settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η ευθανασία;

Απάντηση


«Ευθανασία» είναι η πράξη που οδηγεί έναν άνθρωπο ή ζώο στον θάνατο ανώδυνα ή του επιτρέπει να πεθάνει στερώντας τον ιατρικές υπηρεσίες, εξαιτίας, συνήθως, μιας επώδυνης και αθεράπευτης αρρώστιας.

Η ελληνική λέξη ευθανασία σημαίνει «καλός θάνατος», ένας όρος που μπορεί να καταστεί παρηγορητικός ενόψει δύσκολων ιατρικών περιστάσεων. Οιοσδήποτε άνθρωπος, ιδιαιτέρως ένα οικείο μέλος ή στενός φίλος, βιώνει πόνο, διανοητική φθορά ή άλλη δυσμενή κατάσταση, το ένστικτό μας μάς οδηγεί ν’ ανακουφίσουμε τον άνθρωπο με κάθε δυνατό τρόπο. Μερικές φορές, η επιθυμία να μετριάσουμε τον πόνο μπορεί να γίνει τόσο ισχυρή σ’ αυτόν που φροντίζει ή στον ασθενή, ώστε υπερισχύει της βαθύτερης παρόρμησής μας να διατηρήσουμε την ζωή και την επιβίωση.

Ο αγώνας μεταξύ τής επιθυμίας τού τερματισμού τού πόνου και της επιθυμίας τής επιβίωσης δεν είναι νέος στην ανθρωπότητα. Πράγματι, μια από τις αρχαιότερες ιστορίες μεταξύ των βιβλικών αφηγήσεων, αφορά την έντονη επιθυμία τού Ιώβ να πεθάνει εν μέσω της ταλαιπωρίας του. Ο Ιώβ θρηνεί για την ζωή του, και ζητάει από τον Θεό να τον αφανίσει παρά να τον αφήνει να συνεχίζει να πονάει —συναισθηματικά, φυσικά και πνευματικά (Ιώβ 6:8-11). Για την ακρίβεια, ο Ιώβ λέει, «Η ψυχή μου διαλέγει αγχόνη και θάνατο, παρά τα κόκαλά μου. Αηδίασα· δεν θα ζήσω παντοτινά· παραιτήσου από μένα· επειδή, οι ημέρες μου είναι ματαιότητα.» (Ιώβ 7:15-16).

Επιδοκιμάζει η Αγία Γραφή τα συναισθήματα του Ιώβ; Αναγνωρίζει, βεβαίως, την ύπαρξή τους. Αλλοι χαρακτήρες τής Γραφή έχουν ζητήσει μέσα στην απελπισία τους ένα πρόωρο τέλος για τη ζωή τους, και μεταξύ αυτών ο Ηλίας (Α΄ Βασιλέων 19:4) και ο Σαούλ (Α΄ Χρονικών 10:4). Οι Γραφές αναγνωρίζουν ότι το συναίσθημα κι ίσως η λογική μπορούν να υποστηρίξουν την ιδέα τής «ευθανασίας». Δεν ζούμε, όμως, με το συναίσθημα ή την λογική αλλά δια της πίστης (Ρωμαίους 1:17). Ο Θεός έχει σχέδια και μια κατανόηση που εμείς ποτέ δεν θα συλλάβουμε. Είναι ο Δωρητής και ο Συντηρητής τής ζωής (Νεεμίας 9:6), και δεν έχουμε το δικαίωμα να σφετεριστούμε την εξουσία Του. Προς το τέλος τής ιστορίας τού Ιώβ, ο φίλος του Ελιού τον προειδοποιεί, «Πρόσεχε μη στραφείς προς την ανομία, επειδή εσύ πρόκρινες αυτό παρά την θλίψη» (Ιώβ 36:21). Δεν ανήκει σε μας ν’ αποφασίσουμε τον καιρό ή τον τρόπο τού θανάτου μας. Η ευθανασία συνιστά αμαρτία ενάντια στο σχέδιο και την δύναμη τού Θεού.

Ο Ντήτριχ Μπονχόφερ ήταν ένας Γερμανός θεολόγος που είχε μεγάλη προσωπική εμπειρία θλίψης. Φυλακίστηκε και τελικά εκτελέστηκε από το Τρίτο Ράιχ κατά την διάρκεια τού Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οντας στην φυλακή, έγραψε στην Ηθική του, που εκδόθηκε μετά θάνατον, τα εξής: «Το δικαίωμα στον τερματισμό τής ζωής ανήκει στον Θεό, διότι μόνον Αυτός γνωρίζει τον σκοπό προς τον οποίον κατευθύνεται μια ζωή. Ο Θεός επιθυμεί να είναι Αυτός μόνον που δικαιώνει ή απορρίπτει μια ζωή.»

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η ευθανασία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries