρισαίοι και οι Σαδδουκαίοι αντιπροσώπευαν την οργανωμένη θρησκεία την εποχή του Χριστού. Ο Ιησούς συνεχώς ερχόταν αντιμέτωπος μαζί τους για τις λανθασμένες διδασκαλίες τους και τον υποκριτικό τρόπο ζωής τους. Πολλοί από αυτούς άλλαξαν από αυτή την οργανωμένη θρησκεία – ο Παύλος είναι ένα παράδειγμα.

Οι Επιστολές: Υπήρχαν οργανωμένες ομάδες που ανάμειξαν το ευαγγέλιο με κάποιες λίστες από απαιτούμενα έργα. Επίσης επιδίωκαν να ασκήσουν πίεση στους πιστούς να αλλάξουν και να δεχτούν αυτή τη νέα θρησκεία. Στην Προς Γαλάτας και Κολοσσαείς δίνονται προειδοποιήσεις γι αυτούς.

Αποκάλυψη: Ακόμη και στους έσχατους καιρούς, η οργανωμένη εκκλησία θα έχει επίδραση στον κόσμο καθώς ο Αντίχριστος θα θεσπίσει την παγκόσμια θρησκεία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το τελικό προϊόν της «οργανωμένης θρησκείας» απομακρύνει από την πρόθεση του Θεού. Ωστόσο, η Αγία Γραφή μιλάει για οργανωμένους Χριστιανούς (πιστούς) που είναι μέρος του σχεδίου Του. Τους ονομάζει Εκκλησία. Η περιγραφή από το βιβλίο των Πράξεων και τις Επιστολές δείχνει ότι η Εκκλησία πρέπει να είναι οργανωμένη και αλληλοεξαρτώμενη. Η οργάνωση οδηγεί σε προστασία, παραγωγικότητα, και αύξηση (Πράξεις 2:41-47).

Σ` αυτή την περίπτωση θα ήταν καλύτερο να την αποκαλούμε «οργανωμένη σχέση». Δεν υπάρχει σχέδιο να φτάσουν το Θεό (Αυτός έχει φτάσει αυτούς). Δεν υπάρχει υπερηφάνεια (όλα έχουν δοθεί με τη χάρη). Δεν υπάρχουν καυγάδες για την ηγεσία (Ο Χριστός είναι η κεφαλή – Κολοσσαείς 1;18). Δεν θα πρέπει να υπάρχουν προκαταλήψεις (είμαστε όλοι ένας εν Χριστώ – Γαλάτας 3:28). Η οργάνωση δεν είναι το πρόβλημα. Το να ακολουθείς μια θρησκεία είναι πρόβλημα.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί πρέπει να πιστεύω στην οργανωμένη θρησκεία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries