settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι αποκρυφισμός;

Απάντηση


Το λεξικό ορίζει τον αποκρυφισμό ως «κρυμμένο, κρυφό και μυστηριώδες, ιδιαίτερα σχετιζόμενο με το υπερφυσικό». Παραδείγματα αποκρυφιστικών πρακτικών είναι η αστρολογία, η μαγεία (όλα τα είδη), η μαύρη μαγεία, η μαντεία, οι πίνακες ουιγιά, οι κάρτες ταρό, ο πνευματισμός, η παραψυχολογία και ο σατανισμός. Οι άνθρωποι πάντοτε ενδιαφέρονταν για τον αποκρυφισμό, από τις αρχαίες ημέρες έως και σήμερα. Αποκρυφιστικές πρακτικές και ψυχικά φαινόμενα έχουν αιχμαλωτίσει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, κι αυτό δεν περιορίζεται στους ανίδεους ή τους αμόρφωτους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθιστούν τον αποκρυφισμό συναρπαστικό στον καθένα, ακόμη και στην εποχή μας που τεχνολογικά και επιστημονικά είναι προηγμένη.

Πρώτον, οι αποκρυφιστικές πρακτικές απευθύνονται στη φυσική μας περιέργεια. Πολλοί άνθρωποι που ανακατεύονται με τον αποκρυφισμό ξεκινούν με «αβλαβείς» πρακτικές, όπως το παιχνίδι του πίνακα ουιγιά, λόγω απλής περιέργειας. Πολλοί που ξεκίνησαν κατ' αυτόν τον τρόπο προχώρησαν βαθμιαία πιο βαθιά στον αποκρυφισμό. Δυστυχώς, το είδος αυτό της ανάμιξης μοιάζει με την κινούμενη άμμο –εύκολα μπαίνεις αλλά δύσκολα βγαίνεις. Μια άλλη γοητεία που ασκεί ο αποκρυφισμός είναι πως δείχνει να προσφέρει γρήγορα εύκολες απαντήσεις στα ερωτήματα της ζωής. Ο αστρολόγος πρόθυμα διαγράφει το μέλλον σου, ο πίνακας ουιγιά και οι κάρτες ταρό σε κατευθύνουν και το μέντιουμ σε φέρνει σ' επαφή με τη θεία σου Εσθήρ, η οποία σου λέει πως όλα πάνε καλά στην άλλη ζωή. Οι αποκρυφιστικές πρακτικές κατευθύνονται από δαιμόνια που προσφέρουν όσες πληροφορίες χρειάζονται για να είναι τα θύματά τους συνεπαρμένα, ενώ ασκούν όλο και περισσότερο έλεγχο πάνω σε αφελείς καρδιές και διάνοιες.

Ο κίνδυνος του αποκρυφισμού δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Η Αγία Γραφή μας λέει ότι ο Θεός απεχθάνεται τον αποκρυφισμό και προειδοποίησε τους Ισραηλίτες για τον κίνδυνο ανάμιξης του σ' αυτόν. Τα ειδωλολατρικά έθνη που περιέβαλλαν τον Ισραήλ ήταν διαποτισμένα με τον αποκρυφισμό –μαντεία, μαγεία, πνευματισμός- κι είναι αυτός ένας από τους λόγους που ο Θεός έδωσε εξουσία στον λαό Του να τους εκδιώξει από τη γη τους (Δευτερονόμιο 18:9-14). Η Καινή Διαθήκη μας λέει ότι η άνοδος του ενδιαφέροντος στον αποκρυφισμό αποτελεί σημάδι του τέλους του αιώνα: «Το Πνεύμα μάλιστα λέει με σαφήνεια, ότι στους έσχατους καιρούς μερικοί θα αποστατήσουν από την πίστη, προσέχοντας σε πνεύματα πλάνης και σε διδασκαλίες δαιμονίων.» (Α΄ Τιμόθεον 4:1).

Πώς μπορούμε ν' αναγνωρίζουμε τον αποκρυφισμό κι εκείνους που τον προωθούν; Ένα καλό σημείο για ξεκίνημα αποτελεί το περιστατικό που συνέβη με τον Παύλο και τον Βαρνάβα στα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας. «Και αφού διαπέρασαν το νησί μέχρι την Πάφο βρήκαν κάποιον μάγο, έναν Ιουδαίο ψευδοπροφήτη, που ονομαζόταν Βαριησούς, ο οποίος ήταν μαζί με τον ανθύπατο Σέργιο Παύλο, έναν συνετό άνδρα. Αυτός, αφού προσκάλεσε τον Βαρνάβα και τον Σαύλο, ζήτησε να ακούσει τον λόγο τού Θεού. Όμως, αντιστεκόταν σ' αυτούς ο Ελύμας ο μάγος (επειδή, έτσι ερμηνεύεται το όνομά του), ζητώντας να αποτρέψει τον ανθύπατο από την πίστη. Όμως, ο Σαύλος, που αποκλήθηκε και Παύλος, αφού έγινε πλήρης από το Πνεύμα το Άγιο, και ατενίζοντας σ' αυτόν, είπε: Ω, εσύ, που είσαι γεμάτος από κάθε δόλο και κάθε ραδιουργία, γιε του διαβόλου, εχθρέ κάθε δικαιοσύνης, δεν θα παύσεις να διαστρέφεις τους ίσιους δρόμους τού Κυρίου;» (Πράξεις 13:6-10).

Από την αφήγηση αυτή εντοπίζουμε διάφορα χαρακτηριστικά του αποκρυφισμού. Υπάρχουν ψευδοπροφήτες (εδάφιο 6) που αρνούνται τα βασικά δόγματα του χριστιανισμού: τη θεότητα του Χριστού, την πτώση του ανθρώπου στην αμαρτία, τον Ουρανό, την κόλαση, τη σωτηρία και το εξιλαστήριο έργο του Χριστού στον σταυρό. Δεύτερον, επιδιώκουν να επηρεάσουν τους ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους κατέχουν θέσεις εξουσίας για να τους εκτρέψουν από την πίστη (εδάφια 6-7). Τρίτον, κάνουν ό,τι μπορούν να εμποδίσουν το αληθές ευαγγέλιο να εξαπλωθεί, εναντιούμενοι στους διακόνους του συνεχώς. Όταν η αλήθεια του ευαγγελίου της σωτηρίας δια της πίστης στον Χριστό περιορίζεται, αλλοιώνεται ή απορρίπτεται κατηγορηματικά, ο Διάβολος και τα δαιμόνια ευχαριστιούνται.

Δεν πρέπει ν' αμφισβητούμε την αλήθεια ότι ο αποκρυφισμός πρέπει ν' αποφεύγεται σε όλες τις μορφές της. Πρέπει να είμαστε «εγκρατείς και άγρυπνοι επειδή, ο αντίδικός μας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί» (Α΄ Πέτρου 5:8). Μέρος αυτής της εγκράτειας και της αγρύπνιας είναι το να είμαστε σοφοί απέναντι στις μεθοδείες του Διαβόλου και να μην εμβαθύνουμε στις λεπτομέρειες κάθε αποκρυφιστικής πρακτικής και φαινομένου. Αντιθέτως, χρειάζεται να κατανοούμε τον τελικό σκοπό του Διαβόλου –την απώλεια των ψυχών μας- και να είμαστε έτοιμοι για επίθεση φορώντας την «πανοπλία του Θεού» (Εφεσίους 6:10-18). Μόνον τότε μπορούμε να σταθούμε εδραιωμένοι και να σβήσουμε τα «πυρωμένα βέλη» του εχθρού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι αποκρυφισμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries