settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιοι λόγοι δικαιολογούν την απουσία από την εκκλησία;

Απάντηση


Πολλοί άνθρωποι έχουν εσφαλμένη ή αντιβιβλική αντίληψη σχετικά με την παρουσία τους στην εκκλησία. Το συναίσθημα κάποιων ανθρώπων σχετικά με τον εκκλησιασμό αγγίζει τον νομικισμό —πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε είδους λατρεία ή συνάθροιση, ειδάλλως κινδυνεύουν από την οργή του Θεού. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ενοχή όταν κάποια Κυριακή δεν εκκλησιαστούν για κάποιο λόγο. Είναι λυπηρό αλλά μερικές εκκλησίες ενθαρρύνουν την ενοχή αυτή πιέζοντας υπερβολικά τους ανθρώπους. Ενώ η αδιαφορία προς την εκκλησία ή μια ηθελημένη αποφυγή του εκκλησιασμού μπορεί να δείχνει κάποιο πρόβλημα στην πνευματική υγεία του ανθρώπου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ποιότητα της σχέσης ενός προσώπου με τον Θεό δεν καθορίζεται από το πόσο συχνά αυτό εκκλησιάζεται. Η αγάπη του Θεού για τα παιδιά Του δεν βασίζεται στο πόσες φορές αυτά συμμετέχουν στις εκκλησιαστικές συναθροίσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χριστιανοί, οι ακόλουθοι του Ιησού Χριστού, πρέπει να εκκλησιάζονται. Θα πρέπει να είναι η επιθυμία κάθε χριστιανού να λατρεύει συλλογικά (Εφεσίους 5:19-20), να έχει κοινωνία με άλλους χριστιανούς, να τους ενθαρρύνει (Α΄ Θεσσαλονικείς 5:11), και να διδάσκεται τον λόγο του Θεού (Β΄ Τιμόθεον 3:16-17). Η ακοή τού λόγου τού Θεού παράγει πίστη (Ρωμαίους 10:17). Η συνάθροιση με τους άλλους πιστούς αποτελεί εντολή (Εβραίους 10:24-25)· χρειαζόμαστε, πραγματικά, ο ένας τον άλλον. Όπως ακριβώς ο Θεός αγαπά αυτόν που προσφέρει γενναιόδωρα (Β΄ Κορινθίους 9:7), έτσι ευχαριστιέται μ' εκείνον που συμμετέχει στις συναθροίσεις της εκκλησίας με γνήσια διάθεση.

Ο εκκλησιασμός θα πρέπει να είναι μία από τις προτεραιότητες της χριστιανικής ζωής. Είναι σημαντικό να είναι κάποιος αφοσιωμένος στην τοπική του εκκλησία. Ποιοι, λοιπόν, είναι οι λόγοι που δικαιολογούν την απουσία από τις συναθροίσεις της εκκλησίας; Είναι αδύνατο να δώσουμε έναν κατάλογο που θα ταιριάζει σε όλους. Φυσικά είναι αποδεκτό ν' απουσιάζει ένας που είναι άρρωστος. Σε άλλους τομείς, όμως, το ζήτημα ανάγεται στη στάση και τα κίνητρά του. Αν το κίνητρο κάποιου που απουσιάζει από τη συνάθροιση είναι να υπηρετήσει τον Κύριο κάπου αλλού για να καλύψει πραγματικές ανάγκες ή να πραγματοποιήσει μια θεόθεν υπευθυνότητα , τότε δεν υπάρχει τίποτα κακό με την απουσία του. Για παράδειγμα, ένας αστυνομικός που αναμένει κλήση για υπηρεσία, δεν μπορεί να την αγνοήσει για να βρεθεί σ' ένα κάθισμα της εκκλησίας. Αν, όμως, το κίνητρο εκείνου που απουσιάζει είναι η ικανοποίηση της επιθυμίας της σάρκας του, η επιδίωξη εγωκεντρικών επιθυμιών, ή απλώς η αποφυγή της χριστιανικής κοινωνίας, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Κάθε περίπτωση πρέπει να αξιολογηθεί προσωπικά και ειλικρινά. Είναι ποτέ αποδεκτό να χάσει κάποιος την εκκλησία για να παρακολουθήσει ένα αθλητικό γεγονός; Ναι, εξαρτάται από το κίνητρο και τη στάση κάποιου. Τι συμβαίνει όταν κάποιος δεν εκκλησιάζεται επειδή βρίσκεται σε διακοπές; Και πάλι, εξαρτάται από το κίνητρο και τη στάση του. Θέλουμε ν' αποφύγουμε τον νομικισμό· δεν σωζόμαστε με βάση τον εκκλησιασμό μας αλλά με τη χάρη του Θεού. Ταυτόχρονα, ο χριστιανός θα πρέπει να επιθυμεί να παρευρίσκεται στη συνάθροιση της εκκλησίας για να μάθει σχετικά με το δώρο της μεγαλειότητας του Θεού, τη σωτηρία, να μάθει πώς να μοιάσει περισσότερο στον Χριστό, και να έχει ευκαιρίες να υπηρετήσει τους άλλους.

Εξετάζοντας τα κίνητρά μας για την απουσία μας από την εκκλησία, θα πρέπει επίσης να τα εξετάζουμε για τη συμμετοχή μας σ' αυτήν. Εκκλησιαζόμαστε για να φανούμε πως είμαστε πνευματικοί; Για να επιτύχουμε πιθανές επαγγελματικές επαφές; Μήπως παρακολουθούμε τις συνάξεις ένεκα της νομικίστικης αντίληψης που λέει πως όσο συχνότερα περνάμε την πόρτα της εκκλησίας, τόσο περισσότερο ευχαριστιέται μαζί μας ο Θεός; Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εκκλησιάζονται τακτικά αλλά δεν έχουν καλή σχέση με τον Κύριο. Αν η παρουσία σου στην εκκλησία δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από του να κάθεσαι βαριεστημένος και απρόσεκτος στη διάρκεια της υμνωδίας και του κηρύγματος, και κατόπιν να φεύγεις αμέσως μόλις τελειώσει η λατρεία, τότε είναι σαν να μην ήσουν στην εκκλησία, σαν μην ωφελήθηκες τίποτα από αυτήν και δεν πρόσφερες τίποτα σ' αυτήν.

Πρέπει να βρισκόμαστε στην εκκλησία για να έχουμε κοινωνία με άλλους πιστούς που βιώνουν τη θαυμάσια χάρη του Ιησού Χριστού. Θα πρέπει ν' αποφεύγουμε ν' απουσιάζουμε, όποτε αυτό είναι εφικτό, διότι αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα της ακοής του λόγου του Θεού, της εφαρμογής του στη ζωή μας και της μετάδοσής του σε άλλους. Πρέπει να συμμετέχουμε στη συνάθροιση της εκκλησίας, όχι για να συγκεντρώσουμε περισσότερους πνευματικούς βαθμούς, αλλά διότι αγαπάμε τον Θεό, αγαπάμε τον λαό Του και αγαπάμε τον λόγο Του. Κάθε χριστιανός πρέπει να προσπαθεί να συμμετέχει τακτικά στη συνάθροιση της εκκλησίας. Την ίδια στιγμή, η απουσία από τη συνάθροιση της εκκλησίας ένεκα κάποιου σωστού λόγου δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο αμαρτία ή κάτι για το οποίο θα πρέπει να αισθανόμαστε ενοχή.

Ο Θεός γνωρίζει τις καρδιές μας. Ο Θεός δεν εντυπωσιάζεται από έναν άνθρωπο απλά διότι παρευρίσκεται σε κάθε συνάθροιση της εκκλησίας. Η επιθυμία του Θεού είναι να μας αυξήσει στην πίστη μας στον Χριστό, και η μέθοδός Του σ' αυτήν τη θεία Οικονομία είναι δια της τοπικής εκκλησίας.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιοι λόγοι δικαιολογούν την απουσία από την εκκλησία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries