settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι βιβλική η ιδέα τής Μητέρας Φύσης;

ΑπάντησηΟι αρχαιότερες και πλέον αξιόπιστα χρονολογημένες αναφορές στην Μητέρα Φύση βρίσκονται στα ελληνικά μυκηναϊκά αντίγραφα που χρονολογούνται τον 12ο ή 13ο αιώνα π.Χ. Η έννοια αυτή έχει τις ρίζες της στους προσωκρατικούς φιλοσόφους, οι οποίοι είχαν «επινοήσει» την Φύση, και υποστηρίχθηκε περαιτέρω από τον Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη. Άλλοι πολιτισμοί έχουν ασπαστεί την ιδέα ότι η «φύση» είχε το δικό της πνεύμα και σχέση μοναδική από τον Θεό Πατέρα. Οι Αμερικανοί Ινδιάνοι είναι ένας τέτοιος πολιτισμός που πιστεύει ότι υπάρχει κάτι που αποκαλείται «Γη Μητέρα» που παρέχει το νερό τής ζωής, που τους δίνει άφθονη παροχή τροφής. Στην πραγματικότητα, κανένας άλλος εκτός από τον Θεό δεν ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες μας για τροφή, στέγη, νερό και ζωή.

Ο όρος Μητέρα Φύση χρησιμοποιείται μερικές φορές μ’ έναν γενικό τρόπο που αναφέρεται συνολικά στο περιβάλλον. Ο όρος χρησιμοποιείται μερικές φορές σε σχέση με πολιτικές και πολιτισμικές ιδεολογίες όπως η υπερθέρμανση τού πλανήτη, η οικολογία και η αλλαγή του κλίματος. Για μερικούς, τα ρεπορτάζ περί υψηλών θερμοκρασιών, ανόδου τού επιπέδου της θάλασσας, των μεγάλων πυρκαγιών, των σεισμών, των τσουνάμι, των τυφώνων, της εμφάνισης νέων αλλά και αρχαίων ασθενειών, και τα παρόμοια, δείχνουν ότι η «Μητέρα Φύση» είναι ένα είδος ευμετάβλητης θεάς η οποία προκαλεί χάος σε όλη την γη.

Είναι ο Θεός που εξουσιάζει τις δυνάμεις τής φύσης: «Αυτός δημιούργησε τη γη με τη δύναμή του, και στερέωσε την οικουμένη με τη σοφία του, και άπλωσε τους ουρανούς με τη σύνεσή του. Όταν εκπέμπει τη φωνή του, συγκεντρώνεται πλήθος από νερά στους ουρανούς, και σηκώνει σύννεφα από τα άκρα τής γης· κάνει αστραπές για βροχή, και βγάζει άνεμο από τους θησαυρούς του.» (Ιερεμίας 10:12-13). Ο Ιησούς έδειξε την θεϊκή Του δύναμη πάνω στη φύση γαληνεύοντας την μαινόμενη θάλασσα (Ματθαίος 8:26). Είναι ακόμη αλήθεια ότι υπάρχουν φυσικοί νόμοι που ισχύουν στο περιβάλλον· πρόκειται για συστήματα που έφτιαξε ο Θεός (Γένεση 8:22). Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο μας· η ανθρώπινη αμαρτία τον κατέστρεψε (Ρωμαίους 8:19-22). Ο Θεός ωστόσο εξακολουθεί να κρατάει τον κόσμο συγκροτημένο (Κολοσσαείς 1:16-17). Δεν υπάρχει κάποια ευμετάβλητη θεά επί τω έργω.

Μια άλλη αλλόκοτη ιδέα είναι ότι η Μητέρα Φύση είναι κατά κάποιο τρόπο η σύζυγος/σύντροφος τού Θεού και κυβερνάει μαζί Του στον Ουρανό. Η ιδέα «μητέρα και πατέρας θεός» υπάρχει σε μερικές ρωμαιοκαθολικές παραδόσεις που δηλώνουν πως η Μαρία είναι «η βασίλισσα τού Ουρανού». Η Αγία Γραφή, όμως, διακηρύττει ότι ο τριαδικός Θεός είναι ο μόνος που κυβερνάει τον ουρανό και την γη, χωρίς βοηθό (Δανιήλ 4:25). Η φύση είναι δημιούργημά Του και Αυτός μόνος την συντηρεί και την προστατεύει, και ενεργώντας έτσι μαρτυρεί για την αγαθότητα και καλοσύνη Του προς αυτήν. «Δεν άφησε τον εαυτό του χωρίς μαρτυρία, αγαθοποιώντας, δίνοντάς μας από τον ουρανό βροχές και καρποφόρες εποχές, γεμίζοντας με τροφή και ευφροσύνη τις καρδιές μας.» (Πράξεις 14:17).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι βιβλική η ιδέα τής Μητέρας Φύσης;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries