settings icon
share icon
Ερώτηση

Αντιμέτωπος με την πεθερά…;

ΑπάντησηΜια πεθερά που είναι απαιτητική, κυριαρχική και ανακατεύεται στη ζωή τους γιου ή της κόρης της και της νύφης ή του γαμπρού της, είναι αυτό που η Αγία Γραφή αποκαλεί «περίεργες» (Α΄ Τιμόθεον 5:13). Η σημασία της λέξης περίεργος στο εν λόγω εδάφιο είναι «αυτός που αναμιγνύεται σε ξένες υποθέσεις». Μερικές πεθερές θέλουν να επιβλέπουν ή τουλάχιστον κατηγορούνται πως το κάνουν. Αυτή η συμπεριφορά είναι ενοχλητική, φέρνει αναστάτωση και αντιτίθεται στο θέλημα του Θεού για την οικογένεια.

Είναι προφανές πως η δυναμική μιας τέτοιας κατάστασης δημιουργεί δυσφορία. Μια πεθερά μπορεί να ενεργεί κατ' αυτόν τον τρόπο διότι κανένα πρόσωπο μέσα στην οικογένεια δεν έχει θέσει τα όριά της. Γίνεται συνεπώς ένας αυταρχικός «εκφοβιστής». Ίσως δεν αντιλαμβάνεται πόσο διεισδυτική και κυριαρχική είναι. Γι' αυτήν είναι απλώς θέμα «αγάπης». Αν αυτή είναι η περίπτωση, ίσως μια εμπιστευτική συζήτηση να ηρεμήσει τα πνεύματα. Αν αντιληφθεί τι κάνει και συνεχίσει να το κάνει σκόπιμα αν και της έχει ζητηθεί να σταματήσει, τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα ν' αλλάξεις την κατάσταση.

Ασχέτως από ποια πλευρά της οικογένειας έρχεται η ανάμιξη, αποτελεί μια επίθεση στην ιερότητα του γάμου και παραβιάζει τις αρχές του Θεού για τον γάμο, «αφήνω και προσκολλώμαι» (Γένεση 2:23-24). Ένας άνδρας και μια γυναίκα αφήνουν τις πατρικές τους οικογένειες και ξεκινούν μια καινούρια, στην οποία καλούνται ν' αγαπούν και να προστατεύουν ο ένας τον άλλον. Ο άντρας που επιτρέπει στη μητέρα του ή την πεθερά του ν' ανακατεύεται στον γάμο του, δεν ζει με βάση την εντολή του Θεού προς τους άνδρες στην Εφεσίους 5:25-33. Πρέπει να τεθούν όρια και να διατηρηθούν ασχέτως της αντίστασης που θα συναντήσουν. Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι μάς αντιμετωπίζουν με τον τρόπο που τους επιτρέπουμε να μας αντιμετωπίσουν. Αν τους επιτρέπουμε να τσαλαπατούν την ιερότητα της οικογένειάς μας, τότε αυτό θα κάνουν. Κανένας, ούτε η ευρύτερη συγγένειά μας έχει το δικαίωμα να εισβάλλει στην ιδιωτικότητα του σπιτιού μας κι είναι ευθύνη του άνδρα να προστατεύει αυτήν την ιδιωτικότητα. Θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία ευγενικά –αλλά σταθερά- να εξηγήσει στην πεθερά του πως αυτό που κάνει είναι λάθος και να την διαβεβαιώσει πως δεν μπορεί ν' ανεχθεί αυτήν τη συμπεριφορά. Θα πρέπει να της υπενθυμίσει ότι ο Θεός του έχει δώσει την ευθύνη της οικογένειάς του και το ν' αφήσει κάτι απ' αυτήν την ευθύνη σ' αυτήν αποτελεί ανυπακοή στον Θεό. Θα πρέπει επίσης να την διαβεβαιώσει ότι και αυτός και η γυναίκα του εξακολουθούν να την αγαπούν αλλά η σχέση έχει αλλάξει και τώρα αυτός είναι υπεύθυνος. Αυτός είναι ο σχεδιασμός του Θεού για την οικογένεια, κι έτσι θα είναι πάντοτε. Θα πρέπει κατόπιν το ζευγάρι να μείνει σταθερό στην απόφασή του.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως αντίδραση στην πεθερά που ανακατεύεται; Μπορούμε να επιλέξουμε να μην της επιτρέψουμε να μας αφαιρέσει την ειρήνη του νου μας. Μπορεί να μην είμαστε ικανοί ν' αλλάξουμε τον τρόπο συμπεριφοράς των άλλων αλλά έχουμε την επιλογή πώς ν' ανταποκριθούμε στη συμπεριφορά τους. Μπορούμε να επιτρέψουμε οι ενέργειες των άλλων να μας επηρεάσουν ή μπορούμε να τις παραδώσουμε στον Θεό και να Του επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσει αυτήν την κατάσταση για να μας δυναμώσει πνευματικά. Είναι η δική μας ανταπόκριση σ' αυτόν τον τύπο της κατάστασης που τροφοδοτεί τη δυσφορία μας. Μόνον εμείς μπορούμε να θέσουμε τέρμα στη συναισθηματική μας καταπόνηση που οφείλεται στο ότι επιτρέπουμε στις ενέργειες της διεισδυτικής πεθεράς μας να γίνεται ο κριτής της ειρήνης μας. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά της αλλά για τη δική μας ανταπόκριση.

Οι γονείς και τα πεθερικά θα πρέπει ν' αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αγάπη αλλά δεν πρέπει να επιτρέπουμε στα συναισθήματά μας να μας ανακατεύουν. Ο καλύτερος τρόπος ν' απεμπλακούμε από έναν εχθρό είναι να τον κάνουμε σύμμαχο. Αυτό γίνεται με τη χάρη του Θεού. Οι χριστιανοί δίνουν πάντοτε τη χάρη της συγχώρησης (Εφεσίους 4:32). Μπορεί αυτό να μην εμποδίσει μια πεθερά από του να επεμβαίνει αλλά θα είναι πηγή δύναμης και ειρήνης για να σταθούμε (Εφεσίους 6:11-17). Ο μόνος τρόπος να έχουμε αληθινή ειρήνη στην καρδιά μας είναι η προσωπική μας σχέση με τον Θεό δια του Χριστού. Μόνον τότε μπορούμε ν' ανταποκριθούμε αναπαυόμενοι στη δική Του ειρήνη.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Αντιμέτωπος με την πεθερά…;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries