settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι ήταν τα διαφορετικά ιεραποστολικά ταξίδια του Παύλου;

Απάντηση


Η Καινή Διαθήκη καταγράφει τρία ιεραποστολικά ταξίδια του Παύλου, στα οποία το μήνυμα του Χριστού εξαπλώθηκε στη Μικρά Ασία και την Ευρώπη. Ο απόστολος Παύλος ήταν ένας πολύ μορφωμένος Ιουδαίος ηγέτης που ονομαζόταν Σαούλ. Ζούσε στην Ιερουσαλήμ μετά τον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού κι έκανε ό,τι μπορούσε για ν' αφανίσει τη χριστιανική εκκλησία. Συμμετείχε στη θανατική εκτέλεση του πρώτου χριστιανού μάρτυρα, του Στέφανου (Πράξεις 7:55-8:4).

Στον δρόμο προς τη Δαμασκό για να βρει και φυλακίσει περισσότερους χριστιανούς, ο Παύλος συνάντησε τον Κύριο. Στράφηκε με μετάνοια και πίστη στον Ιησού Χριστό. Μετά από την εμπειρία του αυτή, προσπάθησε να πείσει Ιουδαίους και χριστιανούς για τη μεταστροφή που άλλαξε τη ζωή του. Πολλοί αμφέβαλλαν και τον απόφευγαν. Κάποιοι χριστιανοί, όμως, σαν τον Βαρνάβα, τον δέχθηκαν και τον υπερασπίστηκαν. Ο Παύλος και ο Βαρνάβας έγιναν συνεργάτες στο ιεραποστολικό έργο.

Σε τρία ξεχωριστά ιεραποστολικά ταξίδια –με διάρκεια αρκετών χρόνων το καθένα- ο Παύλος κήρυξε το ευαγγέλιο του Χριστού σε πολλές παραθαλάσσιες πόλεις και κωμοπόλεις εμπορικών κόμβων. Ακολουθεί ένα σύντομο χρονικό αυτών των ιεραποστολικών ταξιδιών.

1ο ιεραποστολικό ταξίδι (Πράξεις 13-14): Ο Παύλος και ο Βαρνάβας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Θεού και άφησαν την εκκλησία της Αντιόχειας στη Συρία. Η αρχική μέθοδος ευαγγελισμού των ήταν το κήρυγμα στις συναγωγές των πόλεων. Όταν είδαν πως πολλοί Ιουδαίοι απορρίπτουν τον Χριστό, οι ιεραπόστολοι αναγνώρισαν το κάλεσμα του Θεού προς μαρτυρία στους εθνικούς.

Ο διώκτης Σαούλ έγινε ο διωκόμενος Παύλος ένεκα της θαρρετής μαρτυρίας του για τον Ιησού. Αυτοί που απέρριψαν το μήνυμα της σωτηρίας δια του Ιησού Χριστού, προσπάθησαν να τον σταματήσουν και βλάψουν. Σε μια πόλη τον λιθοβόλησαν και τον εγκατέλειψαν νομίζοντας πως είναι νεκρός. Ο Θεός όμως τον έσωσε. Συνέχισε να κηρύττει τον Χριστό εν μέσω δοκιμασιών, χτυπημάτων και φυλακίσεων.

Η διακονία του Παύλου στους εθνικούς οδήγησε σε αντιλογία για το ποιος μπορούσε να σωθεί και με ποιον τρόπο. Μεταξύ πρώτου και δεύτερου ιεραποστολικού ταξιδιού, συμμετείχε σε μια μεγάλη συζήτηση στην Ιερουσαλήμ σχετικά με τον τρόπο της σωτηρίας. Η τελική συμφωνία ήταν πως οι εθνικοί μπορούσαν να δεχθούν τον Ιησού χωρίς να υποταχθούν στις ιουδαϊκές παραδόσεις.

2ο ιεραποστολικό ταξίδι (Πράξεις 15:36-18:22): Μία ακόμη παραμονή στην Αντιόχεια, οικοδομώντας την εκκλησία εκεί, και ο Παύλος ήταν έτοιμος να ξεκινήσει ένα δεύτερο ιεραποστολικό ταξίδι. Ζήτησε τη συνεργασία του Βαρνάβα για να επισκεφτούν τις εκκλησίες που ίδρυσαν στο πρώτο τους ταξίδι. Μια διαφωνία, όμως, προκάλεσε χωρισμό. Ο Θεός μετέτρεψε τη διένεξη αυτή σε κάτι καλό, καθώς τώρα υπήρχαν δύο ιεραποστολικές ομάδες. Ο Βαρνάβας πήγε στην Κύπρο με τον Ιωάννη-Μάρκο και ο Παύλος με τον Σίλα στη Μικρά Ασία.

Ο Θεός μέσα στην πρόνοιά Του οδήγησε τον Παύλο και τον Σίλα στην Ελλάδα, φέρνοντας το ευαγγέλιο στην Ευρώπη. Στους Φιλίππους, η ιεραποστολική ομάδα ξυλοκοπήθηκε και φυλακίστηκε. Πάσχοντας με χαρά για τον Χριστό, υμνούσαν τον Θεό στη φυλακή. Ο Θεός προκάλεσε ξαφνικά έναν σεισμό που άνοιξε τις πόρτες της φυλακής και έλυσε τα δεσμά τους. Ο έκπληκτος δεσμοφύλακας και η οικογένειά του πίστεψαν στον Χριστό αλλά οι πολιτικοί αξιωματούχοι τους ζήτησαν να φύγουν. Ταξίδεψαν στην Αθήνα, όπου ο Παύλος κήρυξε σ' ένα περίεργο κοινό στον Άρειο Πάγο. Διακήρυξε τον μόνο αληθινό Θεό, Τον οποίο μπορούσαν να γνωρίσουν και λατρέψουν χωρίς τα ανθρωπόφτιαχτα είδωλα. Και πάλι, κάποιοι ειρωνεύτηκαν και κάποιοι πίστεψαν.

Ο Παύλος δίδασκε τους πιστεύοντες στον Χριστό και τους στερέωνε ιδρύοντας εκκλησίες. Κατά τη διάρκεια του 2ου ιεραποστολικού ταξιδιού, ο Παύλος μαθήτεψε πολλούς από όλα τα κοινωνικά στρώματα: ένας νεαρός άνδρας με το όνομα Τιμόθεος, μια γυναίκα έμπορος πορφύρας με το όνομα Λυδία και το ζευγάρι Ακύλας και Πρίσκιλλα.

3ο ιεραποστολικό ταξίδι (Πράξεις 18:23-20:38): Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ο Παύλος κήρυξε διακαώς στη Μικρά Ασία. Ο Θεός επιβεβαίωσε το μήνυμά του με θαύματα. Στις Πράξεις 20:7-12 βλέπουμε τον Παύλο να κηρύττει ένα ιδιαίτερα μεγάλο κήρυγμα. Ένας νέος που καθόταν στο παράθυρο αποκοιμήθηκε κι έπεσε κάτω. Θεωρήθηκε νεκρός αλλά ο Παύλος τον αναζωογόνησε.

Οι καινούριοι πιστοί στην Έφεσο, έχοντας άλλοτε ασχοληθεί με τον αποκρυφισμό, έφεραν τα βιβλία της μαγείας των και τα έκαψαν. Από την άλλη πλευρά, οι κατασκευαστές των ειδώλων δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με την απώλεια της εργασίας τους εξαιτίας αυτού του μόνου αληθινού Θεού και του Γιου Του. Ένας αργυροκόπος με το όνομα Δημήτριος υποκίνησε μια μεγάλη ταραχή στην πόλη, δοξάζοντας τη θεά τους Άρτεμη. Δοκιμασίες περίμεναν παντού τον Παύλο. Ο διωγμός και η εναντίωση δυνάμωσαν πλήρως τους χριστιανούς και εξάπλωσαν το ευαγγέλιο.

Στο τέλος του τρίτου ιεραποστολικού ταξιδιού του, ο Παύλος γνώριζε πως σύντομα θα φυλακιζόταν και πιθανώς θα εκτελείτο. Τα τελευταία λόγια του προς την εκκλησία της Εφέσου δείχνουν την αφοσίωσή του στον Χριστό: «Εσείς ξέρετε, από την πρώτη ημέρα κατά την οποία πάτησα το πόδι μου στην Ασία, πώς πέρασα μαζί σας ολόκληρο τον καιρό· δουλεύοντας τον Κύριο με κάθε ταπεινοφροσύνη και με πολλά δάκρυα και πειρασμούς, που μου συνέβησαν από τις επιβουλές των Ιουδαίων· ότι δεν απέκρυψα τίποτε από εκείνα που σας συνέφεραν, ώστε να μη σας το αναγγείλω, και να σας διδάξω δημόσια και κατ' οίκους, προτρέποντας έντονα και τους Ιουδαίους και τους Έλληνες για τη μετάνοια προς τον Θεό, και την πίστη, αυτήν προς τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Και τώρα, δέστε, εγώ δεμένος στο πνεύμα μου πηγαίνω στην Ιερουσαλήμ, μη γνωρίζοντας τα όσα πρόκειται να μου συμβούν μέσα σ' αυτήν· παρά μόνον ότι το Άγιο Πνεύμα δίνει μαρτυρία σε κάθε πόλη λέγοντας ότι δεσμά και θλίψεις με περιμένουν· όμως, δεν φροντίζω για κανένα απ' αυτά, ούτε έχω πολύτιμη τη ζωή μου, παρά το να τελειώσω τον δρόμο μου με χαρά, και τη διακονία που πήρα από τον Κύριο Ιησού, να διακηρύξω το ευαγγέλιο της χάρης του Θεού.» (Πράξεις 20:18-24).

Κάποιοι βιβλικοί ερευνητές βλέπουν ένα τέταρτο ιεραποστολικό ταξίδι και η πρώτη χριστιανική ιστορία φαίνεται να επιβεβαιώνει την άποψη αυτή. Ταυτόχρονα με την αντίληψη αυτή, δεν υπάρχει ξεκάθαρη μαρτυρία στην Αγία Γραφή για ένα τέταρτο ταξίδι, που θα συνέβαινε μετά το πέρας του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων.

Ο σκοπός όλων των ιεραποστολικών ταξιδιών του Παύλου ήταν ο ίδιος: Η διακήρυξη της χάρης του Θεού που συγχωρεί την αμαρτία δια του Χριστού. Ο Θεός χρησιμοποίησε τη διακονία του Παύλου να φέρει το ευαγγέλιο στους εθνικούς και να ιδρύσει την εκκλησία. Οι επιστολές του προς τις εκκλησίες (περιλαμβάνονται στην Καινή Διαθήκη) εξακολουθούν να στηρίζουν τη ζωή της εκκλησίας και τη διδασκαλία. Αν και θυσίασε τα πάντα, τα ιεραποστολικά ταξίδια του Παύλου άξιζαν αυτό το τίμημα (Φιλιππησίους 3:7-11).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι ήταν τα διαφορετικά ιεραποστολικά ταξίδια του Παύλου;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries