settings icon
share icon
Ερώτηση

Χριστιανός: Τι είδους πρωτοχρονιάτικη απόφαση πρέπει να πάρει ένας χριστιανός;

Απάντηση


Η πρακτική της λήψης πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων χρονολογείται πάνω από 3.000 χρόνια πριν από τους αρχαίους Βαβυλώνιους. Υπάρχει απλά κάτι στην αρχή ενός νέου έτους που μας δίνει την αίσθηση ενός νέου ξεκινήματος και μιας νέας αρχής. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της 31ης Δεκεμβρίου και της 1ης Ιανουαρίου. Τίποτα μυστικιστικό δεν συμβαίνει τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου. Η Αγία Γραφή δεν μιλάει υπέρ ή κατά της ιδέας των πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων. Ωστόσο, αν ένας χριστιανός αποφασίσει να πάρει μια απόφαση για το νέο έτος, τι είδους απόφαση θα πρέπει να πάρει;

Οι συνήθεις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς είναι οι δεσμεύσεις να κόψουμε το κάπνισμα, να σταματήσουμε να πίνουμε, να διαχειριστούμε τα χρήματα με μεγαλύτερη σύνεση και να περνάμε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια. Μακράν, η πιο συνηθισμένη πρωτοχρονιάτικη απόφαση είναι η απώλεια βάρους, σε συνδυασμό με περισσότερη άσκηση και πιο υγιεινή διατροφή. Όλοι αυτοί είναι καλοί στόχοι που πρέπει να θέσουμε. Ωστόσο, το Α΄ Τιμόθεον 4:8 μας καθοδηγεί να διατηρούμε την άσκηση σε προοπτική: “Επειδή, η σωματική εξάσκηση είναι ωφέλιμη για λίγο· η ευσέβεια, όμως, είναι για όλα ωφέλιμη, έχοντας υπόσχεση για την παρούσα ζωή και για τη μέλλουσα”. Η συντριπτική πλειονότητα των πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων, ακόμη και μεταξύ των χριστιανών, αφορούν σωματικά πράγματα. Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

Πολλοί χριστιανοί παίρνουν αποφάσεις για το νέο έτος να προσεύχονται περισσότερο, να διαβάζουν τη Βίβλο κάθε μέρα και να πηγαίνουν πιο τακτικά στην εκκλησία. Αυτοί είναι φανταστικοί στόχοι. Ωστόσο, αυτές οι πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις αποτυγχάνουν εξίσου συχνά με τις μη πνευματικές αποφάσεις, επειδή δεν υπάρχει δύναμη σε μια πρωτοχρονιάτικη απόφαση. Η απόφαση να ξεκινήσουμε ή να σταματήσουμε να κάνουμε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν έχει καμία αξία, αν δεν έχουμε το κατάλληλο κίνητρο για να σταματήσουμε ή να ξεκινήσουμε αυτήν τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, γιατί θέλεις να διαβάζεις τη Βίβλο κάθε μέρα; Είναι για να τιμήσεις τον Θεό και να αναπτυχθείς πνευματικά ή είναι επειδή απλώς έχεις ακούσει ότι είναι κάτι καλό να κάνεις; Γιατί θέλεις να χάσεις βάρος; Είναι για να τιμήσεις τον Θεό με το σώμα σου ή είναι για λόγους ματαιοδοξίας, για να τιμήσεις τον εαυτό σου;

Το Φιλιππησίους 4:13 μας λέει, "Όλα τα μπορώ, διαμέσου τού Χριστού που με ενδυναμώνει". Το Ιωάννης 15:5 δηλώνει: “Εγώ είμαι η άμπελος, εσείς τα κλήματα· εκείνος που μένει ενωμένος μαζί μου, και εγώ μαζί του, αυτός φέρνει πολύ καρπό· επειδή, χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα”. Αν ο Θεός είναι το κέντρο της πρωτοχρονιάτικης απόφασής σου, έχεις πιθανότητες επιτυχίας, ανάλογα με τη δέσμευσή σου σε αυτήν. Αν είναι θέλημα του Θεού να εκπληρωθεί κάτι, θα σου δώσει τη δυνατότητα να το εκπληρώσεις. Αν μια απόφαση δεν τιμά τον Θεό και/ή δεν συμφωνεί με τον λόγο του Θεού, δεν θα λάβουμε τη βοήθεια του Θεού για την εκπλήρωση της απόφασης.

Τι είδους πρωτοχρονιάτικη απόφαση πρέπει να πάρει ένας χριστιανός; Ακολουθούν μερικές προτάσεις: (1) προσευχήσου στον Κύριο για σοφία (Ιάκωβος 1:5) σχετικά με το ποιες αποφάσεις, αν υπάρχουν, θα ήθελε να πάρεις - (2) προσευχήσου για σοφία σχετικά με το πώς να εκπληρώσεις τους στόχους που σου δίνει ο Θεός - (3) βασίσου στη δύναμη του Θεού για να σε βοηθήσει - (4) βρες έναν συνεργάτη λογοδοσίας που θα σε βοηθήσει και θα σε ενθαρρύνει - (5) μην αποθαρρύνεσαι με τις περιστασιακές αποτυχίες - αντίθετα, επίτρεψέ τους να σε παρακινούν περαιτέρω - (6) μην γίνεσαι υπερήφανος ή ματαιόδοξος, αλλά δώσε τη δόξα στον Θεό. Ο Ψαλμός 37:5-6 λέει: "Ανάθεσε στον Κύριο τον δρόμο σου, και έλπιζε σ’ αυτόν, κι αυτός θα ενεργήσει· και θα βγάλει τη δικαιοσύνη σου προς τα έξω σαν φως, και την κρίση σου σαν μεσημέρι".

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Χριστιανός: Τι είδους πρωτοχρονιάτικη απόφαση πρέπει να πάρει ένας χριστιανός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries