settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιο είναι το νόημα της ζωής;

Απάντηση


Ποια είναι το νόημα της ζωής; Πως μπορώ να βρω το σκοπό, την πληρότητα και την ικανοποίηση στη ζωή; Έχω την δυνατότητα να πετύχω κάτι στη ζωή που θα έχει διαρκές νόημα; Πολλοί άνθρωποι δεν κάθισαν να σκεφτούν περί του νοήματος της ζωής. Πολλά χρόνια αργότερα, εκείνοι αναθυμούνται και αναρωτιούνται γιατί οι σχέσεις τους διαλυθήκαν και γιατί αισθάνονται τόσο κενοί αν και ίσως έχουν πετύχει τους σκοπούς που έθεσαν στον εαυτό τους . Έναν παίκτη του μπέϊζμπολ ο οποίος έφτασε στην κορυφή αυτού του αθλήματος, των ρώτησαν τι θα ήθελε να του έλεγε κάποιος στην αρχή της καριέρας του. Εκείνος απάντησε, "Θα ήθελα κάποιος να μου έλεγε ότι όταν φτάσεις στην κορυφή εκεί δεν υπάρχει τίποτα." Πολλοί σκοποί ανακαλύπτουν την κενότητα αφού πρώτα έχει σπαταληθεί χρόνος επιδιώκοντάς τους.

Στην κοινωνία μας οι άνθρωποι επιδιώκουν πολλούς σκοπούς νομίζοντας ότι θα βρουν σε αυτούς το νόημα. Κάποιες από αυτές τις επιδιώξεις συμπεριλαμβάνουν: επαγγελματική επιτυχία, πλούτο, καλές σχέσεις, έρωτα, διασκέδαση, καλά έργα προς τους πλησίους, κτλ. Οι άνθρωποι επιβεβαιώνουν ότι αν και πέτυχαν τους σκοπούς τους να γίνουν πλούσιοι, να έχουν καλές σχέσεις και ικανοποίηση – ακόμη υπάρχει βαθιά κενότητα σ’ αυτούς – αίσθηση κενού το οποίο δεν μπορεί με τίποτα να πληρωθεί.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Εκκλησιαστής εκφράζει αυτή τη αίσθηση λέγοντας, "Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης". Ο συγγραφέας αυτός είχε τεράστιο πλούτο, ήταν σοφότερος άνθρωπος όλων των εποχών, είχε εκατοντάδες γυναίκες, παλάτι, και κήπους που ήταν αντικείμενο θαυμασμού σ’ όλα τα βασίλεια, είχε καλύτερη τροφή και κρασί, είχε κάθε είδους διασκέδαση που υπήρχε. Και σε μία στιγμή είπε ότι κάθε τι που επιθυμούσε η καρδιά του, το είχε. Άλλα παρ’ όλα αυτά, κατέληξε σ’ αυτό ότι "η ζωή κάτω από τον ήλιο " ( η ζωή που βιώνετε σαν να είναι η ζωή εκείνο που μπορούμε να δούμε με τους οφθαλμούς μας και που μπορούμε να δοκιμάσουμε με τις αισθήσεις μας ), είναι χωρίς νόημα! Γιατί υπάρχει αυτό το κενό; Γιατί ο Θεός μας δημιούργησε για κάτι που είναι υπέρ άνω αυτού που μπορούμε να βιώσουμε εδώ και τώρα. Ο Σολομών είπε για τον Θεό, "Και ενεφύτευσε την αιωνιότητα στις καρδιές των ανθρώπων..." Στις καρδιές μας, γνωρίζουμε ότι "εδώ και τώρα " δεν είναι όλα.

Στη Γένεση, στο πρώτο βιβλίο της Βίβλου, βρίσκουμε ότι ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους κατ’ εικόνα Του. (Γένεσις 1:26). Αυτό σημαίνει ότι μοιάζουμε με τον Θεό περισσότερο παρά με οτιδήποτε άλλο ( οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής). Επίσης βρίσκουμε ότι πριν υποπέσει η ανθρωπότητα στην αμαρτία, και ως εκ τούτου έρθει η κατάρα στη γη, τα ακόλουθα ήταν αληθινά: (1) Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο ως κοινωνική ύπαρξη (Γένεσις 2:18-25); (2) Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο την εργασία (Γένεσις 2:15); (3) Ο Θεός είχε κοινωνία με τον άνθρωπο (Γένεσις 3:8); και (4) Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο την εξουσία επί της γης (Γένεσις 1:26). Ποια είναι σημασία αυτών των πραγμάτων; Πιστεύω ότι ο Θεός είχε σκοπό δια αυτών των πραγμάτων η ζωή των ανθρώπων να είναι πιο γεμάτη, αλλά σε όλα αυτά ( ξεχωριστά στην κοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό) επέδρασε αρνητικά η πτώση του ανθρώπου στην αμαρτία, και ως αποτέλεσμα αυτού, η κατάρα στη γη (Γένεσις 3).

Στην Αποκάλυψη, το τελευταίο βιβλίο της Βίβλου, στο τέλος πολλών γεγονότων, που θα συμβούν στους εσχάτους χρόνους, ο Θεός αποκαλύπτει ότι θα καταστρέψει την παρούσα γη και ουρανό όπως εμείς τους γνωρίζουμε, και ότι θα εισάγει την αιώνια κατάσταση με την δημιουργία νέας γης και νέου ουρανού. Τότε θα αποκαταστήσει την πλήρη κοινωνία με την εξιλεωμένη ανθρωπότητα. Κάποιοι άνθρωποι θα κριθούν ως ανάξιοι και θα ριχτούν στην λίμνη της φωτιάς(Αποκάλυψη 20:11-15). Και αυτό θα τελειώσει με την κατάρα της αμαρτίας, δεν θα υπάρχει πια η αμαρτία, η θλίψη, η νόσος, ο θάνατος, ο πόνος, κτλ. (Αποκάλυψη 21:4). Και οι πιστοί θα κληρονομήσουν τα πάντα, ο Θεός θα κατοικεί ανάμεσά τους, και εκείνοι θα είναι οι υιοί Του. (Αποκάλυψη 21:7). Έτσι θα ολοκληρώσουμε όλο το κύκλο, αρχής γεννωμένου από αυτό ότι ο Θεός μας δημιούργησε για να έχουμε κοινωνία με Αυτόν, έπειτα, ο άνθρωπος αμάρτησε διακόπτοντας αυτή τη σχέση, αλλά ο Θεός ανανεώνει αυτή τη κοινωνία πλήρως στην αιωνιότητα με εκείνους που έκρινε Αυτός ως αντάξιους. Τώρα, περνώντας στη ζωή πετυχαίνοντας τα πάντα μόνο για να πεθάνουμε στο τέλος και να είμαστε αιώνια χωρισμένοι από το Θεό, θα ήταν περισσότερο παρά μάταιο! Αλλά ο Θεός, έκανε όχι μόνο δυνατό την αιώνια μακαριότητα, ( Λουκάν 23:43), αλλά και να είναι αυτή η ζωή ικανοποιητική , γεμάτη σημασία. Τώρα, πως μπορώ να κερδίσω αυτό το αιώνιο μακαρισμό και παράδεισο στη γη;

Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το σωστό νόημα τώρα και στην αιωνιότητα μπορεί να βρει ο άνθρωπος δια της ανανέωσης της σχέσεως με το Θεό, η οποία χάθηκε από τον καιρό όταν ο Αδάμ και η Εύα έπεσαν στην αμαρτία. Σήμερα, αυτή η σχέση είναι μόνο δυνατή δια του Υιού Του, τον Ιησού Χριστό. (Πράξεις 4:12; Ιωάννην 14:6; Ιωάννην 1:12). Η αιώνια ζωή κερδίζεται όταν ο άνθρωπος μετανοεί για τις αμαρτίες του ( όταν πια δεν θέλει να ζει στην αμαρτία αλλά θέλει ο Χριστός να τον αλλάξει και να τον καταστήσει νέο άνθρωπο) και αρχίσει να στηρίζεται στον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα του ( για περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θέμα, κοίταξε “Ποιο είναι το σχέδιο σωτηρίας;”).

Τώρα, πραγματικό νόημα στη ζωή δεν είναι μόνο να ανακαλύψουμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Σωτήρας ( όσο και αν είναι θαυμαστό ). Αλλά, πραγματικό νόημα της ζωής βρίσκεται όταν ο άνθρωπος αρχίσει να ακολουθεί τον Χριστό ως μαθητής Του. Όταν αρχίσει να μαθαίνει περί Αυτού, περνά τον χρόνο με Αυτόν, στο Λόγο Του, την Βίβλο, να επικοινωνεί με Αυτόν δια της προσευχής, και να βαδίζει με Αυτόν στην τήρηση των εντολών Του. Αν είσαι κάποιος που δεν πιστεύει ( ή είσαι νέος πιστός ), πιθανών λες στον εαυτό σου , "Αυτό καθόλου δεν μου φαίνεται συναρπαστικό ή ενδιαφέρον!" Αλλά σε παρακαλώ συνέχισε να διαβάσεις λίγο παρακάτω. Ο Ιησούς δήλωσε το εξής:

“”Σ’ εμένα ελάτε όλοι όσοι κοπιάζετε κι είστε βαριά φορτωμένοι, κι εγώ θα σας αναπαύσω. Bάλτε το ζυγό μου πάνω σας και διδαχτείτε από μένα, που είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά, και θα βρείτε ανάπαυση στις ψυχές σας. Γιατί ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου ελαφρό” (Ματθαίον 11:28-30). “…Eγώ ήρθα για να έχουν ζωή και να την έχουν άφθονη.” (Ιωάννην 10:10). “Tότε ο Iησούς είπε στους μαθητές του: Aν κανείς θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθεί. Γιατί, όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει. Kαι όποιος χάσει τη ζωή του για χάρη μου, αυτός θα τη βρει.” (Ματθαίον 16:24-25). “Και ευφραίνου στον Κύριο και θα σου δώσει τα ζητήματα της καρδιάς σου.” (Ψαλμός 37:4).

Αυτό που όλοι οι στοίχοι λένε είναι ότι εμείς έχουμε επιλογή. Μπορούμε να συνεχίσουμε να καθοδηγούμε εμείς τις ζωές μας (και ως αποτέλεσμα έχουμε κενές ζωές ) ή μπορούμε να διαλέξουμε να ζητήσουμε τον Θεό και την θέλησή Του για της ζωές μας με όλη την καρδιά (που ως αποτέλεσμα θα έχουμε την πλήρη ζωή, εκπληρωμένες τις επιθυμίες της καρδιάς μας, και θα βρούμε ικανοποίηση και πλήρωση ). Αυτό είναι γιατί ο Θεός μας αγαπά και γιατί θέλει το καλύτερο για μας. (όχι υποχρεωτικά ευκολότερη ζωή, αλλά την πιο πληρέστερη).

Εν τέλει , θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μία ιστορία , την οποία άκουσα από το φίλο μου ποιμένα ( ιερέα ). Αν είσαι φίλαθλος, και αποφασίζεις να πας σε επαγγελματικό αγώνα, μπορείς να πληρώσεις μερικά δολάρια και να έχεις θέση στην κορυφή του σταδίου ή μπορείς να πληρώσεις μερικά εκατοστάρικα και να είσαι πιο κοντά στη δράση. Έτσι είναι και στη Χριστιανική ζωή. Να παρατηρείς τον Θεό εν δράση από κοντά δεν είναι για τους Χριστιανούς οι οποίοι μόνο πηγαίνουν στην εκκλησία κάθε Κυριακή. Εκείνοι δεν πλήρωσαν την τιμή. Να παρατηρείς των Θεό εν δράση από κοντά , είναι για εκείνους τους εγκάρδιους μαθητές του Χριστού οι οποίοι πραγματικά σταμάτησαν να επιδιώκουν την εκπλήρωση των επιθυμιών τους στη ζωή για να μπορούν επιδιώκουν το σκοπό του Θεού στη ζωή. ΑΥΤΟΙ πλήρωσαν την τιμή ( πλήρη παράδοση στο Χριστό και στη θέλησή Του ), εκείνοι βιώνουν τη ζωή στην δική του πληρότητα και εκείνοι μπορούν να αντικριστούν τον εαυτό τους, με το φίλο τους και Δημιουργό τους χωρίς πικρία. Εσύ πλήρωσες την τιμή; Είσαι πρόθυμος; ΑΝ είναι έτσι, τότε ποτέ πια δεν θα έχεις δίψα για το νόημα ή το σκοπό της ζωής.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιο είναι το νόημα της ζωής;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries