settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι πρέπει να κάνει ένας χριστιανός που ζει σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει εκκλησία να συμμετέχει;

Απάντηση


Υπάρχουν πολλές περιοχές στον κόσμο, στις οποίες επιβάλλονται περιορισμοί σχετικά με το πότε, πού και πώς μπορούν να λατρεύουν. Σε μερικές χώρες απαγορεύεται η χριστιανική λατρεία σε κάθε μορφή, και κάποιες καταπιεστικές κυβερνήσεις συλλαμβάνουν και σκοτώνουν χριστιανούς απλά και μόνο διότι ομολογούν ή εκφράζουν την πίστη τους. Χριστιανοί που ζουν σε τέτοιες περιοχές πρέπει να καταβάλλουν αξιοσημείωτη προσπάθεια για να διασφαλίσουν πως συνεχίζουν ν' αυξάνουν και ωριμάζουν στην πίστη, ενώ ζουν αποξενωμένοι από κάθε είδος χριστιανικής ατμόσφαιρας και σε μια χώρα που διάκειται εχθρικά απέναντι στον Θεό.

Για τον χριστιανό που ζει σε μια χώρα που επιτρέπει την κατοχή της Αγίας Γραφής και βοηθητικού υλικού για τη μελέτη της, είναι απαραίτητη η επιμελής καθημερινή μελέτη τού λόγου τού Θεού, ιδιαιτέρως αν δεν είναι δυνατή η κοινωνία με άλλους χριστιανούς. Είναι βασικό να δίνει κάποιος χρόνο κάθε μέρα για προσωπική μελέτη τού λόγου τού Θεού και προσευχή. Για πιστούς που ζουν σε χώρες που η Βίβλος θεωρείται παράνομη, μπορεί να τους βοηθήσει το Διαδίκτυο. Πολλές ιστοσελίδες παρέχουν πρόσβαση στην Αγία Γραφή. Υπάρχουν ακόμη ομάδες που συνδέονται διαδικτυακά για πνευματική κοινωνία και έτσι επικοινωνούν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον. Σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν ραδιοφωνικές εκπομπές που διδάσκουν τον λόγο του Θεού, έστω και αν εκπέμπουν στα βραχέα κύματα από μεγάλες αποστάσεις.

Όταν ένας πιστός που ζει σε περιοχή που η χριστιανική πίστη διώκεται, βρίσκει άλλους πιστούς, μπορεί να ξεκινήσει μια «υπόγεια» ομάδα πιστών για μελέτη του λόγου του Θεού και προσευχή. Η κατ' οίκον εκκλησιαστική κίνηση στην Κίνα έχει παράξει μια δυνατή και ζωντανή κοινότητα χριστιανών που αντιμετωπίζει διωγμό. Αυτοί που ξεκίνησαν υπόγειες συναντήσεις στη Μέση Ανατολή, διαπίστωσαν πως υπάρχει τεράστια πείνα για τον λόγο του Θεού μεταξύ των ξένων αγγλόφωνων εργαζομένων που ζουν σ' αυτήν την περιοχή. Οι πιστοί αυτοί μένουν σταθεροί αλλάζοντας τον τόπο συνάντησης κάθε εβδομάδα, προσκαλώντας σε συμμετοχή στόμα με στόμα μόνο, και αυξάνουν εντυπωσιακά στην πίστη τους εν μέσω δύσκολων και εχθρικών καιρών.

Τίποτε δεν μπορεί να χωρίσει το παιδί του Θεού από την αγάπη του Θεού που εκδηλώθηκε εν τω Χριστώ (Ρωμαίους 8:38-39). Ακόμη και όταν ένας χριστιανός ζει απομονωμένος από άλλους πιστούς, μπορεί να διατηρήσει στενή σχέση με τον Κύριο, και ο Θεός θα τον ενθαρρύνει και θα τον δυναμώσει. Οι πιστοί έχουμε λάβει το δώρο του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα μας (Εφεσίους 1:13-14), και ο Παράκλητος θα μας βοηθήσει ενώ βιώνουμε απειλητικές περιστάσεις. Η ιστορία του χριστιανισμού είναι γεμάτη με ιστορίες πιστών που διατήρησαν δυνατή πίστη κάτω από τον χειρότερο διωγμό και αφάνταστη απομόνωση. Δεν θα πρέπει ποτέ να υποτιμήσουμε τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος που ενεργεί μέσα στους πιστούς.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι πρέπει να κάνει ένας χριστιανός που ζει σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει εκκλησία να συμμετέχει;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries