settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η νέα Ιερουσαλήμ;

ΑπάντησηΗ νέα Ιερουσαλήμ, που επίσης αποκαλείται η Σκηνή τού Θεού, η άγια πόλη, η πόλη τού Θεού, η Ουράνια πόλη, η τετράγωνη πόλη και η επουράνια Ιερουσαλήμ, είναι κυριολεκτικά ο Ουρανός στην γη. Αναφέρεται σε πολλά σημεία στην Αγία Γραφή (Γαλάτας 4:26, Εβραίους 11:10, 12:22-24, 13:14), αλλά περιγράφεται πλήρως στην Αποκάλυψη, κεφάλαιο 21.

Στην Αποκάλυψη 21, η καταγραμμένη ιστορία τού ανθρώπου βρίσκεται στο τέρμα της. Ολοι οι αιώνες έχουν έρθει και παρέλθει. Ο Χριστός έχει συγκεντρώσει την Εκκλησία Του στην αρπαγή (Α΄ Θεσσαλονικείς 4:15-17). Η Θλίψη έχει συμβεί (Αποκάλυψη 6-18). Η μάχη τού Αρμαγεδών έχει διεξαχθεί και ο κύριός μας Ιησούς Χριστός έχει νικήσει (Αποκάλυψη 19:17-21). Ο Σατανάς έχει δεθεί για χίλια χρόνια, όπου ο Χριστός θα βασιλεύει στην γη (Αποκάλυψη 20:1-3). Ενας νέος, ένδοξος ναός έχει οικοδομηθεί στην Ιερουσαλήμ (Ιεζεκιήλ 40-48). Η τελική ανταρσία εναντίον τού Θεού έχει κατασταλεί και ο Σατανάς έχει λάβει την δίκαιη τιμωρία του, που είναι μια αιωνιότητα στην λίμνη τού πυρός (Αποκάλυψη 20:7-10.) Η μεγάλη κρίση στον λευκό Θρόνο έχει λάβει χώρα και το ανθρώπινο γένος έχει κριθεί (Αποκάλυψη 20:11-15).

Στην Αποκάλυψη 21:1 ο Θεός ανακαινίζει πλήρως τον Ουρανό και την γη (Ησαΐας 65:17, Β΄ Πέτρου 3:12-13). Ο νέος Ουρανός και η νέα Γη είναι αυτό που μερικοί αποκαλούν «η αιώνια κατάσταση», «όπου δικαιοσύνη κατοικεί» (Β΄ Πέτρου 3:13). Μετά την αναδημιουργία, ο Θεός αποκαλύπτει την νέα Ιερουσαλήμ. Ο Ιωάννης βλέπει κάτι από αυτήν στο όραμά του: «Είδα την άγια πόλη, την καινούρια Ιερουσαλήμ, που κατέβαινε από τον Θεό, από τον ουρανό, ετοιμασμένη σαν νύφη στολισμένη για τον άνδρα της.» (Αποκάλυψη 21:2). Αυτή είναι η πόλη που ο Αβραάμ είδε με πίστη (Εβραίους 11:10). Είναι ο τόπος όπου ο Θεός θα κατοικεί με τον λαό Του για πάντα (Αποκάλυψη 21:3). Ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τους κατοίκους αυτής της Ουράνιας πόλης (Αποκάλυψη 21:4).

Η νέα Ιερουσαλήμ θα είναι φανταστικά τεράστια. Ο Ιωάννης αναφέρει ότι η πόλη είναι περίπου 2.220 χιλιόμετρα μήκος, πλάτος και ύψος — ένας τέλειος κύβος (Αποκάλυψη 21:15-17). Η πόλη θα είναι εκθαμβωτική από κάθε άποψη. Φωτίζεται από την δόξα τού Θεού (Αποκάλυψη 21:23). Τα δώδεκα θεμέλιά της φέρουν τα ονόματα τών δώδεκα αποστόλων και είναι «κοσμημένα με κάθε πολύτιμη πέτρα» (Αποκάλυψη 21:19-20). Εχει δώδεκα πύλες, καθεμιά μ’ ένα μαργαριτάρι, που φέρουν τα δώδεκα ονόματα των φυλών τού Ισραήλ (Αποκάλυψη 21:12, 21). Ο δρόμος θα είναι καμωμένος από καθαρό χρυσάφι (Αποκάλυψη 21:21).

Η νέα Ιερουσαλήμ θα είναι τόπος αφάνταστης ευλογίας. Η κατάρα τής παλιάς γης θα έχει παρέλθει (Αποκάλυψη 22:3). Στην πόλη αυτήν υπάρχει το δέντρο τής ζωής «για θεραπεία τών εθνών» και ο ποταμός τής ζωής (Αποκάλυψη 22:1-2). Είναι ο τόπος για τον οποίον ο Παύλος είπε «για να δείξει (ο Θεός) στους επερχόμενους αιώνες τον υπερβολικό πλούτο τής χάρης του με την αγαθότητά του σε μας εν Χριστώ Ιησού» (Εφεσίους 2:7). Η νέα Ιερουσαλήμ είναι η απόλυτη εκπλήρωση όλων των υποσχέσεων τού Θεού. Η νέα Ιερουσαλήμ είναι η αγαθότητα τού Θεού που έχει πλήρως φανερωθεί.

Ποιοι είναι οι κάτοικοι τής νέας Ιερουσαλήμ; Ο Πατέρας και το Αρνίο είναι εκεί (Αποκάλυψη 21:22). Οι άγγελοι βρίσκονται στις πύλες (Αποκάλυψη 21:12). Αλλά η πόλη θα είναι γεμάτη με τα λυτρωμένα παιδιά τού Θεού. Στην νέα Ιερουσαλήμ κατοικεί δικαιοσύνη – το ακριβώς αντίθετο τής πόρνης Βαβυλώνας (Αποκάλυψη 17), που καταστράφηκε από την κρίση τού Θεού (Αποκάλυψη 18). Οι ασεβείς είχαν την πόλη τους και ο Θεός έχει την δική Του. Σε ποια πόλη ανήκεις; Στην μεγάλη Βαβυλώνα ή στην νέα Ιερουσαλήμ; Αν πιστεύεις ότι ο Ιησούς, ο Γιος τού Θεού, πέθανε και αναστήθηκε, και έχεις ζητήσει από τον Θεό να σε σώσει με την χάρη Του, τότε είσαι πολίτης τής νέας Ιερουσαλήμ. «Ο Θεός [σε] ανέστησε μαζί του, και [σε] κάθισε μαζί του στα επουράνια διαμέσου τού Ιησού Χριστού.» (Εφεσίους 2:6). Εχεις «μια κληρονομία άφθαρτη και αμόλυντη και αμάραντη» (Α΄ Πέτρου 1:4). Αν δεν έχεις ακόμη εμπιστευθεί τον Χριστό ως Σωτήρα σου, τότε σε προτρέπουμε να Τον δεχθείς. Η πρόσκληση επεκτείνεται: «Και το Πνεύμα και η νύφη λένε, έλα, και όποιος ακούει, ας πει, έλα· και όποιος διψάει, ας έρθει· και όποιος θέλει, ας παίρνει δωρεάν το νερό τής ζωής.» (Αποκάλυψη 22:17).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η νέα Ιερουσαλήμ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries