settings icon
share icon
Ερώτηση

Τα θαύματα που καταγράφονται στην Αγία Γραφή πρέπει να τα εκλάβουμε κυριολεκτικά;

Απάντηση


Ναι, τα θαύματα της Αγίας Γραφής πρέπει να τα εκλάβουμε κυριολεκτικά. Όλη η Γραφή πρέπει να θεωρηθεί κυριολεκτικά, εκτός από εκείνα τα τμήματα που σαφώς χρησιμοποιούν συμβολική γλώσσα. Ένα παράδειγμα συμβολισμού συναντούμε στον Ψαλμό 17:8. Δεν είμαστε κυριολεκτικά οι κόρες των οφθαλμών του Θεού, ούτε ο Θεός έχει κυριολεκτικά φτερά. Αλλά τα θαύματα δεν είναι συμβολικά συμβάντα· είναι πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν. Κάθε θαύμα της Γραφής υπηρέτησε έναν σκοπό και πραγματοποίησε κάτι που δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί με άλλο τρόπο.

Το αρχαιότερο και πλέον σημαντικό θαύμα από όλα ήταν αυτό της Δημιουργίας. Ο Θεός δημιούργησε εκ του μηδενός τα πάντα και κάθε επακόλουθο θαύμα ενίσχυσε την εκπληκτική δύναμη Του. Το βιβλίο της Εξόδου είναι γεμάτο με θαυματουργικά γεγονότα που ο Θεός πραγματοποίησε προκειμένου να γίνει το θέλημά Του. Οι πληγές πάνω στην Αίγυπτο, αρχίζοντας με το νερό του Νείλου που μετατράπηκε σε αίμα (Έξοδος 7:17) και τελειώνοντας με τα πρωτότοκα στην Αίγυπτο (Έξοδος 12:12), ήταν κυριολεκτικά γεγονότα που έκαναν τον Φαραώ να ελευθερώσει τους Ισραηλίτες από τη σκλαβιά. Αν δεν συνέβαιναν οι πληγές, γιατί ο Φαραώ ν' αφήσει τον λαό Ισραήλ να φύγει; Κι αν τα πρωτότοκα δεν θανατώνονταν, τότε ο Θεός δεν θα διέσχιζε την Αίγυπτο εκείνη τη νύχτα ούτε θα υπήρχε κανένας λόγος για τους Ισραηλίτες να ραντίσουν με αίμα τις εξωτερικές πόρτες του σπιτιού τους. Αν λοιπόν αυτά δεν συνέβαιναν, τότε η προεικόνιση του χυμένου αίματος του Χριστού στο σταυρό ακυρώνεται, κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως αμφιβάλουμε για τη σημασία αυτής της σταύρωσης. Από τη στιγμή που αρχίσουμε να αμφιβάλουμε για την πραγματικότητα κάθε θαύματος, θα φτάσουμε να περιφρονούμε το κάθε τι που λέει η Γραφή ως αποτέλεσμα αυτού του θαύματος, πράγμα το οποίο καθιστά αμφίβολη όλη την Αγία Γραφή.

Μεταξύ των πολύ γνωστών θαυμάτων της Παλαιάς Διαθήκης συμπεριλαμβάνονται η διάβαση της Ερυθράς θάλασσας (Έξοδος 14), στη διάρκεια της οποίας ο Φαραώ και πολύς στρατός του πνίγηκαν. Αν το γεγονός είναι συμβολικό, τότε μπορούμε να πιστέψουμε την υπόλοιπη ιστορία; Έφυγαν πραγματικά οι Ισραηλίτες από την Αίγυπτο; Τους ακολούθησε πραγματικά ο αιγυπτιακός στρατός κι αν ναι, πώς σώθηκαν οι Ισραηλίτες; Ο Ψαλμός 78 είναι μια από τις πολλές περικοπές όπου ο Θεός υπενθυμίζει στον λαό Ισραήλ τα θαύματα που πραγματοποίησε ελευθερώνοντάς τους από τη σκλαβιά της Αιγύπτου. Επιπλέον, τα θαύματα αυτά συντελούσαν στην αφύπνιση των πέριξ εθνών αναφορικά με τον Θεό Γιαχβέ και αποδείκνυαν πως είναι ο ένας αληθινός Θεός (Ιησούς του Ναυή 2:10). Τα ξύλινα και πέτρινα είδωλα τους δεν μπορούσαν να ενεργήσουν τέτοια θαύματα.

Στην Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς έκανε πολλά θαύματα αρχίζοντας με αυτό του γάμου της Κανά, όπου μετέτρεψε το νερό σε κρασί (Ιωάννης 2:1-10). Το πλέον εντυπωσιακό θαύμα Του ήταν προφανώς η ανάσταση του Λαζάρου που είχε πεθάνει τέσσερις ημέρες πριν (Ιωάννης 11). Όλα τα θαύματα που έκανε ο Ιησούς είχαν σκοπό να δείξουν πως ήταν Αυτός που έλεγε πως ήταν –ο Υιός του Θεού. Όταν γαλήνεψε τη θύελλα στον Ματθαίο 8, ακόμη και οι μαθητές Του θαύμασαν «λέγοντας: Τι είδους άνθρωπος είναι αυτός, που και οι άνεμοι και η θάλασσα τον υπακούν» (εδ. 27). Αν τα θαύματα του Ιησού δεν ήσαν πραγματικά, τότε οι ευαγγελικές αφηγήσεις των θεραπειών του Ιησού αποτελούν απλώς ωραίους μύθους και οι άνθρωποι εκείνοι παρέμειναν ταλαιπωρημένοι από τις ασθένειες τους, πράγμα που δημιουργεί αμφιβολία για την ευσπλαχνία Του (Ματθαίος 14:14, 10:34, Mark 1:41). Αν δεν τάισε πραγματικά χιλιάδες ανθρώπους με λίγα ψωμιά και ψάρια, τότε οι άνθρωποι εκείνοι έμειναν πεινασμένοι και συνεπώς τα λόγια του Ιησού «Σας διαβεβαιώνω απόλυτα, με ζητάτε, όχι επειδή είδατε θαύματα, αλλά επειδή φάγατε από τα ψωμιά και χορτάσατε» (Ιωάννης 6:26) δεν έχουν κανένα νόημα. Αλλά ο Χριστός πραγματικά θεράπευε, έθρεψε χιλιάδες, μετέτρεψε το νερό σε κρασί και ανέστησε τον Λάζαρο από τους νεκρούς. Στον Ιωάννη 2:23 μας λέει πως πολλοί πίστεψαν σ' Αυτόν εξαιτίας των θαυμάτων που έκανε.

Όλα τα θαύματα είχαν έναν σκοπό –να δείξουν πως ο Θεός δεν μοιάζει με κανέναν, πως έχει τον πλήρη έλεγχο της Δημιουργίας και ότι από τη στιγμή που μπορεί και πραγματοποιεί όλα αυτά τα τεράστια, τίποτα από αυτά που συμβαίνουν στη ζωή μας δεν Του είναι δύσκολο να το χειριστεί. Θέλει να Τον εμπιστευόμαστε και να γνωρίζουμε πως μπορεί να κάνει θαύματα και στη δική μας ζωή. Αν δεν συνέβαιναν θαύματα, τότε πώς μπορούμε να πιστεύουμε ό,τι μας λέει η Αγία Γραφή; Πώς μπορούμε να πιστεύουμε την καλή αγγελία της αιώνιας ζωής δια του Ιησού Χριστού; Όταν αρχίσουμε ν' αμφισβητούμε οποιοδήποτε τμήμα της Γραφής, τότε όλη η Γραφή είναι ύποπτη κι ανοίγουμε την πόρτα στα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις του Διαβόλου που επιδιώκει να καταστρέψει την πίστη μας (Α΄ Πέτρου 5:8). Πρέπει να διαβάζουμε και κατανοούμε τη Γραφή κυριολεκτικά, κι αυτό ισχύει και για τις αφηγήσεις των θαυμάτων.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τα θαύματα που καταγράφονται στην Αγία Γραφή πρέπει να τα εκλάβουμε κυριολεκτικά;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries