settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η κίνηση της Νέας Εποχής;

Απάντηση


Η έκφραση «Νέα Εποχή» εμφανίστηκε στις δεκαετίες 1970 και 1980. Το «Περιοδικό της Νέας Εποχής» την προώθησε με την κυκλοφορία του, όπως και το βιβλίο τού Mark Satin με τίτλο, Η Πολιτική της Νέας Εποχής. Το ευπώλητο βιβλίο της Marilyn Ferguson Η Συνωμοσία του Υδροχόου ήταν μια παρουσίαση του κοινωνικού προγράμματος και του φιλοσοφικού οράματος της Νέας Εποχής. Τα γραπτά της Ferguson απέκτησαν φήμη ως οι ανεπίσημες «ιερές γραφές» της κίνησης. Όπως έγραψε ο Russell Chandler, ένας συγγραφέας για τους Los Angeles Times, στο Κατανοώντας τη Νέα Εποχή, «αν η Ferguson έγραψε τη «Βίβλο» της Νέας Εποχής, η 'Shirley MacLaine είναι η αρχιέρειά της'».

Στο βιβλίο της Δίψα για Ζωή, η Shirley MacLaine εξιστορεί την απρόθυμη μεταστροφή της στην ιδέα της Νέας Εποχής. Το βιβλίο αυτό περιγράφει τα ταξίδια και τις μελέτες της, που περιλαμβάνουν επιστημονικής φαντασίας διαστάσεις, εξωσωματικά ταξίδια, επικοινωνία με εξωγήινες υπάρξεις, «επικοινωνία δια υπνωτισμού» και μια «ξενάγηση» στον αόρατο κόσμο. Το δεύτερο βιβλίο της MacLaine, Χορεύοντας στο Φως, μας μιλάει για την είσοδό της στον κόσμο της γιόγκα, τη μετενσάρκωση, την κρυστάλλινη δύναμη, τις ινδουιστικές μάντρας και τις μεταθανάτιες εμπειρίες που λειτουργούν δια του βελονισμού. Το πνεύμα-οδηγός της την πληροφόρησε πως κάθε πρόσωπο είναι θεός κι αυτή μετέδωσε τη «σοφία» πως κάθε πρόσωπο είναι απεριόριστο. Απλά χρειάζεται να το κατανοήσουμε (Chandler, σελίδα 6-2).

Η σκέψη της Νέας Εποχής έχει τις ρίζες της, λοιπόν, στον ανατολίτικο μυστικισμό που παρακάμπτει τη νόηση. Υπάρχει ένα νέο όργανο αντίληψης –το τρίτο μάτι- που δίνει πνευματικό φως. Ο άνθρωπος χρειάζεται να φτάσει τον «εσώτερο εαυτό» του εκπαιδευόμενος ν' αγνοεί τα μηνύματα του νου ή να βλέπει πως ο νους επιτυγχάνει πραγματικά τη «συμπαντική συνείδηση». Ο νους μπορεί να δημιουργήσει πραγματικότητα.

O Neil Anderson στο βιβλίο του, Διασχίζοντας το Σκοτάδι, γράφει τούτο σχετικά με την κίνηση της Νέας Εποχής: «Η κίνηση της Νέας Εποχής δεν αντιμετωπίζεται ως θρησκεία αλλά ως νέος τρόπος σκέψης και κατανόησης της πραγματικότητας. Είναι πολύ ελκυστικός στον φυσικό άνθρωπο που έχει χαθεί μέσα στην οργανωμένη θρησκεία και τον Δυτικό ορθολογισμό. Επιθυμεί την πνευματική πραγματικότητα αλλά δεν θέλει να εγκαταλείψει τον υλισμό, ν' αντιμετωπίσει τα ηθικά του προβλήματα ή να υποταχθεί στην εξουσία (σελίδα 22). Ο Anderson συνεχίζει να συνοψίζει τον τρόπο σκέψης της Νέας Εποχής (σελίδες 22-24) ως εξής:

(1) Είναι μονισμός. Η πίστη πως όλα είναι ένα και το ένα είναι όλα. Η Ιστορία δεν είναι η ιστορία της Πτώσης του ανθρώπινου γένους στην αμαρτία και η αποκατάσταση του μέσω της σώζουσας χάρης του Θεού. Είναι, μάλλον, η πτώση της ανθρωπότητας στην άγνοια και η σταδιακή άνοδος στη φώτιση.

(2) Τα πάντα είναι θεός. Αν όλα είναι ένα, συμπεριλαμβανομένου του Θεού, τότε θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι όλα είναι θεός. Είναι πανθεϊσμός –δέντρα, σαλιγκάρια, βιβλία και άνθρωποι αποτελούνται όλα από μια θεία ουσία. Απορρίπτεται τελείως η ιδέα ενός προσωπικού Θεού που έχει αποκαλύψει τον εαυτό Του στην Αγία Γραφή και εν Χριστώ Ιησού. Από τη στιγμή που ο Θεός είναι απρόσωπος, ο Νεοεποχίτης δεν χρειάζεται να λατρεύει τον Θεό. Ο θεός είναι «αυτό» και όχι «Αυτός».

(3) Υπάρχει αλλαγή στη συνείδηση. Αν είμαστε θεοί, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι είμαστε θεοί. Πρέπει ν' αποκτήσουμε συμπαντική συνείδηση, φωτισμένοι ή εναρμονισμένοι με τη συμπαντική συνειδητότητα. Κάποιοι που φτάνουν να το συνειδητοποιήσουν, ισχυρίζονται ότι έχουν «αναγεννηθεί» -μια ψευδής απομίμηση της βιβλικής μεταστροφής. Το βασικό δεν είναι το πόσο πιστεύουμε ή αφοσιωνόμαστε αλλά το ποιον πιστεύουμε και σε τι αφοσιωνόμαστε. Ο Χριστός είναι η αληθινή, προσωπική και αντικειμενική πραγματικότητα, όπως ο ίδιος είπε πως είναι ο δρόμος, η αλήθεια και η ζωή και κανένας δεν πλησιάζει τον Πατέρα αν δεν πλησιάσει Αυτόν (Ιωάννης 14:6).

(4) Διδάσκεται μια κοσμική εξελικτική αισιοδοξία. Έρχεται μια Νέα Εποχή. Θα υπάρξει μια νέα παγκόσμια τάξη, μια νέα παγκόσμια κυβέρνηση. Οι Νεοεποχίτες πιστεύουν ότι τελικά θα υπάρξει μια προοδευτική ένωση της παγκόσμια συνείδησης. Αυτό, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, είναι μια απομίμηση βασιλείας κατευθυνόμενη από τον ίδιο τον Διάβολο. Ο Χριστός είναι ο αληθινός Βασιλιάς και κάποια μέρα θα κυβερνήσει στη γη με ειρήνη για όλους που Τον δέχονται ως Σωτήρα και Κύριο (Αποκάλυψη 5:13).

(5) Οι Νεοεποχίτες δημιουργούν τη δική τους πραγματικότητα. Πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργούν πραγματικότητα μέσω της πίστης των, και αλλάζοντας αυτό που πιστεύουν μπορούν ν' αλλάζουν την πραγματικότητα. Όλα τα ηθικά όρια έχουν εξαλειφθεί. Δεν υπάρχουν απόλυτα διότι δεν υφίσταται διάκριση μεταξύ καλού και κακού. Κανένας δεν έχει την πραγματικότητα μέχρις ότου κάποιος μιλήσει πως κάτι είναι πραγματικό ή πως είναι αλήθεια. Αν ο περιορισμένος άνθρωπος μπορεί να δημιουργεί πραγματικότητα, τότε έχουμε απελπιστικό πρόβλημα στην κοινωνία μας. Αν δεν υπάρχουν αιώνια απόλυτα από τον αιώνιο Θεό, ο άνθρωπος τελικά θα αυτοκαταστραφεί.

(6) Οι Νεοεποχίτες επικοινωνούν με το βασίλειο του σκότους. Με το ν' αποκαλούμε ένα δαιμόνιο «πνεύμα-οδηγό» δεν αλλάζει η πραγματικότητα αυτού που είναι. Αυτό είναι το βασίλειο του σκότους, του οποίου ο Διάβολος είναι αρχηγός. Εκείνοι που ανακατεύονται με τέτοιες δραστηριότητες έχουν επικοινωνία μ' έναν κόσμο που αντιτίθεται πλήρως στον Θεό της Γραφής που μας αποκαλύφθηκε εν Χριστώ Ιησού και που νίκησε τον Διάβολο (Ματθαίος 4:1-11, Κολοσσαείς 2:15, Εβραίους 2:14-18).

Η κίνηση της Νέας Εποχής είναι μια ψευδής θρησκεία που απευθύνεται στα συναισθήματα των ανθρώπων, οδηγώντας τους να σκεφτούν πως είναι θεοί και μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους διαμέσου της προσωπικότητάς των. Η πραγματικότητα είναι ότι γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε, ζούμε για κάποιο διάστημα πάνω στον πλανήτη Γη και πεθαίνουμε. Οι άνθρωποι είμαστε περιορισμένοι. Ποτέ δεν μπορούμε να γίνουμε θεοί. Χρειαζόμαστε κάποιον μεγαλύτερο από μας που μπορεί να μας προσφέρει συγχώρηση και αιώνια ζωή. Δόξα στον Θεό για τον θεάνθρωπο Ιησού Χριστό. Μέσω του θανάτου και της σωματικής Του ανάστασης, έχει κερδίσει για μας αυτό που χρειαζόμαστε απελπιστικά: συγχώρηση από τον Θεό, μια ζωή με σκοπό και νόημα εδώ στη γη και αιώνια ζωή πέραν του τάφου. Μην περιφρονήσεις το ποιος είναι ο Ιησούς Χριστός και το τι έχει κάνει για σένα. Διάβασε το 3ο κεφάλαιο του ευαγγελίου του Ιωάννη. Ζήτα από τον Χριστό να γίνει ο Σωτήρας σου. Η ζωή σου θα μεταμορφωθεί και θα γνωρίσεις ποιος είσαι, γιατί βρίσκεσαι εδώ και για πού πηγαίνεις.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η κίνηση της Νέας Εποχής;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries