settings icon
share icon
Ερώτηση

Είμαι ένας νέος χριστιανός. Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Απάντηση


Συγχαρητήρια! Αν είσαι ένας νέος πιστός, έχεις μόλις βιώσει το ξεκίνημα τής νέας σου αιώνιας ζωής (Ιωάννης 3:1, 10:10). Οι αμαρτίες σου έχουν συγχωρηθεί κι έχεις κάνει ένα νέο ξεκίνημα (Ρωμαίους 4:7). Βιώνεις ανέκφραστη, ένδοξη χαρά (Α΄ Πέτρου 1:8-9).

Μαζί με την θαυμάσια ευλογία τής γνώσης τού Χριστού, είναι πιθανό να σκέπτεσαι, «Και τώρα τι κάνω; Ποιο είναι το επόμενο βήμα;». Η Αγία Γραφή προσφέρει μερικές σημαντικές αρχές γι’ αυτούς που έχουν ξεκινήσει μια σχέση με τον Θεό.

Πρώτον, ως νέος χριστιανός, διάβαζε την Αγία Γραφή. Υπάρχουν πολλές μεταφράσεις και αρκετά σημεία να ξεκινήσεις. Αν και δεν υπάρχει η τέλεια μετάφραση, συστήνουμε να επιλέξεις μια Γραφή που σου είναι εύκολο να κατανοήσεις και είναι πιστή στο αρχικό κείμενο τής Γραφής. Μπορείς να βρεις μερικές δημοφιλείς μεταφράσεις στην ιστοσελίδα YouVersion.com. Σου συστήνουμε να ξεκινήσεις να διαβάζεις το ευαγγέλιο τού Ιωάννη ή ένα από τα άλλα ευαγγέλια για να γνωρίσεις τι δίδαξε και έπραξε ο Ιησούς όσο ζούσε εδώ στην γη. Αλλα άρθρα στην ιστοσελίδα GotQuestions.org θα σε βοηθήσου ν’ απαντήσεις τις πρακτικές ερωτήσεις που έχεις για τον Θεό και τα πνευματικά ζητήματα. Η Αγία Γραφή διδάσκει, «Φρόντισε με επιμέλεια να παραστήσεις τον εαυτό σου δόκιμο στον Θεό, ως εργάτη που δεν έχει το παραμικρό να ντρέπεται, ο οποίος ορθοτομεί τον λόγο τής αλήθειας.» (Β΄ Τιμόθεον 2:15).

Δεύτερον, ως νέος χριστιανός, προσεύχου. Η προσευχή είναι με απλά λόγια συνομιλία με τον Θεό. Πολλοί πιστεύουν ότι η προσευχή πρέπει να περιλαμβάνει ένα τυπικό σύνολο λόγων που προφέρονται μόνον στις συναθροίσεις τής εκκλησίας. Η Αγία Γραφή όμως μας παραγγέλλει να προσευχόμαστε αδιάκοπα (Α΄ Θεσσαλονικείς 5:17). Μας καθοδηγεί να υμνούμε τον Θεό μέρα και νύχτα. Αν επιθυμούμε να γνωρίσουμε τον Θεό βαθύτερα, χρειάζεται να επικοινωνούμε τακτικά μαζί Του.

Στη διάρκεια τής κάθε ημέρας μπορείς να ευχαριστείς τον Θεό, να Του ζητάς να ικανοποιήσει τις καθημερινές σου ανάγκες, και να προσεύχεσαι υπέρ των άλλων. Είναι ακόμη σημαντικό να προσεύχεσαι μαζί με άλλους που ακολουθούν τον Χριστό, ενθαρρύνοντας ο ένας τον άλλον, υμνώντας τον Θεό και αναζητώντας απαντήσεις στα αιτήματα όλων. Για να πάρεις ιδέες πώς να προσεύχεσαι, μπορείς να ξεκινήσεις με την προσευχή τού Κυρίου (Ματθαίος 6:9-13).

Τρίτον, ως νέος χριστιανός, βαπτίσου. Το βάπτισμα συμβολίζει την νέα σου εν Χριστώ ζωή και διακηρύττει ότι τώρα είσαι αφοσιωμένος στον Ιησού. Ακόμη και ο Ιησούς βαπτίστηκε (Λουκάς 3:1-22), και καλεί τους ακόλουθούς Του να βαπτιστούν κι αυτοί. Στις Πράξεις 2:41 φαίνεται ότι οι πρώτοι ακόλουθοι τού Ιησού εφάρμοσαν το βάπτισμα.

Οι ηγέτες μιας τοπικής εκκλησίας είναι αυτοί που συνήθως πραγματοποιούν μια βάπτιση. Ο ποιμένας μιας τοπικής εκκλησίας ή ο εκκλησιαστικός ηγέτης θα χαρεί να μιλήσει μαζί σου για το βάπτισμα αν εκφράσεις το σχετικό ενδιαφέρον.

Τέταρτον, ως νέος χριστιανός οικοδόμησε φιλίες με άλλους χριστιανούς. Η χριστιανική ζωή είναι σχεδιασμένη να την χαιρόμαστε σε κοινωνία με άλλους. Ο Ιησούς επένδυσε αρκετό μέρος τής διακονίας Του στους 12 μαθητές Του που ήταν οι στενότεροι φίλοι Του. Κατά τον ίδιο τρόπο μάς καλεί να ζήσουμε σε κοινωνία ο ένας με τον άλλον. Η Καινή Διαθήκη περιέχει περισσότερα από 50 εδάφια με την λέξη «αλλήλους», που αναφέρονται στην αγάπη του ενός προς τον άλλον, στην υπηρεσία του ενός προς τον άλλον, στην ενθάρρυνση και στην προσευχή. Κάθε μία από αυτές τις εντολές απαιτεί σχέσεις με άλλους χριστιανούς.

Η κοινωνία με άλλους πιστούς είναι ένας από τους σκοπούς τής τοπικής εκκλησίας. Αν υπάρχει στην περιοχή σου μια εκκλησία που διδάσκει την Αγία Γραφή, είναι ο κατάλληλος χώρος να συμμετέχεις. Αν ζεις σε μια κοινότητα που δεν υπάρχει εκκλησία, χρειάζεται να προσεύχεσαι ο Θεός να σου δώσει ευκαιρίες να συναντήσεις άλλους χριστιανούς στην περιοχή σου.

Πέμπτον, ως νέος χριστιανός βοήθα τούς άλλους. Καθώς ξεκινάς την νέα σου ζωή ως χριστιανός, θα διαπιστώσεις πως έχεις μέσα σου μια καινούρια αγάπη που σε παρακινεί να βοηθάς τους άλλους. Το Αγιο Πνεύμα θα σε βοηθήσει με διάφορους τρόπους να βοηθήσεις. Μπορείς, ίσως, να βοηθήσεις τους φτωχούς στην κοινότητά σου, κάποιον γείτονα στον κήπο του ή να επισκεφθείς έναν άρρωστο φίλο στο νοσοκομείο. Το Πνεύμα θα σε καλέσει ξεκάθαρα να εκδηλώσεις την αγάπη τού Θεού (Α΄ Ιωάννου 3:17-18).

Εκτον, ως νέος χριστιανός μίλα σε κάποιον για την πίστη σου. Το γεγονός ότι έγινες χριστιανός δεν αποτελεί μυστικό· είναι μια γιορτή! Μίλα σε όλους όσους ακούνε για το έργο τού Χριστού στην ζωή σου. Σε κάποιες περιπτώσεις μερικοί άνθρωποι θα έρθουν στην πίστη τού Ιησού μέσω τού δικού σου παραδείγματος. Λίγο πριν ο Ιησούς αναληφθεί στον Ουρανό, πρόσταξε τους μαθητές Του να κάνουν μαθητές από όλα τα έθνη (Ματθαίος 28:18-20). Οι χριστιανοί καλούμαστε και σήμερα να κάνουμε γνωστή την ελπίδα που έχουμε μέσα μας (Α΄ Πέτρου 3:15-16).

Τελικά, αυτά είναι απλά βοηθητικά στοιχεία για το πώς ν’ αυξηθείς στην καινούρια σου πίστη· δεν αποτελούν κατάλογο απαιτήσεων για να γίνεις χριστιανός ή να παραμείνεις χριστιανός. Εχεις σωθεί δια της χάρης τού Θεού μέσω της πίστης και όχι ένεκα κάποιων δικών σου έργων (Εφεσίους 2:8-9). Ο Θεός άρχισε το έργο μέσα σου και υπόσχεται να το ολοκληρώσει (Φιλιππησίους 1:6). Ο Θεός να σε ευλογήσει καθώς συνεχίζεις να ωριμάζεις στην πίστη σου!

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είμαι ένας νέος χριστιανός. Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries