settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η καινή διαθήκη;

ΑπάντησηΗ καινή διαθήκη είναι η υπόσχεση τού Θεού προς την ανθρωπότητα ότι θα συγχωρήσει την αμαρτία και θ’ αποκαταστήσει την κοινωνία Του μ’ εκείνους που οι καρδιές τους στρέφονται προς Αυτόν. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο μεσίτης τής καινούριας διαθήκης, και ο θάνατός Του στον σταυρό αποτελεί την βάση τής υπόσχεσης (Λουκάς 22:20). Η καινή διαθήκη προφητεύτηκε ενόσω η παλαιά διαθήκη ίσχυε —οι προφήτες Μωυσής, Ιερεμίας και Ιεζεκιήλ κάνουν όλοι τους νύξη για την καινούρια διαθήκη.

Η παλαιά διαθήκη που είχε συνάψει ο Θεός με τον λαό Του απαιτούσε αυστηρή υπακοή στον μωσαϊκό Νόμο. Καθώς ο μισθός τής αμαρτίας είναι θάνατος (Ρωμαίους 6:23), ο Νόμος απαιτούσε ο Ισραήλ να τελεί καθημερινά θυσίες για τον εξιλασμό τής αμαρτίας του. Ο Μωυσής, όμως, δια του οποίου ο Θεός θεμελίωσε την παλαιά διαθήκη, πρόβλεψε την καινούρια διαθήκη. Σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του προς το έθνος τού Ισραήλ, ο Μωυσής προσβλέπει σε κάποιον καιρό που ο Κύριος θα δώσει στον Ισραήλ «καρδιά για να καταλαβαίνετε» (Δευτερονόμιο 29:4).

Ο Μωυσής προλέγει ότι ο Ισραήλ θ’ αποτύγχανε στην τήρηση τής παλαιάς διαθήκης (Δευτερονόμιο 29:22-28), αλλά βλέπει κατόπιν κάποιον καιρό αποκατάστασης (Δευτερονόμιο 30:1-5). Τότε, λέει ο Μωυσής, «Ο Κύριος ο Θεός σου θα κάνει περιτομή στην καρδιά σου, και στην καρδιά τού σπέρματός σου, για να αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου με ολόκληρη την καρδιά σου, και με ολόκληρη την ψυχή σου, για να ζεις.» (εδάφιο 6). Η καινούρια διαθήκη φέρνει συνολική αλλαγή καρδιάς έτσι που ο λαός τού Θεού ευαρεστεί φυσιολογικά τον Θεό.

Ο προφήτης Ιερεμίας, επίσης, προφήτευσε την καινή διαθήκη. «Δέστε, έρχονται ημέρες, λέει ο Κύριος, και θα κάνω στον οίκο Ισραήλ, και στον οίκο Ιούδα, μια νέα διαθήκη… αλλά αυτή θα είναι η διαθήκη, που θα κάνω στον οίκο Ισραήλ: Υστερα από τις ημέρες εκείνες, λέει ο Κύριος, θα βάλω τον νόμο μου στα ενδόμυχά τους, και θα τον γράψω στις καρδιές τους· και θα είμαι Θεός τους, κι αυτοί θα είναι λαός μου.» (Ιερεμίας 31:31, 33). Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να εκπληρώσει τον Νόμο τού Μωυσή (Ματθαίος 5:17) και να συνάψει την καινή διαθήκη μεταξύ τού Θεού και του λαού Του. Η παλαιά διαθήκη γράφτηκε σε λίθινες πλάκες αλλά η καινούρια διαθήκη γράφεται στις καρδιές μας. Εντάσσεται κάποιος στην καινή διαθήκη μόνο δια της πίστης στον Χριστό, που έδωσε το αίμα Του για ν’ αφαιρέσει τις αμαρτίες τού κόσμου (Ιωάννης 1:29). Το Λουκάς 22:20 αφηγείται πως ο Ιησούς στο τελευταίο Δείπνο παίρνει το ποτήρι και λέει, «Τούτο το ποτήρι είναι η καινούρια διαθήκη με βάση το αίμα μου, που χύνεται για σας.»

Η καινή διαθήκη αναφέρεται και στον Ιεζεκιήλ 36:26-27, «Και θα σας δώσω καρδιά νέα και θα βάλω μέσα σας πνεύμα νέο, και αφού θα έχω αποσπάσει την πέτρινη καρδιά από τη σάρκα σας, θα σας δώσω καρδιά σάρκινη. Και θα βάλω μέσα σας το Πνεύμα μου, και θα σας κάνω να περπατάτε στα διατάγματά μου, και να τηρείτε τις κρίσεις μου, και να τις εκτελείτε.». Ο Ιεζεκιήλ καταγράφει αρκετές πλευρές τής καινούριας διαθήκης εδώ: μια καινούρια καρδιά, ένα νέο πνεύμα, η ενοίκιση τού Αγίου Πνεύματος και πραγματική αγιότητα. Ο μωσαϊκός Νόμος δεν μπορούσε να προσφέρει τίποτα από όλα αυτά (δες Ρωμαίους 3:20).

Η καινή διαθήκη δόθηκε αρχικά στον Ισραήλ και περιλαμβάνει μια υπόσχεση καρποφορίας, ευλογία και ειρηνική κατοίκιση στην υπεσχημένη γη. Στον Ιεζεκιήλ 36:28-30 ο Θεός λέει, «Και θα κατοικήσετε στη γη που έδωσα στους πατέρες σας· και θα είστε λαός μου, και εγώ θα είμαι Θεός σας… και θα ανακαλέσω το σιτάρι, και θα το πληθύνω και δεν θα ξαναφέρω πλέον σε σας πείνα. Και θα πληθύνω τον καρπό τών δέντρων, και τα γεννήματα τού χωραφιού, για να μη πάρετε πλέον ονειδισμό πείνας ανάμεσα στα έθνη.». Το Δευτερονόμιο 30:1-5 περιλαμβάνει παρόμοιες υποσχέσεις προς τον Ισραήλ υπό την καινούρια διαθήκη. Μετά την ανάσταση του Χριστού, οι εθνικοί εντάχτηκαν στην ευλογία τής καινής διαθήκης (Πράξεις 10, Εφεσίους 2:13-14). Η εκπλήρωση τής καινής διαθήκης θα φανεί σε δύο τόπους: στην γη, κατά την διάρκεια τής χιλιετούς βασιλείας, και στον Ουρανό, σε όλη την αιωνιότητα.

Δεν είμαστε πλέον υπό τον Νόμο αλλά υπό την χάρη (Ρωμαίους 6:14-15). Η παλαιά διαθήκη έχει υπηρετήσει τον σκοπό της και έχει αντικατασταθεί από μια «καλύτερη διαθήκη» (Εβραίους 7:22). «Τώρα, όμως, ο Χριστός έλαβε μια εξοχότερη υπηρεσία, καθόσον είναι και μεσίτης μιας ανώτερης διαθήκης, που νομοθετήθηκε με ανώτερες υποσχέσεις.» (Εβραίους 8:6).

Υπό την καινή διαθήκη έχουμε το δικαίωμα να λάβουμε την σωτηρία ως δώρο (Εφεσίους 2:8-9). Η ευθύνη μας είναι να ασκήσουμε πίστη στον Χριστό, Αυτόν που εκπλήρωσε τον Νόμο υπέρ ημών και έφερε το τέλος τών θυσιών τού Νόμου μέσω του δικού Του εξιλαστήριου θανάτου. Δια του Αγίου Πνεύματος που δίνει ζωή καθώς κατοικεί μέσα σε όλους τους πιστούς (Ρωμαίους 8:9-11), γινόμαστε κοινωνοί στην κληρονομιά τού Χριστού και απολαμβάνουμε μια μόνιμη, αδιάσπαστη σχέση με τον Θεό (Εβραίους 9:15).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η καινή διαθήκη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries