settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η σημασία του σταυρού;

ΑπάντησηΗ σημασία του σταυρού είναι, βασικά, ο θάνατος. Από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., ο σταυρός ήταν εργαλείο εκτέλεσης που οδηγούσε στον θάνατο με τον πλέον φρικτό και οδυνηρό τρόπο. Στη σταύρωση, ο άνθρωπος είτε δενόταν είτε καρφωνόταν πάνω στον ξύλινο σταυρό και αφηνόταν κρεμασμένος ωσότου πεθάνει. Ο θάνατος ήταν αργός και αβάσταχτα οδυνηρός. Ένεκα, όμως, του Χριστού και του θανάτου Του πάνω στο σταυρό, η σημασία του σταυρού σήμερα είναι τελείως διαφορετική.

Στον χριστιανισμό, στο σταυρό διασταυρώνονται η αγάπη και η δικαιοσύνη του Θεού. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Αμνός του Θεού που σηκώνει τις αμαρτίες του κόσμου (Ιωάννης 1:29). Η αναφορά στον Ιησού Χριστό ως τον Αμνό του Θεού, οδηγεί πίσω στη θέσπιση του εβραϊκού Πάσχα στην Έξοδο 12. Ο Θεός πρόσταξε τους Ισραηλίτες να θυσιάσουν ένα άμωμο αρνί και με το αίμα του να ραντίσουν τους παραστάτες της πόρτας του σπιτιού τους. Το αίμα θα ήταν το σημάδι, για τον άγγελο του θανάτου, για να «προσπεράσει» το σπίτι η κρίση· οι άνθρωποι εκείνοι καλυμμένοι με το αίμα ήσαν ασφαλείς. Όταν ο Χριστός ήρθε στον Ιωάννη για να βαπτιστεί, ο Ιωάννης Τον αναγνώρισε και είπε, «Να ο Αμνός του Θεού που σηκώνει την αμαρτία του κόσμου» (Ιωάννης 1:29), αναγνωρίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο πως ο Ιησούς είναι ο Χριστός και πως το σχέδιο του Θεού γι' Αυτόν είναι να θυσιαστεί για την αμαρτία.

Μπορεί να ρωτήσει κάποιος, γιατί έπρεπε ο Χριστός να πεθάνει. Αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα της Αγίας Γραφής –η ιστορία της λύτρωσης. Ο Θεός δημιούργησε τον Ουρανό και τη γη, και δημιούργησε τον άνδρα και τη γυναίκα σύμφωνα με την εικόνα Του και τους τοποθέτησε στον Κήπο της Εδέμ ως οικονόμους της γης. Ο Διάβολος (το φίδι) πείραξε τον Αδάμ και την Εύα κι αυτοί αμάρτησαν και ξέπεσαν από τη χάρη του Θεού. Έκτοτε η κατάρα της αμαρτίας περνάει από τους γονείς στα παιδιά, κι έτσι όλοι μας κληρονομούμε την αμαρτία και την ενοχή της. Ο Θεός Πατέρας έστειλε τον μονογενή Υιό Του στον κόσμο να πάρει ανθρώπινη σάρκα για να γίνει ο Σωτήρας του λαού Του. Γεννημένος από παρθένα, ο Χριστός απέφυγε την κατάρα της Πτώσης που μολύνει όλους τους άλλους ανθρώπους. Ως ο αναμάρτητος Υιός του Θεού, μπόρεσε να καταστεί η άμωμη θυσία που ο Θεός απαιτεί. Η δικαιοσύνη του Θεού απαιτούσε κρίση και τιμωρία πάνω στην αμαρτία· η αγάπη του Θεού έκανε τον Θεό να στείλει τον μονογενή Υιό Του να γίνει ο εξιλασμός της αμαρτίας.

Ένεκα της εξιλαστήριας θυσίας του Χριστού στο σταυρό, εκείνοι που θέτουν την πίστη τους σ' Αυτόν και Τον εμπιστεύονται για σωτηρία, λαμβάνουν τη διαβεβαίωση της αιώνιας ζωής (Ιωάννης 3:16). Ο Χριστός, όμως, κάλεσε εκείνους που ήθελαν να γίνουν μαθητές Του να σηκώσουν τον σταυρό τους και να Τον ακολουθήσουν (Ματθαίος 16:24). Η ιδέα αυτή (σηκώνω τον σταυρό) έχει χάσει αρκετή από την αρχική της σημασία. Χρησιμοποιούμε τυπικά τη φράση «σηκώνω τον σταυρό μου» για να δηλώσουμε μια άβολη ή ενοχλητική κατάσταση (για παράδειγμα, «το παιδί μου, που περνάει προβληματική εφηβεία, είναι ο σταυρός που σηκώνω»). Θα πρέπει όμως να έχουμε κατά νου ότι ο Χριστός καλεί τους μαθητές Του να αρνηθούν ριζικά τον εαυτό τους. Ο σταυρός σήμαινε ένα, μόνο, πράγμα για τους ανθρώπους του 1ου αιώνα –θάνατο. «Όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του, θα την χάσει· και όποιος χάσει τη ζωή του, εξαιτίας μου, θα την βρει.» (Ματθαίος 16:25). Η επιστολή προς Γαλάτας επαναλαμβάνει το θέμα του θανάτου του αμαρτωλού εγώ και της ανάστασής του σε πορεία μιας καινούριας ζωής εν τω Χριστώ: «Μαζί με τον Χριστό έχω συσταυρωθεί· ζω δε όχι πλέον εγώ, αλλά ο Χριστός ζει μέσα σε μένα· σε ό,τι όμως τώρα ζω μέσα στη σάρκα, ζω με την πίστη του Υιού του Θεού, ο οποίος με αγάπησε και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη μου.» (Γαλάτας 2:20).

Υπάρχουν μέρη στον κόσμο όπου οι χριστιανοί διώκονται ως το σημείο του θανάτου για την πίστη τους. Γνωρίζουν τι σημαίνει να σηκώνεις τον σταυρό σου και ν' ακολουθείς τον Ιησού μ' έναν πολύ πραγματικό τρόπο. Για όσους δεν διώκονται με τέτοιο τρόπο, η απαίτηση είναι να μείνει κάποιος πιστός στον Χριστό. Έστω και αν δεν κληθούμε ποτέ να κάνουμε την υπέρτατη θυσία, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να την πραγματοποιήσουμε από αγάπη για Εκείνον που μας έσωσε και έδωσε τη ζωή Του για μας.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η σημασία του σταυρού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries