settings icon
share icon
Ερώτηση

Προφητεύει η Αγία Γραφή μια παγκόσμια κυβέρνηση και ένα παγκόσμιο νόμισμα στους έσχατους καιρούς;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή αναφερόμενη στους έσχατους καιρούς δεν χρησιμοποιεί την φράση «παγκόσμια κυβέρνηση» ή «παγκόσμιο νόμισμα». Παρέχει, όμως, άφθονη μαρτυρία που μας βοηθάει να συμπεράνουμε πως και τα δύο αυτά θα υπάρξουν στις έσχατες ημέρες υπό την διακυβέρνηση τού Αντιχρίστου.

Ο απόστολος Ιωάννης βλέπει στο αποκαλυπτικό του όραμα, στο βιβλίο της Αποκάλυψης, το «θηρίο», που επίσης αποκαλείται ο Αντίχριστος, να αναδύεται από την θάλασσα. Το θηρίο αυτό έχει επτά κεφάλια και δέκα κέρατα (Αποκάλυψη 13:1). Συνδυάζοντας το όραμα αυτό με ένα παρόμοιο τού Δανιήλ (Δανιήλ 7:16-24), μπορούμε να συμπεράνουμε πως το θηρίο, το πλέον δυνατό «κέρατο», θα εγκαινιάσει κάποιο είδος παγκόσμιου πολιτικού συστήματος, το οποίο θα νικήσει τρεις από τους δέκα βασιλιάδες και θα πολεμήσει τους χριστιανούς. Ο συνασπισμός τών δέκα εθνών φαίνεται, επίσης, στην εικόνα που ο Δανιήλ περιγράφει (Δανιήλ 2:41-42). Στο όραμα αυτό, η τελευταία παγκόσμια κυβέρνηση αποτελείται από δέκα οντότητες, η οποία απεικονίζεται με τα δέκα δάχτυλα τών ποδιών τής εικόνας. Οποιες και αν είναι οι δέκα αυτές οντότητες και όπως και αν έρχονται στην εξουσία, η Γραφή είναι σαφής ότι το θηρίο θα εγερθεί ανάμεσά τους με δύναμη και θα καταστεί ο επιφανέστερος βασιλιάς μεταξύ όλων αυτών. Στο τέλος, οι υπόλοιποι βασιλιάδες θα εκτελέσουν το πρόσταγμά του.

Ο Ιωάννης περιγράφει τον ηγέτη αυτής της τεράστιας αυτοκρατορίας ως έχοντα δύναμη και μεγάλη εξουσία που την έχει λάβει από τον ίδιο τον Διάβολο (Αποκάλυψη 13:2). «Ολος ο κόσμος» τον προσκυνάει (13:3-4) και έχει εξουσία επάνω σε «κάθε φυλή, λαό, γλώσσα και έθνος» (13:7). Από την περιγραφή αυτή, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η προσωπικότητα αυτή είναι ο ηγέτης τής παγκόσμιας κυβέρνησης, η οποία αναγνωρίζεται ως κυρίαρχη επάνω σε όλες τις άλλες κυβερνήσεις. Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς τόσο διαφορετικές σε δύναμη, σήμερα, κυβερνήσεις θα υποτάσσονταν με την θέλησή τους σ’ έναν ηγέτη· και υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το θέμα αυτό. Μια ιδέα είναι ότι οι συμφορές και οι πληγές που περιγράφονται στην Αποκάλυψη ως οι κρίσεις τών σφραγίδων και των σαλπίγγων (κεφάλαια 6-11) θα είναι τόσο καταστροφικές και θα δημιουργήσουν μια μνημειώδη παγκόσμια κρίση, που οι άνθρωποι θ’ αγκαλιάσουν οποιονδήποτε υποσχεθεί ανακούφιση.

Απαξ και εδραιωθεί με δύναμη, το θηρίο (ο Αντίχριστος) και η δύναμη πίσω από αυτόν (ο Διάβολος) θα κινηθούν να εδραιώσουν τον απόλυτο έλεγχο επάνω σε όλους τούς λαούς όλης της γης. Η πραγματική τους επιδίωξη είναι η λατρεία που ο Διάβολος ανέκαθεν επιζητούσε αφότου εκδιώχθηκε από τον Ουρανό (Ησαΐας 14:12-14). Ενας τρόπος επίτευξης τού σκοπού αυτού είναι δια του ελέγχου όλου τού εμπορίου, κι είναι εδώ που εισάγεται η ιδέα ενός παγκόσμιου νομίσματος. Στην Αποκάλυψη 13:16-17 γίνεται λόγος για ένα είδος σατανικού χαράγματος που θα απαιτείται προκειμένου κάποιος να μπορεί να πουλήσει και να αγοράσει. Οποιοσδήποτε αρνείται το χάραγμα δεν θα μπορεί ν’ αγοράσει τροφή, ρούχα ή άλλα αναγκαία πράγματα. Χωρίς αμφιβολία η συντριπτική πλειονότητα τών ανθρώπων στον κόσμο θα λάβουν το χάραγμα, απλώς για να επιβιώσουν. Το εδάφιο 16 καθιστά σαφές πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο σύστημα, μέσα στο οποίο κάθε άνθρωπος, πλούσιος ή φτωχός, μεγάλος ή μικρός θα φέρει το χάραγμα στο χέρι του ή στο μέτωπο του. Εκφράζονται διάφορες υποθέσεις για το πώς ακριβώς θα προσαρτηθεί το χάραγμα, αλλά οι τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες εδώ και τώρα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να το πραγματοποιήσουν.

Αυτοί που θα μείνουν πίσω, μετά την Αρπαγή της Εκκλησίας, θ’ αντιμετωπίσουν μια βασανιστική επιλογή —ν’ αποδεχθούν το χάραγμα τού θηρίου για να επιβιώσουν ή ν’ αντιμετωπίσουν την πείνα και τον τρομερό διωγμό από τον Αντίχριστο και τους ακολούθους του. Αλλά αυτοί που έρχονται στον Χριστό εκείνη την περίοδο, αυτοί που τα ονόματά τους είναι γραμμένα στο Βιβλίο τής ζωής τού Αρνίου (Αποκάλυψη 13:8), θα επιλέξουν να υπομείνουν ακόμη και το μαρτύριο.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Προφητεύει η Αγία Γραφή μια παγκόσμια κυβέρνηση και ένα παγκόσμιο νόμισμα στους έσχατους καιρούς;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries