settings icon
share icon
Ερώτηση

Θα ήταν σημαντική η ανακάλυψη της Κιβωτού του Νώε;

Απάντηση


Έχουν υπάρξει πολυάριθμες υποτιθέμενες ανακαλύψεις της Κιβωτού του Νώε τα τελευταία χρόνια. Οι ανακαλύψεις έχουν γίνει σε διάφορες τοποθεσίες, από το όρος Αραράτ στην Τουρκία μέχρι μια οροσειρά στο Ιράν, σε μια εντελώς διαφορετική τοποθεσία στο όρος Αραράτ (με την οπτική ενός επισκέπτη). Ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να αξιολογήσει αν οι υποτιθέμενες ανακαλύψεις της Κιβωτού του Νώε είναι έγκυρες ή όχι. Αντίθετα, το ζήτημα είναι, αν η κιβωτός του Νώε ανακαλυφθεί, θα είναι αυτό σημαντικό; Η ανακάλυψη της Κιβωτού του Νώε θα βοηθούσε τους ανθρώπους να στραφούν στον Θεό με πίστη;

Η ανακάλυψη μιας κατασκευής που μοιάζει με βάρκα στα βουνά της Μέσης Ανατολής,

που χρονολογείται με τη μέθοδο του άνθρακα περίπου στην εποχή της βιβλικής καταγραφής της Κιβωτού του Νώε (2500 π.Χ.), με αποδεικτικά στοιχεία για την πανίδα που κάποτε βρισκόταν πάνω στην κιβωτό, θα ήταν σίγουρα μια τεράστια ανακάλυψη. Για εκείνους που πιστεύουν στον Θεό και εμπιστεύονται την Αγία Γραφή ως τον θεόπνευστο Λόγο Του, θα ήταν μια ισχυρή επιβεβαίωση ότι η Αγία Γραφή είναι αληθινή και ότι η πρώιμη ιστορία του ανθρώπου συνέβη ακριβώς όπως η Γραφή την καταγράφει. Μία εξακριβωμένη ανακάλυψη της Κιβωτού του Νώε πιθανότατα θα έκανε πολλούς αναζητητές και ανοιχτόμυαλους σκεπτικιστές τουλάχιστον να επαναξιολογήσουν τις πεποιθήσεις τους. Για τον στενόμυαλο κριτικό και σκληροτράχηλο αθεϊστή όμως, η ανακάλυψη της Κιβωτού του Νώε δεν θα έκανε την ελάχιστη διαφορά.

Η Ρωμαίους 1:19-20 δηλώνει, «Επειδή, ό,τι μπορεί να γίνει γνωστό για τον Θεό, είναι φανερό μέσα τους· για τον λόγο ότι ο Θεός το φανέρωσε σ' αυτούς. Δεδομένου ότι τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερά από την εποχή τής κτίσης τού κόσμου, καθώς νοούνται διαμέσου των δημιουργημάτων του, και η αιώνια δύναμή του και η θεότητα, ώστε αυτοί να είναι αναπολόγητοι». Εάν ένα πρόσωπο απορρίπτει τις σαφείς ενδείξεις του Θεού στο σύμπαν, καμία ανακάλυψη που σχετίζεται με την Αγία Γραφή δεν θα αλλάξει τη γνώμη του. Παρομοίως, στον Λουκά 16:31 ο Χριστός δηλώνει, «Αν δεν ακούν τον Μωυσή και τους προφήτες, ούτε αν κάποιος αναστηθεί από τους νεκρούς θα πειστούν». Καμία ανακάλυψη, κανένα επιχείρημα και κανένα θαύμα δεν θα αλλάξει την γνώμη ενός ατόμου που έχει τυφλωθεί από τον Σατανά (Β΄ Κορινθίους 4:4) και που με σκληρή καρδιά και κλειστό μυαλό, απορρίπτει το φως του Ευαγγελίου.

Αντιστρόφως, θα έχει σημασία αν η κιβωτός του Νώε δεν ανακαλυφθεί ποτέ; Όχι, δεν θα έχει γιατί η χριστιανική πίστη δεν οικοδομείται πάνω σε κάθε βιβλική καταγραφή που αποδεικνύεται καθοριστικά. Η χριστιανική πίστη οικοδομείται πάνω στην πίστη. «Μακάριοι όσοι δεν είδαν και πίστεψαν» (Ιωάννης 20:29). Παρ' όλ' αυτά, υπάρχουν δύο βασικές εξηγήσεις για τον λόγο που η κιβωτός του Νώε ίσως να μην ανακαλυφθεί ποτέ. Πρώτον, το ξύλο της Κιβωτού θα είχε μεγάλη αξία μετά τον Κατακλυσμό. Ο Νώε και η οικογένειά του θα χρειαζόντουσαν ξυλεία για να χτίσουν τα σπίτια τους. Είναι πιθανό ο Νώε και η οικογένειά του, ή οι απόγονοί τους, να αποδόμησαν την κιβωτό και να χρησιμοποίησαν το ξύλο της για άλλους σκοπούς. Δεύτερον, ακόμα κι αν ο Νώε και η οικογένειά του άφησαν την κιβωτό άθικτη, έχουν περάσει περίπου 4.500 χρόνια (αν η βιβλική καταγραφή ερμηνεύεται κατά γράμμα). Μια ξύλινη κατασκευή εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες για 4.500 χρόνια θα είχε ως επί το πλείστον αποσυντεθεί.

Ενώ η ανακάλυψη της Κιβωτού του Νώε θα ήταν ένα τεράστιο και ισχυρό αρχαιολογικό εύρημα, ποτέ δεν θα πρέπει οι χριστιανοί να βασίσουν την πίστη τους σ' αυτήν. Η ανακάλυψη της Κιβωτού του Νώε, ή της Κιβωτού της Διαθήκης, ή του Κήπου της Εδέμ ή κάθε άλλου βιβλικού τεχνουργήματος δεν θα αποδείξει την χριστιανική πίστη και δεν θ' αλλάξει τη γνώμη κανενός τον οποίο ο Θεός δεν ελκύει (Ιωάννης 6:44). «Είναι δε η πίστη, πεποίθηση γι' αυτά που ελπίζονται, βεβαίωση για πράγματα που δεν βλέπονται.» (Εβραίους 11:1).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Θα ήταν σημαντική η ανακάλυψη της Κιβωτού του Νώε;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries