settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι βιβλική η διδασκαλία ‘πες το και διεκδίκησέ το’;

Απάντηση



Η διδασκαλία «πες το και διεκδίκησέ το» ή το «ευαγγέλιο τής ευημερίας» δεν είναι βιβλική και ποικιλοτρόπως αντιτίθεται στο μήνυμα τού αληθούς ευαγγελίου και στην καθαρή διδασκαλία τών Γραφών. Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές τής πες-το-και-διεκδίκησέ-το φιλοσοφίας που κηρύττεται σήμερα, όλες έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Στην καλύτερη εκδοχή, η διδασκαλία αυτή οφείλεται στην παρερμηνεία και παρανόηση κάποιων βιβλικών περικοπών, και στην χειρότερη, αποτελεί μια τελείως αιρετική διδασκαλία που έχει τα χαρακτηριστικά ενός θρησκευτικού δόγματος.

Οι ρίζες τού Κινήματος Λόγος τής Πίστης και το μήνυμα πες-το-και-διεκδίκησέ-το έχουν περισσότερα κοινά με την μεταφυσική τής Νέας Εποχής παρά με τον βιβλικό χριστιανισμό. Ωστόσο, αντί να δημιουργούμε την δική μας πραγματικότητα μέσω των σκέψεών μας, όπως συμβουλεύουν οι οπαδοί τής Νέας Εποχής, οι δάσκαλοι τού πες-το-και-διεκδίκησέ-το μας λένε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την «δύναμη τής πίστης» για να δημιουργήσουμε την δική μας πραγματικότητα ή να πάρουμε αυτό που θέλουμε. Στην πραγματικότητα, η πίστη ορίζεται εκ νέου και δεν είναι πλέον «η εμπιστοσύνη στον άγιο και κυρίαρχο Θεό πάνω στις όποιες περιστάσεις» αλλά «ένας τρόπος ελέγχου πάνω στον Θεό για να μας δίνει αυτό που θέλουμε». Η πίστη γίνεται μια δύναμη μέσω της οποίας μπορούμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε, παρά είναι η σταθερή εμπιστοσύνη στον Θεό ακόμη και σε καιρούς δοκιμασιών και παθημάτων.

Υπάρχουν πολλές περιοχές όπου η διδασκαλία πες-το-και-διεκδίκησέ-το παρεκκλίνει από τον βιβλικό χριστιανισμό. Η διδασκαλία αυτή εξυψώνει πραγματικά τον άνθρωπο και την «πίστη» του υπεράνω τού Θεού. Είναι αλήθεια ότι πολλοί δάσκαλοι τού πλέον ακραίου Λόγου τής Πίστης διδάσκουν ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε με τα ίδια δικαιώματα που έχει ο Θεός και πως ο άνθρωπος ανήκει στην ίδια τάξη ύπαρξης με αυτήν του ίδιου τού Θεού. Αυτή η επικίνδυνη και αιρετική διδασκαλία αρνείται αυτά τα βασικά αξιώματα τού βιβλικού χριστιανισμού, και αυτός είναι ο λόγος που οι ακραίοι υποστηρικτές τής διδασκαλία πες-το-και-διεκδίκησέ-το πρέπει να θεωρηθούν ως λάτρεις μιας άλλης θρησκείας και όχι αληθινοί χριστιανοί.

Τόσο οι μεταφυσικές λατρείες όσο και η διδασκαλία πες-το-και-διεκδίκησέ-το διαστρέφουν την αλήθεια και ασπάζονται την ψευδή διδασκαλία ότι οι σκέψεις μας εξουσιάζουν την πραγματικότητα. Είτε πρόκειται για την δύναμη τής θετικής σκέψης είτε για το ευαγγέλιο τής ευημερίας, η λογική βάση είναι η ίδια — αυτό που σκέπτεσαι ή πιστεύεις πως θα συμβεί είναι απολύτως αυτό που ελέγχει αυτό που θα συμβεί. Αν σκέπτεσαι αρνητικές σκέψεις ή έχεις ελλιπή πίστη, θα υποφέρεις και δεν θα πάρεις αυτό που θέλεις. Αλλά από την άλλη πλευρά, αν κάνεις θετικές σκέψεις ή έχεις απλώς «αρκετή πίστη», τότε μπορείς να έχεις υγεία, πλούτο και ευτυχία τώρα. Η ψευδής αυτή διδασκαλία ανταποκρίνεται σε ένα από τα πλέον βασικά ένστικτα τού ανθρώπου, και αυτός είναι ο λόγος που είναι εξαιρετικά δημοφιλής.

Ενώ το ευαγγέλιο τής ευημερίας και η ιδέα ελέγχου τού μέλλοντος ενός ανθρώπου μέσω των σκέψεών του ή της πίστης του είναι ελκυστικό στον αμαρτωλό άνθρωπο, προσβάλλει τον κυρίαρχο Θεό που έχει αποκαλύψει τον εαυτό Του στις Γραφές. Οι υποστηρικτές τής διδασκαλίας πες-το-και-διεκδίκησέ-το αντί ν’ αναγνωρίσουν την απόλυτη κυριαρχία τού Θεού όπως αυτή αποκαλύπτεται στην Αγία Γραφή, ασπάζονται έναν ψεύτικο θεό που δεν μπορεί να ενεργήσει ξέχωρα από την πίστη τους. Παρουσιάζουν μια ψευδή θεώρηση τού Θεού διδάσκοντας ότι θέλει να σ’ ευλογήσει με υγεία, πλούτο και ευτυχία αλλά δεν μπορεί να το κάνει αν ΕΣΥ δεν έχεις αρκετή πίστη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τον έλεγχο τον κρατάει ο άνθρωπος και όχι ο Θεός. Αυτό, φυσικά, είναι πλήρως αντίθετο σε αυτό που διδάσκουν οι Γραφές. Ο Θεός δεν εξαρτάται από την «πίστη» τού ανθρώπου για να ενεργήσει. Μέσα στις Γραφές βλέπουμε τον Θεό να ευλογεί αυτόν που επιλέγει να ευλογήσει και να θεραπεύει αυτόν που Εκείνος επιλέγει να θεραπεύσει.

Ένα άλλο πρόβλημα με την διδασκαλία πες-το-και-διεκδίκησέ-το είναι ότι αποτυγχάνει ν’ αναγνωρίσει ότι ο ίδιος ο Ιησούς είναι ο απόλυτος θησαυρός για τον οποίο αξίζει να θυσιάσουμε τα πάντα για να Τον αποκτήσουμε (Ματθαίος 13:44) και αντί αυτού θεωρεί τον Ιησούς ως κάτι περισσότερο από έναν τρόπο για να πάρουμε αυτό που θέλουμε εδώ και τώρα. Το μήνυμα τού Ιησού είναι ότι ο χριστιανός έχει κληθεί «ν’ απαρνηθεί τον εαυτό του, να σηκώνει τον σταυρό του και να Τον ακολουθεί, επειδή όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του θα την χάσει· και όποιος χάσει τη ζωή του εξαιτίας μου, θα την βρει. Επειδή, τι ωφελείται ο άνθρωπος, αν κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο, ζημιωθεί όμως την ψυχή του; Ή, τι θα δώσει ο άνθρωπος σε ανταλλαγή τής ψυχής του;» (Ματθαίος 16:24-26). Σύγκρινε το μήνυμα αυτό με το μήνυμα τού ευαγγελίου τής ευημερίας. Αντί το ευαγγέλιο τής ευημερίας να είναι ένα μήνυμα αυταπάρνησης, είναι μήνυμα ικανοποίησης τού εαυτού μας. Ο σκοπός του δεν είναι να μοιάσουμε περισσότερο στον Χριστό διαμέσου θυσίας αλλά ν’ αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε εδώ και τώρα, πράγμα που αντικρούει ξεκάθαρα στα λόγια τού Σωτήρα μας.

Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι «όλοι όσοι θέλουν να ζουν με τρόπο ευσεβή εν Χριστώ Ιησού, θα διωχθούν» (Β΄ Τιμόθεον 3:12), αλλά το μήνυμα πες-το-και-διεκδίκησέ-το είναι πως κάθε ταλαιπωρία που υποκείμεθα είναι απλώς το αποτέλεσμα τής έλλειψης πίστης. Το ευαγγέλιο τής ευημερίας εστιάζει πλήρως σε μας για ν’ αποκτήσουμε τα πράγματα που ο κόσμος έχει να προσφέρει, αλλά το Α΄ Ιωάννου 2:15 μας λέει ότι «δεν πρέπει ν’ αγαπάμε τον κόσμο μήτε τα πράγματα τού κόσμου» και πραγματικά, εκείνοι που αρέσκονται στα πράγματα του κόσμου γίνονται εχθροί τού Θεού (Ιακώβου 4:4). Το μήνυμα τού ευαγγελίου τής ευημερίας απλά δεν μπορεί πλέον να αντιτίθεται σ’ αυτό που πραγματικά διδάσκει η Γραφή.

Στο βιβλίο του Η καλύτερη ζωή σου τώρα, ο δάσκαλος της ευημερίας Joel Osteen λέει ότι το κλειδί για μια ζωή που ανταμείβει, για ένα καλύτερο σπίτι, για έναν δυνατό γάμο και μια καλύτερη εργασία βρίσκεται σε μια «απλή, αλλά ουσιαστική διαδικασία που αλλάζει τον τρόπο που σκέπτεσαι την ζωή σου και σε βοηθάει να πραγματοποιήσεις αυτό που είναι αληθώς σημαντικό». Πόσο διαφορετικό είναι αυτό από την βιβλική αλήθεια ότι η ζωή αυτή τώρα δεν είναι τίποτε συγκρινόμενη με την ζωή που ακολουθεί. Το μήνυμα τού ευαγγελίου της ευημερίας εστιάζει γύρω από τους «θησαυρούς» ή τα καλά πράγματα που θέλουμε και μπορούμε ν’ αποκτήσουμε τώρα, ενώ ο Ιησούς είπε, «Μη θησαυρίζετε για τον εαυτό σας θησαυρούς επάνω στη γη, όπου το σκουλήκι και η σκουριά τούς αφανίζει, και όπου κλέφτες κάνουν διάρρηξη και κλέβουν· αλλά θησαυρίζετε στον εαυτό σας θησαυρούς στον ουρανό, όπου ούτε σκουλήκι ούτε σκουριά τούς αφανίζουν, και όπου κλέφτες δεν κάνουν διάρρηξη ούτε κλέβουν. Επειδή, όπου είναι ο θησαυρός σας, εκεί θα είναι και η καρδιά σας» (Ματθαίος 6:19-21).

Ο Ιησούς δεν ήρθε να μας δώσει υγεία, πλούτο και ευτυχία τώρα. Ήρθε να μας σώσει από τις αμαρτίες μας έτσι ώστε να ζήσουμε μια αιωνιότητα μακαριότητας μαζί Του. Η πορεία πίσω από τον Ιησού δεν είναι το μέσον για ν’ αποκτήσουμε όλα τα υλικά πράγματα που οι άνθρωποι επιθυμούν σ’ αυτήν την ζωή αλλά ο μόνος τρόπος για να βιώσουμε αυτό που είναι αληθώς ζωή, και μάλιστα να το βιώνουμε αιωνίως. Η επιθυμία μας δεν πρέπει να είναι το να βιώσουμε την καλύτερη ζωή μας τώρα αλλά να έχουμε την νοοτροπία τού αποστόλου Παύλου που είχε μάθει να είναι αυτάρκης «σε όσα είχε» (Φιλιππησίους 4:11).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι βιβλική η διδασκαλία ‘πες το και διεκδίκησέ το’;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries