settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι δυνατό να παντρευτεί κάποιος το λάθος πρόσωπο;

ΑπάντησηΥπάρχουν κάποιοι διαφορετικοί τρόποι ν’ απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα. Όταν κάποιος λέει ότι παντρεύτηκε το «λάθος» πρόσωπο μπορεί να υπονοεί ότι υπάρχει ένα, μόνο, «σωστό» πρόσωπο που έχει νόημα να παντρευτεί. Αν παντρευτούμε το «λάθος» πρόσωπο, μπορεί τότε να φοβηθούμε ότι χαλάμε το σχέδιο τού Θεού για την ζωή μας. Μπορεί ακόμη να υποκύψουμε στον πειρασμό να «διορθώσουμε» το λάθος μας με τρόπους που δεν τιμούν τον Θεό. Μπορεί, βεβαίως, να κάνουμε εσφαλμένες επιλογές στον γάμο και να παρακούσουμε την οδηγία τού Θεού αναφορικά με το πρόσωπο που αποφασίζουμε να παντρευτούμε. Λαμβάνοντας όμως υπ’ όψη την κυριαρχία τού Θεού, δεν γίνεται να παντρευτούμε το «λάθος» πρόσωπο. Ο Θεός έχει ένα σχέδιο για την ζωή μας και είναι δυνατός να διορθώσει τις εσφαλμένες επιλογές μας και να συνεργήσει πλήρως προς το αγαθό (Ρωμαίους 8:28). Απαξ και είμαστε παντρεμένοι, απαιτείται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για ν’ αποβεί ο γάμος μας τιμή για τον Κύριο. Είτε ένας συγκεκριμένος σύζυγος αποτελεί την «λάθος» επιλογή είτε όχι, ο γάμος συνιστά μια σχέση διαθήκης. Ο Θεός είναι δυνατός να μεταμορφώσει ακόμη και τον χειρότερο γάμο σε μια σχέση που φέρνει δόξα σ’ Αυτόν.

Από βιβλική θεώρηση, ο χριστιανός θα πρέπει να επιδιώκει να παντρευτεί έναν άλλον πιστό άνθρωπο που εκδηλώνει παρόμοια αφοσίωση στο ν’ ακολουθεί τον Κύριο Ιησού. Ο γάμος με έναν άπιστο δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή για τον πιστό (Β΄ Κορινθίους 6:14). Ετσι, αν ένας χριστιανός παντρευτεί έναν μη χριστιανό, τότε έχει πραγματικά παντρευτεί το λάθος πρόσωπο παραβαίνοντας το θέλημα τού Θεού.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορεί κάποιος να παντρευτεί το λάθος πρόσωπο. Για παράδειγμα, ο γάμος με πρόσωπο που είναι βίαιο, ανώριμο, εγωκεντρικό ή συνεξαρτημένο πρόκειται να οδηγήσει σε προβλήματα. Ο γάμος με κάποιον που δεν αντιμετωπίζει τις εξαρτήσεις του ή ζει στην αμαρτία αμετανόητος αποτελεί παρομοίως μια άσοφη επιλογή.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι άνθρωποι παντρεύονται το λάθος πρόσωπο; Κάποιοι εισέρχονται σε τοξικές συνθήκες με την εσφαλμένη πεποίθηση πως η δύναμη τής αγάπης τους είναι ικανή ν’ αλλάξει το άλλο πρόσωπο ώστε να πάψει να είναι βίαιο, ανώριμο, εγωκεντρικό ή συνεξαρτώμενο. Μερικοί τυφλώνονται από την αρχική έλξη τού συντρόφου και δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα μέσα στην σχέση τους. Αλλοι χειραγωγούνται από κάποιον που φαίνεται να είναι ένα πράγμα πριν τον γάμο αλλά μετά, ξαφνικά, αλλάζει πορεία. Άλλες περιπτώσεις αφορούν ζευγάρια που απλώς δεν είναι έτοιμα για γάμο. Υποτιμούν την θυσία που απαιτείται να ζήσουν με κάποιο άλλο πρόσωπο. Χωρίς αμφιβολία, οι λόγοι σε κάθε περίπτωση γάμου με λάθος πρόσωπο ποικίλουν και είναι μοναδικοί για το ζευγάρι.

Η κουλτούρα, επίσης, παίζει τον ρόλο της καθώς επηρεάζει τους ανθρώπους να παντρευτούν το λάθος πρόσωπο. Πολλές κοινωνίες θεωρούν τον γάμο ως μια προσωρινή συμφωνία που μπορεί να προσαρμόζεται ή να εγκαταλείπεται κατά βούληση. Καθώς σε κάποιες κουλτούρες η εγκατάλειψη ενός γάμου δεν είναι κάτι σημαντικό, έτσι είναι και η σύναψή του. Πολλοί άνθρωποι προφέρουν τις δεσμεύσεις τους χωρίς πραγματική αφοσίωση στον/στην σύζυγό τους ή στον Θεό. Σε πολλά μέρη τού κόσμου προωθείται η φαντασίωση ότι ο γάμος θα πρέπει να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες μας — η έμφαση δίνεται στην ικανοποίηση τών δικών μας αναγκών και όχι αυτών του/της συζύγου μας. Η επικρατούσα άποψη λέει πως όταν ο γάμος ενός ζευγαριού δοκιμάζεται ή όταν οι ανάγκες ενός εκ των συζύγων δεν ικανοποιούνται, θα πρέπει απλώς να πάρουν διαζύγιο — και οι νόμοι σε πολλά μέρη καθιστούν πολύ εύκολη την λήψη διαζυγίου. Πολλά ζευγάρια που ζορίζονται, αντί να εργαστούν για να επιλύσουν τα προβλήματά τους, συμπεραίνουν πως δεν αγαπούν πια ο ένας τον άλλον και δίνουν τέλος στον γάμο τους.

Απαξ και αντιληφθεί κάποιος ότι έχει παντρευτεί το λάθος πρόσωπο, τι κάνει; Πρώτον, αν ένας πιστός έχει παρακούσει θεληματικά την καθοδήγηση τού Θεού στο Β΄ Κορινθίους 6:14, είναι αναγκαία η εξομολόγηση τής αμαρτίας στον Θεό. Ο συγχωρημένος αμαρτωλός, κατόπιν, θα πρέπει ν’ αγωνιστεί να κάνει το καλύτερο μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση για να θεραπεύσει την σχέση (δες Α΄ Κορινθίους 7:12-14, Εφεσίους 5:21-33). Αν η κατάσταση δείχνει πως κάποιος από τους συζύγους ή από τα παιδιά κινδυνεύει, τότε ο χωρισμός είναι εντάξει. Η αναζήτηση ευσεβούς συμβουλής από έναν ποιμένα ή σύμβουλο γάμου είναι επίσης σημαντική. Ενώ η Αγία Γραφή επιτρέπει το διαζύγιο σε συγκεκριμένες συνθήκες, δεν θα πρέπει ν’ αποτελεί την πρώτη επιλογή. Με τον Θεό τίποτα δεν είναι αδύνατο (Λουκάς 1:37), και μπορεί να δώσει κόσμημα αντί για στάχτη (Ησαΐας 61:3). Ο χριστιανός που εσφαλμένως επέλεξε σύντροφο στον γάμο, μπορεί να διαπιστώσει ότι ο Θεός επιθυμεί να μετατρέψει έναν κακό γάμο σε καλό (δες Α΄ Πέτρου 3:1-2). Η δύναμη τού Θεού μπορεί να μεταμορφώσει το «λάθος» πρόσωπο σε «σωστό».

Πώς μπορεί κάποιος ν’ αποφύγει να παντρευτεί το λάθος πρόσωπο; Το συχνά αναφερόμενο ευφυολόγημα τού Βενιαμίν Φραγκλίνου, «έχε τα μάτια σου ανοιχτά πριν τον γάμο, μισόκλειστα μετά» αποτελεί μια καλή συμβουλή (Poor Richard’s Almanac, Ιούνιος 1738), αλλά αυτό που μας βοηθάει περισσότερο είναι να επιζητούμε πρώτα την βασιλεία τού Θεού και την δικαιοσύνη Του (Ματθαίος 6:33). Μερικοί άνθρωποι επιζητούν πρώτα σύζυγο, και πετούν την δικαιοσύνη στην άκρη τού δρόμου. Ο άγαμος άνθρωπος πρέπει να στρέψει την προσοχή του στο να γίνει το πρόσωπο που ο Θεός θέλει να είναι και να δεσμευθεί να κάνει γνωριμίες με εκείνους, μόνο, τους ανθρώπους που είναι δυνατοί χριστιανοί και συνεχώς ωριμάζουν. Για ν’ αποφεύγουμε τα λάθη, είναι ανάγκη να τηρούμε τον λόγο τού Θεού (Λουκάς 11:28), να επιζητούμε ευσεβή συμβουλή, να προσευχόμαστε για σοφία (Ιακώβου 1:5) και να είμαστε ειλικρινείς με τον Θεό και τους άλλους.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι δυνατό να παντρευτεί κάποιος το λάθος πρόσωπο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries