settings icon
share icon
Ερώτηση

Υπόσχεται ο Θεός να μη μας αφήσει να πειραστούμε περισσότερο από τη δύναμή μας;

Απάντηση


Στην Α΄ Κορινθίους 10:13 λέει, «Οι πειρασμοί που αντιμετωπίσατε ως τώρα δεν ήταν παρά στα ανθρώπινα μέτρα σας. Κι ο Θεός, που κρατάει τις υποσχέσεις του, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν πειρασμό να ξεπεράσει τις δυνάμεις σας· αλλά, όταν έρθει ο πειρασμός, θα δώσει μαζί και τη διέξοδο, ώστε να μπορέσετε να τον αντέξετε.» (ΝΜΒ) Η Γραφή αυτή μας διδάσκει μια θαυμάσια αρχή. Αν ανήκουμε στον Θεό, δεν θα επιτρέψει καμία δυσκολία να έρθει στη ζωή μας που δεν είμαστε ικανοί ν' αντέξουμε. Με κάθε πειρασμό και κάθε δοκιμασία που συμβαίνει στη ζωή μας, ο Θεός θα παραμείνει πιστός σε μας· θα παράσχει έναν τρόπο να υπομείνουμε τη δοκιμασία. Δεν πρέπει να ενδώσουμε στην αμαρτία. Μπορούμε να υπακούμε στον Θεό σε κάθε κατάσταση.

Έχουμε έτσι θεία ενθάρρυνση στη χριστιανική μας πορεία. Η προσευχή «μη μας φέρεις σε πειρασμό» (Ματθαίος 6:13) θ' απαντηθεί. Οι υποσχέσεις αυτές όμως δεν σημαίνουν ότι ποτέ δεν θ' αντιμετωπίσουμε προβλήματα· αντιθέτως, ο Χριστός είπε, «μέσα στον κόσμο θα έχετε θλίψη» (Ιωάννης 16:33α). Το κλειδί βρίσκεται στα λόγια που είπε αμέσως μετά, «αλλά να έχετε θάρρος· εγώ νίκησα τον κόσμο» (Ιωάννης 16:33β).

Ο Παύλος και οι συνεργάτες του δοκιμάστηκαν έντονα καθώς έφερναν το ευαγγέλιο σε νέες περιοχές. Η μαρτυρία του ήταν τούτη: «Θέλουμε να ξέρετε, αδερφοί μου, για τον κίνδυνο που αντιμετωπίσαμε στην Ασία. Το μέγεθός του ήταν πράγματι υπερβολικό και ξεπερνούσε τις δυνάμεις μας, σε σημείο μάλιστα, που παραλίγο να χάσουμε και τη ζωή μας. Το είχαμε πάρει απόφαση ότι η θανατική μας καταδίκη ήταν αναπόφευκτη» (Β΄ Κορινθίους 1:8–9α, ΝΜΒ). Ακούγεται ως εάν ο Παύλος πειράστηκε περισσότερο απ' όσο μπορούσε ν' αντέξει («καθ' υπερβολήν υπέρ δύναμιν»). Το γεγονός αυτό μας οδηγεί σε μια άλλη αλήθεια: η δύναμή ν' αντέξουμε τη δοκιμασία και τον πειρασμό δεν πηγάζει από μέσα μας· προέρχεται από τον Θεό. Αυτό ακριβώς λέει κατόπιν ο Παύλος: «έτσι δεν ελπίζαμε πια στις δικές μας δυνάμεις, παρά μόνο στη βοήθεια του Θεού, που ανασταίνει τους νεκρούς» (Β΄ Κορινθίους 1:9β, ΝΜΒ). Ο Παύλος συνεχίζει με δοξολογία στον Κύριο για την απελευθέρωσή Του (εδάφιο 10) και τονίζει την αποτελεσματικότητα των προσευχών της εκκλησίας (εδάφιο 11).

Κάθε τι που έρχεται στο δρόμο μας, κάθε τι που μας πειράζει, κάθε τραγωδία που μας συμβαίνει, είμαστε ικανοί με τη δύναμη του Θεού να την υπερνικήσουμε. Σε όλα τα πράγματα μπορούμε να έχουμε πνευματική νίκη δια του Χριστού. Η ζωή δεν είναι εύκολη. Είναι γεγονός ότι συχνά χρειαζόμαστε μια «διέξοδο». Η ζωή είναι σκληρή αλλά μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με τις γεμάτες χάρη υποσχέσεις του Θεού.

Δια του Χριστού που μας αγάπησε «υπερνικούμε» (Ρωμαίους 8:37). «Κάθε τι που γεννήθηκε από τον Θεό, νικάει τον κόσμο, και η νίκη που νίκησε τον κόσμο είναι τούτη: Η πίστη μας» (Α΄ Ιωάννου 5:4). Η «υπερνίκηση» των δοκιμασιών και των πειρασμών του κόσμου είναι η υπερίσχυση πάνω σ' αυτές όπως ο Δαβίδ, με τη δύναμη του Θεού, υπερίσχυσε πάνω στον Γολιάθ. Κακά σχέδια και δυσάρεστες συνθήκες δεν θα κερδίσουν την ημέρα. «Πολύ με καταπίεσαν απ' τη νεότητά μου, κι όμως δεν με γονάτισαν» (Ψαλμός 129:2, ΝΜΒ). Οι δοκιμασίες έχουν κάποιο σκοπό, κι έχουμε την πανοπλία του Θεού και το προνόμιο της προσευχής, και ο Θεός θα δει σε όλο αυτό ότι οι δοκιμασίες μας δεν καταβάλλουν την πίστη μας. Η θέση μας ως παιδιά του Θεού είναι ασφαλής· θα περάσουμε μέσα από τις δοκιμασίες άθικτοι. Κι είμαι πραγματικά βέβαιος πως ούτε θάνατος ούτε ζωή ούτε άγγελοι ούτε άλλες ουράνιες δυνάμεις ούτε παρόντα ούτε μέλλοντα ούτε κάτι άλλο είτε στον ουρανό είτε στον άδη ούτε κανένα άλλο δημιούργημα θα μπορέσουν ποτέ να μας χωρίσουν από την αγάπη του Θεού για μας, όπως αυτή φανερώθηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.» (Ρωμαίους 8:38–39, ΝΜΒ)

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Υπόσχεται ο Θεός να μη μας αφήσει να πειραστούμε περισσότερο από τη δύναμή μας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries