settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η έννοια της εβραϊκής λέξης χέσεντ;

Απάντηση


Πολλές βιβλικές λέξεις όπως έλεος, συμπόνια, αγάπη, χάρη και πίστη σχετίζονται με την εβραϊκή λέξη χέσεντ, αλλά καμία από αυτές δεν συνοψίζει πλήρως την έννοια. Ο χέσεντ δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα, αλλά περιλαμβάνει δράση για λογαριασμό κάποιου που έχει ανάγκη. Ο hesed περιγράφει μια αίσθηση αγάπης και πίστης που εμπνέει την ελεήμονα και συμπονετική συμπεριφορά προς ένα άλλο άτομο.

Η λέξη χέσεντ, που συναντάται περίπου 250 φορές στην Παλαιά Διαθήκη, εκφράζει ένα ουσιαστικό μέρος του χαρακτήρα του Θεού. Όταν ο Θεός εμφανίστηκε στον Μωυσή για να δώσει τον Νόμο για δεύτερη φορά, περιέγραψε τον εαυτό Του ως "άφθονος" ή "γεμάτος" από χέσεντ, που μεταφράζεται ως "αγάπη και πίστη", "αμετάπτωτη αγάπη", "πιστή αγάπη", "ακλόνητη αγάπη" και "πιστή αγάπη", ανάλογα με την έκδοση της Βίβλου (Έξοδος 34:6-7). Η κεντρική ιδέα αυτού του όρου επικοινωνεί την αφοσίωση ή την πίστη μέσα σε μια σχέση. Έτσι, η έννοια χέσεντ συνδέεται στενά με τη διαθήκη του Θεού με τον λαό Του, τον Ισραήλ. Καθώς σχετίζεται με την έννοια της αγάπης, η λέξη χέσεντ εκφράζει την πίστη του Θεού προς τον λαό Του.

Στην Έξοδο 20:6, ο Θεός λέει ότι μοιράζει τον χέσεντ Του "για χίλιες γενεές" σε εκείνους που Τον αγαπούν και υπακούουν στις εντολές Του. Αυτή η αξιόπιστη, πάντα διαρκής, πιστή πτυχή της διαθηκικής αγάπης του Θεού αντηχεί σε όλη την Παλαιά Διαθήκη (Νεεμίας 1:5, Δανιήλ 9:4, Ιερεμίας 32:18).

Στην Αγία Γραφή, η λέξη χέσεντ περιγράφει συχνά το έλεος και τη συμπόνια του Θεού. Όταν ο Μωυσής μεσιτεύει για τον λαό, επικαλείται τον χέσεντ του Θεού: "Ο Κύριος είναι μακρόθυμος και πολυέλεος (χέσεντ), που συγχωρεί ανομία και παράβαση, και με κανέναν τρόπο δεν θα αθωώσει τον ένοχο, ανταποδίδοντας την ανομία των πατέρων επάνω στα παιδιά, μέχρι τρίτης και τέταρτης γενεάς. Συγχώρεσε, παρακαλώ, την ανομία αυτού του λαού, σύμφωνα με το μεγάλο σου έλεος (χέσεντ), και καθώς συγχώρεσες αυτόν τον λαό από την Αίγυπτο και μέχρι τώρα" (Αριθμοί 14:18-19).

Ενώ η πιστή αγάπη του Θεού (χέσεντ) είναι αιώνια και απεριόριστη, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να εκφράσουν τον χέσεντ ο ένας στον άλλον. Όπως στην περίπτωση του Ιωνάθαν και του Δαβίδ (Α΄ Σαμουήλ 18:3, 20:8, Β΄ Σαμουήλ 9:1, 3, 7), ο χέσεντ παρακινεί ένα άτομο, το ανώτερο ή ισχυρότερο μέρος, να παράσχει μια κρίσιμη ανάγκη στο κατώτερο ή ασθενέστερο άτομο. Οι πράξεις του χέσεντ εκτελούνται πάντα ελεύθερα, χωρίς καμία υποχρέωση ή φόβο αντιποίνων. Η έμπνευση πίσω από τον χέσεντ γεννιέται από τη σχέση μεταξύ των δύο μερών. Ο Βοόζ περιγράφει την καλοσύνη της Ρουθ προς αυτόν και της Ναομί ως χέσεντ (Ρουθ 3:10).

Η σχέση διαθήκης του Θεού με τον λαό Του έχει ως αποτέλεσμα την πιστή αγάπη και την πιστότητά Του (χέσεντ), ακόμη και όταν ο λαός Του είναι άπιστος απέναντί Του. Πάντα στην καρδιά του χέσεντ βρίσκεται το γενναιόδωρο αίσθημα συμπόνιας, χάρης και ελέους του Θεού.

Ο χέσεντ ξεπερνά τη συνηθισμένη καλοσύνη και φιλία. Είναι η τάση της καρδιάς να δείχνει "θαυμάσια χάρη" σε αυτόν που αγαπάει. Ο Hesed είναι βαθύτερος από τις κοινωνικές προσδοκίες, τις ευθύνες, τα κυμαινόμενα συναισθήματα ή από το τι αξίζει ή κερδίζει ο αποδέκτης. Ο χέσεντ βρίσκει το σπίτι του στην αφοσιωμένη, οικογενειακή αγάπη και ζωντανεύει με πράξεις.

Το μήνυμα του Ευαγγελίου -η πράξη συγχώρεσης και σωτηρίας του Θεού με τον Ιησού- έχει τις ρίζες του στον χέσεντ. Ο χέσεντ περιγράφει τη διάθεση της καρδιάς του Θεού όχι μόνο προς τον λαό Του αλλά και προς όλη την ανθρωπότητα. Η αγάπη του Θεού εκτείνεται πολύ πέρα από το καθήκον ή την προσδοκία. Ο Θεός συγχωρώντας την αμαρτία εκπληρώνει μια ανάγκη που είναι βασική για όλες τις άλλες ανάγκες στη σχέση Του με τους ανθρώπους - την αποκατάσταση και τη συνέχιση της κοινωνίας με τον Θεό δια του Ιησού Χριστού. Ο χέσεντ του Θεού που εκδηλώνεται με τη συγχώρεση καθιστά δυνατή τη σχέση μαζί Του. Αυτή η συγχώρεση μας παρέχεται δωρεάν ως χάρισμα από τον Θεό με βάση τη θυσία που πρόσφερε ο Χριστός.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η έννοια της εβραϊκής λέξης χέσεντ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries