settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιοι ήταν οι αργυραμοιβοί στη Βίβλο;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή αναφέρει δύο περιπτώσεις όπου ο Ιησούς καθάρισε τον Ναό από τους αργυραμοιβούς και τους πωλητές θυσιαζόμενων ζώων. Η πρώτη συνάντηση του Ιησού με τους αργυραμοιβούς έγινε στην αρχή της τριετούς διακονίας Του (Ιωάννης 2:14-16). Έφτιαξε ένα μαστίγιο από σχοινιά και τους έδιωξε. Η δεύτερη φορά που ήρθε αντιμέτωπος με τους αργυραμοιβούς ήταν την εβδομάδα πριν από τη δίκη και τη σταύρωσή Του. Βλέποντας ότι οι αργυραμοιβοί είχαν επιστρέψει, τους έδιωξε και πάλι, λέγοντας: "Είναι γραμμένο: "Ο οίκος μου θα ονομάζεται οίκος προσευχής". Εσείς όμως τον κάνατε "σπήλαιο ληστών"" (Ματθαίος 21:13).

Επειδή ο ιουδαϊκός νόμος απαιτούσε φόρο μισού σεκέλ για τον Ναό (Έξοδος 30:11-16), οι Εβραίοι και οι επισκέπτες από άλλα έθνη έρχονταν να πληρώσουν τους φόρους τους όταν πρόσφεραν τις θυσίες τους. Αλλά τα ξένα νομίσματα με το ομοίωμα ειδωλολατρικών αυτοκρατόρων δεν θα γίνονταν δεκτά στον Ναό του Θεού. Έτσι, οι αργυραμοιβοί αντάλλασσαν αυτά τα ξένα νομίσματα με εβραϊκά χρήματα, αλλά το έκαναν με υπέρογκο κέρδος. Αντί να παρέχουν αυτήν την υπηρεσία ως επιχείρηση σε άλλο μέρος της πόλης, εκμεταλλεύτηκαν τον θρησκευτικό ζήλο των επισκεπτών της Ιερουσαλήμ και έκαναν τις δουλειές τους στους χώρους του Ναού. Επειδή καθόριζαν οι ίδιοι την ισοτιμία τους, οι αργυραμοιβοί εκμεταλλεύονταν εύκολα τους φτωχούς και τους ξένους που κατέφθαναν στην Ιερουσαλήμ για το Πάσχα.

Αυτοί οι ίδιοι αργυραμοιβοί συνδέονταν με άλλους που ασχολούνταν με σκοτεινές επιχειρηματικές πρακτικές στις αυλές του Ναού. Κάποιοι πουλούσαν ζώα για θυσίες, χρεώνοντας υπερβολικά τους ανθρώπους που δεν έφερναν τα δικά τους. Άλλοι ήταν υπεύθυνοι για την εξέταση των προς θυσία ζώων, και ήταν απλό θέμα να χαρακτηρίσουν ένα ζώο "μη εγκεκριμένο" και να αναγκάσουν τον πιστό να αγοράσει ένα άλλο ζώο -σε φουσκωμένη τιμή- από τους πωλητές του Ναού. Τέτοια φαινόμενα, που εκμεταλλεύονταν τους φτωχούς και τους ξένους, εξόργιζαν τον Κύριο Ιησού και απαγορεύονταν αυστηρά από τον μωσαϊκό Νόμο (Έξοδος 22:21, Λευιτικό 19:34).

Οι αργυραμοιβοί στις αυλές του Ναού ήταν παρόμοιοι με τους τελώνες, καθώς αποσπούσαν χρήματα από τους ίδιους τους ανθρώπους τους. Ήταν κάτι περισσότερο από συνηθισμένοι επιχειρηματίες. Επιδίωκαν να επωφεληθούν οικονομικά από τη λατρεία του Θεού. Όπου υπάρχει πάθος και ζήλος, θα υπάρχουν και εκείνοι που επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτόν τον ζήλο. Ο Παύλος έγραψε στον Τιμόθεο για τέτοιους ανθρώπους, ψευδοδιδασκάλους που βρήκαν τρόπο να βγάλουν μια περιουσία από το ευαγγέλιο (Α΄ Τιμόθεο 6:5). Σύγχρονες εκδοχές των αργυραμοιβών υπόσχονται να ανταλλάξουν τα σκληρά κερδισμένα ευρώ σας με ευλογίες, θεραπεία και την εύνοια του Θεού. Για μια προτεινόμενη δωρεά, υποτίθεται ότι θα προσευχηθούν για σένα ή θα σου υποσχεθούν σχεδόν οτιδήποτε θέλεις. Για άλλα είκοσι ευρώ, θα σου πουλήσουν ένα βιβλίο για το πώς να αποκτήσεις ευημερία, υγεία ή πνευματικές γνώσεις από τον Θεό. Και, όπως και η σιμωνία των αργυραμοιβών του πρώτου αιώνα, οι πρακτικές των σύγχρονων θρησκευτικών απατεώνων βοηθούν εκείνους, μόνο, τους πιστούς που έχουν αρκετά μετρητά για να αγοράσουν την πραμάτεια τους.

Ο Παύλος αποσαφήνιζε συχνά τη διαφορά μεταξύ της δικής του διακονίας και της διακονίας των ψευδοδιδασκάλων επισημαίνοντας την απληστία τους. Στο Β΄ Κορινθίους 2:17 έγραψε: "Επειδή εμείς, όπως οι πολλοί, δεν καπηλεύουμε τον λόγο του Θεού, αλλά ως από ειλικρίνεια, αλλά ως από τον Θεό, κατάντικρυ μπροστά στον Θεό, μιλάμε εν Χριστώ". Ο Πέτρος προειδοποίησε επίσης ότι ένας τρόπος για να εντοπίσετε έναν σύγχρονο αργυραμοιβό είναι να παρατηρήσετε τη γοητεία του για το οικονομικό κέρδος (Β΄ Πέτρου 2:3). Ο Ιησούς απεχθανόταν την εκμετάλλευση των ευσεβών από τους αργυραμοιβούς πριν από δύο χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να την απεχθάνεται. Μπορεί εμείς να μην έχουμε σκοτεινούς χαρακτήρες που εισπράττουν φόρους από τους Ναούς έξω από τους χώρους λατρείας μας, αλλά έχουμε αυτούς που εισβάλλουν στα σπίτια μας μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Είναι φρόνιμο να θυμόμαστε πώς αντέδρασε ο Ιησούς σε τέτοιους εγωιστές απατεώνες. Χωρίς να ζητήσει συγγνώμη, τους έδιωξε από τον οίκο του Πατέρα Του. Όταν εντοπίζουμε έναν σύγχρονο αργυραμοιβό, θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιοι ήταν οι αργυραμοιβοί στη Βίβλο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries