Ερώτηση
Αναφέρονται γοργόνες στη Βίβλο; Υπάρχουν γοργόνες;
Απάντηση
Οι γοργόνες είναι μυθικά πλάσματα της θάλασσας με το πάνω μέρος του σώματος ενός θηλυκού ανθρώπου και την ουρά ενός ψαριού. Οι αρσενικοί ομόλογοι τους ονομάζονται τρίτωνες. Η συμπεριφορά μιας γοργόνας κυμαίνεται από σαγηνευτική έως δυσοίωνη, ανάλογα με τον μύθο. Αυτά τα πλάσματα αποτελούν μέρος των θαλάσσιων θρύλων από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να ταξιδεύει στους ωκεανούς. Οι ιστορίες για γοργόνες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ήδη από την εποχή της αρχαίας Ασσυρίας. Η ασσυριακή θεά Αταργάτις μεταμορφώθηκε σε γοργόνα από ντροπή επειδή διέπραξε ακούσια φόνο. Οι εικόνες του αρχαίου θεού των Φιλισταίων Δαγών (Α΄ Σαμουήλ 5:2) θα μπορούσαν εύκολα να περάσουν ως σύγχρονες αντιλήψεις μιας γοργόνας. Οι γοργόνες συνδέονται επίσης με τις Σειρήνες στην ελληνική μυθολογία, συγκεκριμένα στην Οδύσσεια του Ομήρου. Η αρχαία λαογραφία της Άπω Ανατολής απεικονίζει τις γοργόνες ως συζύγους ισχυρών θαλάσσιων δράκων. Στην πιο πρόσφατη ιστορία, το δημοφιλές παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν "Η μικρή γοργόνα" (1836) έδωσε το έναυσμα για την απεικόνιση των γοργονών στην όπερα, την τέχνη, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.
Υπάρχουν πολλές γραπτές αναφορές για θεάσεις από ναυτικούς. Ακόμη και ο Χριστόφορος Κολόμβος κατέγραψε ότι είδε γοργόνες εξερευνώντας την Καραϊβική. Είναι κοινή πεποίθηση ότι αυτές οι θεάσεις ήταν στην πραγματικότητα παρερμηνευμένες συναντήσεις με υδρόβια θηλαστικά, όπως οι μανάτοι και τα ντιγκόνγκ. Ένας μοναχικός ή ερωτοχτυπημένος ναυτικός, που είχε κολλήσει στη θάλασσα για μήνες, μπορεί, αφού είδε μια φαρδιά ουρά χωρίς ραχιαίο πτερύγιο να εξαφανίζεται κάτω από τα κύματα, να συνέθεσε τα υπόλοιπα κομμάτια στο μυαλό του για να κατασκευάσει μια γοργόνα.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων, έχουν παρουσιαστεί φάρσες για να αποδείξουν την ύπαρξη γοργόνων. Συγκεκριμένα, ο P. T. Barnum εξέθεσε στο μουσείο του μια βαλσαμωμένη "γοργόνα των Φίτζι". Άλλες φάρσες χρησιμοποιούσαν χαρτί-μασέ ή μέρη διαφόρων ζώων ραμμένα μεταξύ τους. Το 2004, οι φωτογραφίες στο Διαδίκτυο με τις "γοργόνες των Φίτζι", οι οποίες εμφανίστηκαν μετά το τσουνάμι της Νότιας Ασίας, δεν ήταν πιο αληθινές από το έκθεμα του Barnum.
Η Βίβλος δεν αναφέρει ποτέ γοργόνες, ούτε καν η βιβλική αφήγηση της δημιουργίας στη Γένεση 1-2, αλλά αυτό ούτε αποδεικνύει ούτε διαψεύδει την ύπαρξη γοργόνων. Υπάρχουν πολλά πλάσματα στον κόσμο που δεν αναφέρονται στη Βίβλο και τα παγκόσμια αρνητικά μπορεί να είναι δύσκολο να αποδειχθούν.
Τον Ιούλιο του 2012 η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών (NOS) εξέδωσε δήλωση ότι "δεν έχουν βρεθεί ποτέ στοιχεία για υδρόβια ανθρωποειδή". Η δήλωση αυτή έγινε σε απάντηση σε ερωτήσεις του κοινού μετά από ένα ψευδοεπιστημονικό ντοκιμαντέρ για τις γοργόνες που προβλήθηκε τον Μάιο του 2012 στο Animal Planet. Παρόμοια με την αντίδραση στη ραδιοφωνική εκπομπή του Όρσον Γουέλς "Πόλεμος των Κόσμων" το 1938, μεγάλος αριθμός ανθρώπων είχε μπερδέψει την ταινία μυθοπλασίας με ένα πραγματικό ντοκιμαντέρ.
Ένα πρόβλημα με την ιδέα της ύπαρξης τριτώνων και γοργόνων είναι θεολογικό. Γνωρίζουμε ότι ο Χριστός πέθανε για την ανθρωπότητα: "φανερώθηκε η αγαθότητα και η φιλανθρωπία του Σωτήρα μας Θεού" (Τίτος 3:4). Αν όντως υπάρχουν αισθανόμενα, μη ανθρώπινα ανθρωποειδή σε αυτόν τον κόσμο, έχουν κι αυτά επηρεαστεί από την κατάρα της αμαρτίας (Ρωμαίους 8:22). Αλλά ο Θεός, ο Υιός, δεν έγινε άνθρωπος για να λυτρώσει μια φυλή μισο-ανθρώπινων θαλάσσιων πλασμάτων. Έγινε άνθρωπος για να λυτρώσει την ανθρώπινη φυλή (Εβραίους 2:14). Αυτό φαίνεται να αποκλείει την ύπαρξη γοργόνων, εκτός αν είναι περισσότερο ψάρια παρά άνθρωποι.
Είτε υπάρχουν γοργόνες είτε όχι, δοξάζουμε τον Θεό για τα πολλά, υπέροχα δημιουργήματά Του. Ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν (Γένεση 1:1) και τα πάντα σε αυτό (Πράξεις 17:24), συμπεριλαμβανομένων όλων των πλασμάτων κάτω από τη θάλασσα (Γένεση 1:20-23).
English
Αναφέρονται γοργόνες στη Βίβλο; Υπάρχουν γοργόνες;