settings icon
share icon
Ερώτηση

Μπορεί ένας άνδρας που έχει συζευχθεί με χωρισμένη γυναίκα να υπηρετήσει στην ηγεσία της εκκλησίας;

Απάντηση


Ως υπόστρωμα, διάβασε σε παρακαλούμε το σχετικό άρθρο «Τι σημαίνει η φράση «άνδρας μιας γυναίκας» στο Α΄ Τιμόθεο 3:2; Μπορεί ένας διαζευγμένος άνδρας να υπηρετεί ως ποιμένας, πρεσβύτερος ή διάκονος;» Η φράση «άνδρας μιας γυναίκας» υπάρχει στην Α΄ Τιμόθεον 3:2, 12 και στον Τίτο 1:6. Ενώ το χαρακτηριστικό «άνδρας μιας γυναίκας» μπορεί, σε μερικές περιπτώσεις, ν’ αποκλείει έναν χωρισμένο και ξαναπαντρεμένο άνδρα από την υπηρεσία στην ηγεσία της εκκλησίας, ένα ακόμη πιο δύσκολο ερώτημα αφορά έναν παντρεμένο άνδρα που η γυναίκα του τον χώρισε και τώρα είναι παντρεμένος με μια γυναίκα που είχε πριν λάβει διαζύγιο από το γάμο της. Δεν υπάρχει σχετική Γραφή που άμεσα αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα, αλλά υπάρχουν βιβλικές αρχές που μπορούν να εφαρμοστούν.

Το εδάφιο Α΄ Τιμόθεον 3:11 παρουσιάζει ενδιαφέρον σχετικά με αυτό το ζήτημα. Δεν φαίνεται καθαρά αν αναφέρεται στις συζύγους των διακόνων ή στις γυναίκες διακόνους (διακόνισσες). Η ερμηνεία «σύζυγοι των διακόνων» φαίνεται πιθανότερη καθώς θα ήταν περίεργο για τον Παύλο να δώσει κάποια χαρακτηριστικά για τους διακόνους στα εδάφια 8-10 και 12-13, και ενδιάμεσα να δώσει χαρακτηριστικά για διακόνισσες. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει χαρακτηριστικό «σύζυγος ενός άνδρα» για τις συζύγους των διακόνων. Ούτε υπάρχει απαίτηση να είναι «άμεμπτη» ή «ανέγκλητη». Τα χαρακτηριστικά, μάλλον, είναι «σεμνές, όχι κατάλαλες, εγκρατείς, πιστές σε όλα» (Α΄ Τιμόθεον 3:11).

Υπάρχουν πολλά σχετικά ζητήματα με αυτό το ερώτημα. Ήταν η σύζυγος, το αθώο μέλος, παντρεμένη μ’ έναν μοιχό ή κακοποιό σύζυγο; Ήταν η σύζυγος πιστή όταν έλαβε διαζύγιο; Εξακολουθεί ο πρώην σύζυγος να δημιουργεί προβλήματα και διαμάχες; Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν κάθε ένα από τα ερωτήματα αυτά. Τελικά, βέβαια, το ζήτημα εξαρτάται από το χαρακτηριστικό «άμεμπτος/ανέγκλητος» που απαιτείται από τους πρεσβυτέρους και διακόνους. Το γεγονός πως η γυναίκα ήταν χωρισμένη έχει ως αποτέλεσμα μια κακή μαρτυρία στην κοινωνία; Μπορεί να θεωρηθεί ο υποψήφιος ηγέτης της εκκλησίας ως ένας πραγματικά ευσεβής άνδρας που αξίζει τον σεβασμό των άλλων; Μπορούν να τον ακολουθήσουν ως παράδειγμα;

Δεν φαίνεται πως μπορεί ν’ απαντηθεί το ερώτημα αυτό με απάντηση καθολικής ισχύος. Απλά, παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Η εκκλησία που αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα πρέπει με προσευχή να εξετάσει την περίπτωση και να επιδιώξει να διακρίνει, όσο γίνεται περισσότερο, αν ο υποψήφιος ηγέτης μπορεί να θεωρηθεί «ανέγκλητος». Αν η εκκλησία μπορεί να διακρίνει πως δεν θα προκύψει ζημιά στη μαρτυρία της, τότε θα μπορούσε ένας άνδρας συζευγμένος με χωρισμένη γυναίκα να καταστεί ηγέτης της εκκλησίας.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Μπορεί ένας άνδρας που έχει συζευχθεί με χωρισμένη γυναίκα να υπηρετήσει στην ηγεσία της εκκλησίας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries