settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς χειρίζεται κάποιος την αντιπαράθεση στον γάμο;

ΑπάντησηΕξαιτίας της ξεπεσμένης φύσης τού ανθρώπου, η συζυγική αντιπαράθεση αποτελεί γεγονός στην ζωή, ακόμη και για τους πιστούς τού Χριστού. Η με αγάπη επικοινωνία δεν συμβαίνει φυσιολογικά ή εύκολα στον καθένα. Στους απίστους, η λύση στις αντιπαραθέσεις τους είναι δύσκολη διότι χωρίς Χριστό οι άνθρωποι δεν έχουν την δυνατότητα για ανιδιοτελή αγάπη (Εφεσίους 4:22-32). Οι χριστιανοί, όμως, έχουν την Αγία Γραφή που τους καθοδηγεί στις σχέσεις τους. Η εφαρμογή τών βιβλικών αρχών στις σχέσεις θα μας βοηθήσει να χειριστούμε την συζυγική αντιπαράθεση περισσότερο αποτελεσματικά.

Η πρώτη και πλέον σημαντική αρχή προς επίλυση αντιπαραθέσεων στις σχέσεις, ιδιαιτέρως στον γάμο, είναι ν’ αγαπάμε ο ένας τον άλλον όπως μας αγάπησε ο Χριστός (Ιωάννης 13:34) και πρόσφερε τον εαυτό Του υπέρ ημών. Η περικοπή Εφεσίους 5:21-6:4 περιγράφει τις σχέσεις εντός τής οικογένειας: καλούμαστε να υποτασσόμαστε ο ένας στον άλλον με αγάπη και να θέτουμε τις ανάγκες τών άλλων πάνω από τις δικές μας. Αυτό είναι ιδιαιτέρως αληθές στον γάμο όπου ο σύζυγος οφείλει να αγαπάει την γυναίκα του όπως ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία, και να την φροντίζει όπως φροντίζει το δικό του σώμα. Η γυναίκα, με την σειρά της, οφείλει να υποτάσσεται στον άνδρα της και να τον σέβεται (Εφεσίους 5:22-33).

Αυτή φαίνεται ν’ αποτελεί μια αρκετά απλή οδηγία εκτός από την φυσική ανθρώπινη τάση να είμαστε αντιδραστικοί στις σχέσεις μας αντί να ενεργούμε προληπτικά. Οι γυναίκες είναι συνήθως πρόθυμες να υποταχθούν στους άνδρες που τις αγαπούν όπως ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία, και οι άνδρες είναι συνήθως περισσότερο από πρόθυμοι ν’ αγαπάνε γυναίκες που τους σέβονται και υποτάσσονται σ’ αυτούς. Εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα. Κάθε σύζυγος περιμένει τον άλλον να κάνει το πρώτο βήμα. Αλλά οι εντολές τού Θεού προς τους άνδρες και τις γυναίκες δεν είναι υπό όρους. Η υποταγή δεν εξαρτάται από την αγάπη, και η αγάπη δεν εξαρτάται από τον σεβασμό. Κάνοντας το πρώτο βήμα με υπακοή, ασχέτως των πράξεων τού άλλου, βοηθάει πολύ στην επίλυση τής αντιπαράθεσης και την καθιέρωση νέων τρόπων συμπεριφοράς.

Εχοντας αυτά κατά νου, όταν προκύπτει συζυγική αντιπαράθεση, το πρώτο βήμα είναι η αυτοεξέταση (Β΄ Κορινθίους 13:5). Αφού έχουμε φέρει τις ανησυχίες μας στον Κύριο κι έχουμε σταθεί ειλικρινείς με τον εαυτό μας, αναφορικά με τις αποτυχίες μας και τις εγωιστικές επιθυμίες μας, μπορούμε τότε να προσεγγίσουμε τους άλλους με τους προβληματισμούς μας. Περαιτέρω, ο Θεός σχεδίασε οι πιστοί να καλύπτουν ο ένας τις ανάγκες τού άλλου ειρηνικά (Κολοσσαείς 3:15). Ολοι χρειαζόμαστε χάρη για τα λάθη μας και πρέπει να κάνουμε χάρη στους άλλους όταν επικοινωνούμε τις ανάγκες μας και τις έγνοιες μας (Κολοσσαείς 4:6).

Η επικοινωνία τής αλήθειας με αγάπη αποτελεί το κλειδί για να εισακουστεί κάποιος, διότι μόνον όταν επικοινωνούμε με τους άλλους την αξία τους, που αξιολογούμε ότι έχουν, θα είναι ικανοί ν’ αποδεχθούν σκληρές αλήθειες (Εφεσίους 4:15). Οι άνθρωποι που αισθάνονται πως δέχονται επίθεση και κριτική θα αμυνθούν και σ’ αυτό το σημείο η επικοινωνία αναπόφευκτα διακόπτεται. Αντιθέτως, οι άνθρωποι που νιώθουν πως τους φροντίζουμε και θέλουμε το καλό τους, θα μας εμπιστευθούν να επικοινωνήσουμε μαζί τους με αγάπη και να δείξουμε ενδιαφέρον για την ευημερία τους. Ετσι, είναι απολύτως ουσιαστικό να μιλάμε την αλήθεια με αγάπη προς επίλυση μιας αντιπαράθεσης. Αυτό είναι ιδιαιτέρως αληθές στον γάμο, όπου λόγω της συνεχούς, στενής επαφής με τον/την σύζυγο που μας έχει απογοητεύσει, εκδηλώνεται ο χειρότερος εαυτός μας. Τα πληγωμένα συναισθήματα παράγουν σκληρά λόγια, που με την σειρά τους παράγουν περισσότερα πληγωμένα συναισθήματα. Η εξάσκηση στην πειθαρχία τής προσεκτικής σκέψης και προσευχής πριν μιλήσουμε, μπορεί να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο. Η επικοινωνία που χαρακτηρίζεται από ευσέβεια μπορεί να εκφραστεί με απλούς όρους όταν θυμόμαστε ν’ αντιμετωπίζουμε τους άλλους με τον τρόπο που εμείς θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι (Λουκάς 6:31). Ο Θεός λέει ότι είναι μακάριοι οι ειρηνοποιοί, και αυτός είναι πάντοτε ο στόχος για τους χριστιανούς (Ματθαίος 5:9).

Υπάρχουν πολλές πτυχές στις σχέσεις, στην σύγκρουση και στην επικοινωνία, και η Αγία Γραφή είναι πλήρης από σοφία για ευσεβή ζωή. Παρατίθενται συγκεκριμένες βιβλικές εντολές που αναφέρονται στο πώς οφείλουμε ν’ αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον:

Προς επίλυση μιας συζυγικής αντιπαράθεσης, πρέπει να:
Είμαστε ειρηνικοί ο ένας με τον άλλον – Μάρκος 9:50
Αγαπάμε ο ένας τον άλλον – Ιωάννης 13:34, Ρωμαίους 12:10, Α΄ Πέτρου 4:8, Α΄ Ιωάννου 3:11, 23, 4:7, 11, 12
Οικοδομούμε ο ένας τον άλλον – Ρωμαίους 14:19, Εφεσίους 4:12, Α΄ Θεσσαλονικείς 5:11
Εχουμε μεταξύ μας το ίδιο φρόνημα – Ρωμαίους 12:16
Προλαβαίνουμε να τιμάμε ο ένας τον άλλον – Ρωμαίους 12:10
Χαιρετάμε ο ένας τον άλλον – Ρωμαίους 16:16
Θεωρούμε πως οι άλλοι υπερέχουν εμού – Φιλιππησίους 2:3
Υπηρετούμε ο ένας τον άλλον – Γαλάτας 5:13
Δεχόμαστε ο ένας τον άλλον – Ρωμαίους 15:7
Είμαστε φιλόστοργοι ο ένας προς τον άλλον – Ρωμαίους 12:10
Χαιρόμαστε με αυτούς που χαίρονται και κλαίμε με αυτούς που κλαίνε – Ρωμαίους 12:15
Νουθετούμε ο ένας τον άλλον – Ρωμαίους 15:14, Κολοσσαείς 3:16
Φροντίζουμε ο ένας για τον άλλον – Α΄ Κορινθίους 12:25
Ανεχόμαστε ο ένας τον άλλον – Ρωμαίους 15:1-5, Εφεσίους 4:2, Κολοσσαείς 3:13
Είμαστε χρήσιμοι και να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον – Εφεσίους 4:32, Κολοσσαείς 3:13
Υποτασσόμαστε ο ένας στον άλλον – Ρωμαίους 12:10, Εφεσίους 5:21, Α΄ Πέτρου 5:5
Παρηγορούμε ο ένας τον άλλον – Α΄ Θεσσαλονικείς 4:18
Ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον – Α΄ Θεσσαλονικείς 5:11, Εβραίους 3:13
Είμαστε ευσπλαχνικοί ο ένας προς τον άλλον – Α΄ Πέτρου 3:8
Προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλον – Ιακώβου 5:16
Ομολογούμε τις αμαρτίες μας ο ένας στον άλλον – Ιακώβου 5:16
Δεχόμαστε ο ένας τον άλλον – Ρωμαίους 14:1, 15:7

Για να επιλύουμε τις συζυγικές αντιπαραθέσεις, δεν πρέπει να:
Υπερηφανευόμαστε ενάντια στον άλλον – Α΄ Κορινθίους 4:6
Να κρίνουμε ο ένας τον άλλον – Ρωμαίους 12:16
Να λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον – Κολοσσαείς 3:9
Να υπάρχει προκατάληψη του ενός προς τον άλλον – Α΄ Τιμόθεον 5:21
Να προκαλούμε ή φθονούμε ο ένας τον άλλον – Γαλάτας 5:26
Να επιθυμούμε παθιασμένα ο ένας τον άλλον – Ρωμαίους 1:27
Να μισούμε ο ένας τον άλλον – Τίτος 3:3
Να σέρνουμε ο ένας τον άλλον στο δικαστήριο – Α΄ Κορινθίους 6:1-7
Να κακοποιούμε ο ένας τον άλλον – Γαλάτας 5:15

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς χειρίζεται κάποιος την αντιπαράθεση στον γάμο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries