settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει να είμαστε εν σάρκα μια στο γάμο;

Απάντηση


Η έννοια «εν σάρκα μια» έρχεται από την διήγηση στην Γένεση για την δημιουργία της Εύας. Στην Γένεση (2:21-24) περιγράφεται η διαδικασία με τον οποίο ο Θεός δημιουργεί την Εύα από πλευρό που πήρε από τον Αδάμ όσο εκείνος κοιμόταν. Ο Αδάμ κατάλαβε πως η Εύα είναι μέρος από εκείνον – ουσιαστικά ήταν «σάρκα μία». Η έννοια «σάρκα μία» σημαίνει πως όπως τα σώματά μας είναι μια ολότητα και δεν μπορούν να διαιρεθούν και ακόμα να είναι ολόκληρα έτσι και ο Θεός έχει προβλέψει το ίδιο και για τις γαμήλιες σχέσεις. Πλέον δεν υπάρχουν δυο πλάσματα (δυο άτομα) αλλά μια ύπαρξη (ένα παντρεμένο ζευγάρι). Αυτή η νέα ένωση έχει κάμποσες πλευρές.

Όσο γίνεται λόγος για συναισθηματικό δεσμό η νέα ένωση έχει προτεραιότητα μπροστά σε όλες τις προηγούμενες και επόμενες σχέσεις (Γένεση 2:24). Κάποιοι σύζυγοι συνεχίζουν να θέτουν μεγαλύτερο βάρος στις σχέσεις με τους γονείς τους απ’ όσο στην σχέση τους με το νέο σύντροφο. Αυτή είναι συνταγή για δυστυχία στο γάμο και διαστρέφει την πρωταρχική πρόθεση του Θεού ο άνθρωπος να «αφήσει και να προσκολληθεί». Παρόμοιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί όταν ένας από τους συζύγους αρχίσει να συνδέεται περισσότερο με το παιδί του για να ικανοποιήσει τις συναισθηματικές του ανάγκες αντί με τον/την σύζυγό του.

Το ζευγάρι πρέπει να γίνει ένα σε συναισθηματικό, πνευματικό, διανοητικό, οικονομικό και σε κάθε άλλο επίπεδο. Όπως ένα μέρος του σώματος φροντίζει για όλα τα άλλα μέρη (το στομάχι εκτελεί την πέψη για όλο το σώμα, ο εγκέφαλος ελέγχει το σώμα για όλα τα όργανα, τα χέρια υπηρετούν το σύνολο του σώματος κ.τ.λ.) έτσι κάθε σύντροφος στο γάμο πρέπει να φροντίζει για τον άλλον. Κάθε ένας από τους συζύγους δεν πρέπει πια να θεωρεί τα κερδισμένα χρήματα σαν «δικά του» αλλά να τα βλέπει σαν «δικά μας». Στην επιστολή προς Εφεσίους (5:22-23) και στις Παροιμίες (31:10-31) δίνεται η εφαρμογή αυτής της «ενότητας» ανάλογα με τον ρόλο του συζύγου και της συζύγου.

Σε φυσιολογικό επίπεδο οι δυο τους γίνονται «σάρκα μια» και το αποτέλεσμα αυτής της μιας σάρκας βρίσκεται στα παιδιά που παράγει η γαμήλια ένωση. Αυτά τα παιδιά αποκτούν ειδική γενετική σύσταση, συγκεκριμένη για αυτήν την ένωση. Ακόμα και από σεξουαλικής άποψης πλέον ο καθένας από τους συζύγους δεν πρέπει να αντιμετωπίζει το σώμα του σαν δικό του αλλά σαν να ανήκει στον σύντροφό του (1 προς Κορινθίους 7:3-5). Ούτε να επικεντρώνεται στην δική του απόλαυση αλλά να δίνει απόλαυση στον άλλο.

Η ενότητα και η επιθυμία των συντρόφων να είναι ωφέλιμοι ο ένας για τον άλλον δεν γίνεται αυτόματα, ειδικά μετά το προπατορικό αμάρτημα της ανθρωπότητας. Στην Γένεση (2:24) λέγεται στον άντρα να «προσκολληθεί» προς την γυναίκα του. Αυτή η λέξη συμπεριλαμβάνει δυο ιδέες. Η μια είναι να προσκολληθεί στη γυναίκα του, κάτι που περιγράφει την συνοχή της γαμήλιας ένωσης. Η άλλη ιδέα είναι «να ακολουθεί με επιμέλεια» την γυναίκα του. Αυτή η παρακολούθηση πρέπει να συνεχιστεί μετά τις ερωτοτροπίες που οδηγούν στο γάμο και να διατηρηθεί καθ’ όλη την διάρκειά του. Η σαρκική τάση είναι να κάνουμε αυτό που μας αρέσει χωρίς να σκεφτόμαστε τι είναι ωφέλιμο για τον/την σύζυγό μας. Αυτός ο εγωισμός είναι η ρουτίνα στην οποία πέφτουν οι οικογένειες μετά τον μήνα του μέλιτος. Αντί ο κάθε σύντροφος να σκέφτεται μόνο για το ότι είναι ανικανοποίητες οι ανάγκες του εκείνος ή εκείνη πρέπει να μείνουν συγκεντρωμένοι στην ανταπόκριση στις ανάγκες του άλλου.

Όσο και να είναι ωραίο δυο άνθρωποι να ζουν μαζί και να ικανοποιούν ο ένας τις ανάγκες του άλλου ο Θεός έχει πιο υψηλό ιδανικό για το γάμο. Τώρα οι σύζυγοι πρέπει να υπηρετούν μαζί τον Χριστό σαν ένα και να ανατρέφουν τα παιδιά τους να υπηρετούν το Θεό (1 προς Κορινθίους 7:29-34, Μαλαχίας 2:15, προς Εφεσίους 6:4) όπως υπηρετούσαν τον Χριστό με τη ζωή τους πριν να παντρευτούν (προς Ρωμαίους 12:1-2). Στις Πράξεις των αποστόλων στο δέκατο όγδοο κεφάλαιο η Πρίσκιλλα και ο Ακύλας είναι καλό παράδειγμα για αυτό. Όταν δυο παντρεμένοι άνθρωποι προσπαθούν μαζί να υπηρετούν το Χριστό η χαρά που δίνει το Άγιο Πνεύμα θα γεμίσει το γάμο τους (προς Γαλάτες 5:22-23). Στον κήπο της Εδέμ ήταν τρεις (ο Αδάμ, η Εύα και ο Θεός) και υπήρχε χαρά. Γι’ αυτό αν σήμερα ο Θεός είναι το κέντρο του γάμου θα υπάρχει και χαρά. Η αληθινή και πλήρης ενότητα στο γάμο είναι αδύνατη χωρίς το Θεό.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει να είμαστε εν σάρκα μια στο γάμο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries