settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιος ήταν ο Μελχισεδέκ;

Απάντηση


Ο Μελχισεδέκ, του οποίου το όνομα σημαίνει «βασιλιάς δικαιοσύνης», ήταν ένας βασιλιάς της Σαλήμ (Ιερουσαλήμ) και ιερέας του υψίστου Θεού (Γένεση 14:18-20, Ψαλμός 110:4, Εβραίους 5:6-11, 6:20-7:28). Η ξαφνική εμφάνιση αλλά και εξαφάνιση του Μελχισεδέκ στο βιβλίο της Γένεσης μοιάζει κάπως μυστηριώδης. Ο Μελχισεδέκ και ο Αβραάμ συναντήθηκαν μετά την ήττα του Χοδολλογομέρ και των τριών συμμάχων του από τον Αβραάμ. Ο Μελχισεδέκ πρόσφερε ψωμί και κρασί στον Αβραάμ και τους εξαντλημένους άνδρες του, φανερώνοντας την φιλία του. Ευλόγησε τον Αβραάμ στο όνομα του ύψιστου Θεού κι ευλόγησε τον Θεό που έδωσε στον Αβραάμ τη νίκη στη μάχη (Γένεση 14:18-20).

Ο Αβραάμ πρόσφερε στον Μελχισεδέκ το ένα δέκατο από όλα τα λάφυρα. Ο Αβραάμ έδειξε με την πράξη του αυτή πως αναγνώρισε τον Μελχισεδέκ ως ιερέα που ανήκει σε υψηλότερη πνευματική τάξη απ' ό,τι αυτός.

Στον μεσσιανικό Ψαλμό 110, που είναι γραμμένος από τον Δαυίδ (Ματθαίος 22:43), ο Μελχισεδέκ παρουσιάζεται ως τύπος του Χριστού. Το θέμα αυτό επαναλαμβάνεται στην προς Εβραίους επιστολή όπου και ο Μελχισεδέκ και ο Χριστός θεωρούνται βασιλιάδες δικαιοσύνης και ειρήνης. Με την αναφορά του Μελχισεδέκ και της μοναδικής του ιεροσύνης ως τύπου, ο συγγραφέας της επιστολής δείχνει ότι η καινούρια ιεροσύνη του Χριστού είναι ανώτερη από την παλιά λευιτική τάξη και ιερατεία του Ααρών (Εβραίους 7:1-10).

Κάποιοι προτείνουν πως ο Μελχισεδέκ ήταν πραγματικά μια προ-ενσαρκωτική εμφάνιση του Ιησού Χριστού ή μια Χριστοφάνεια. Αυτή είναι μια πιθανή θεωρία, δεδομένου ότι ο Αβραάμ δέχθηκε μια τέτοια επίσκεψη ενωρίτερα. Θεωρείστε το Γένεση 17 όπου ο Αβραάμ είδε και μίλησε με τον Κύριο (Ελ Σαντάι) που εμφανίστηκε με τη μορφή ανθρώπου.

Στην Εβραίους 6:20 διαβάζουμε πως ο Ιησούς «έγινε αρχιερέας στον αιώνα, σύμφωνα με την τάξη Μελχισεδέκ». Ο όρος τάξη δείχνει κατά κανόνα μια διαδοχή ιερέων που κρατούν την υπηρεσία αυτή.

Κανένας όμως δεν αναφέρεται στο μεγάλο μεσοδιάστημα από τον Μελχισεδέκ στον Χριστό, μια ανωμαλία που μπορεί να επιλυθεί εικάζοντας πως ο Μελχισεδέκ και ο Χριστός είναι πραγματικά το ίδιο πρόσωπο. Έτσι, η «τάξη» είναι αιωνίως κεκτημένη από Αυτόν και μόνο.

Το Εβραίους 7:3 λέει πως ο Μελχισεδέκ ήταν «χωρίς πατέρα, χωρίς μητέρα, χωρίς γενεαλογία, μην έχοντας ούτε αρχή ημερών ούτε τέλος ζωής αλλά αφομοιωμένος με τον Υιό του Θεού, μένει ιερέας πάντοτε.» Η ερώτηση είναι κατά πόσον ο συγγραφέας της προς Εβραίους το εννοεί αυτό, πραγματικά ή μεταφορικά.

Αν η περιγραφή στην προς Εβραίους επιστολή είναι κυριολεκτική, τότε είναι πραγματικά δύσκολο να δει κανείς πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί φυσιολογικά σε κάποιον εκτός από τον Κύριο Ιησού Χριστό. Κανένας γήινος βασιλιάς δεν «μένει ιερέας πάντοτε» και δεν υπάρχει κανένας απλός άνθρωπος «χωρίς πατέρα, χωρίς μητέρα». Αν το Γένεση 14 περιγράφει μια θεοφάνεια, τότε ο Θεός-Υιός ήρθε να δώσει στον Αβραάμ τις ευλογίες Του (Γένεση 14:17-19), εμφανιζόμενος ως ο Βασιλιάς της δικαιοσύνης (Αποκάλυψη 19:11, 16), ο Βασιλιάς της ειρήνης (Ησαΐας 9:6), και ο Μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπου (Α Τιμόθεον 2:5).

Αν η περιγραφή του Μελχισεδέκ είναι μεταφορική, τότε οι λεπτομέρειες πως δεν έχει γενεαλογία, αρχή και τέλος ενώ η υπηρεσία του είναι διηνεκής, αποτελούν δηλώσεις που τονίζουν τη μυστηριώδη φύση του προσώπου που συνάντησε τον Αβραάμ. Σ' αυτήν την περίπτωση η αφηγηματική σιωπή της Γένεσης, αναφορικά με αυτές τις λεπτομέρειες, είναι σκόπιμη και υπηρετεί καλύτερα τη σύνδεση του Μελχισεδέκ με τον Χριστό.

Είναι το ίδιο πρόσωπο ο Μελχισεδέκ και ο Χριστός; Υπάρχει επιχειρηματολογία και για τις δύο απόψεις. Το ελάχιστο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι ο Μελχισεδέκ είναι τύπος του Χριστού, που προεικονίζει τη διακονία του Κυρίου. Είναι όμως εξίσου πιθανό πως ο Αβραάμ, μετά την κοπιαστική μάχη, συνάντησε και τίμησε τον ίδιο τον Κύριο Ιησού.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιος ήταν ο Μελχισεδέκ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries