settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί η συζυγική απιστία είναι τόσο καταστροφική;

ΑπάντησηΣυζυγική απιστία εκδηλώνεται όταν ένας από τους συντρόφους στον γάμο εμπλέκεται σε σεξουαλική σχέση με κάποιο άλλο πρόσωπο εκτός γάμου. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η συζυγική απιστία δεν είναι κάτι καλό· πολλές έρευνες αποκαλύπτουν πως το 90 περίπου τοις εκατό των Αμερικανών, χριστιανών ή μη, πιστεύουν πως η συζυγική απιστία είναι κάτι κακό. Παρ’ όλα αυτά, μιλώντας στατιστικά, το 30 με 50 τοις εκατό των Αμερικανών θα απιστήσουν στον/στην σύζυγό τους. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οι άνθρωποι εμπλέκονται σε μια σχέση μοιχείας αλλά η πλειονότητα τών περιπτώσεων αφορά την ανάγκη συναισθηματικής σύνδεσης. Οι άνθρωποι νιώθουμε βαθιά την ανάγκη οι άλλοι να μας θέλουν, να μας χρειάζονται και να μας κατανοούν. Η ανάγκη αυτή ικανοποιείται ιδανικά στην σχέση τού γάμου. Αν η ανάγκη δεν ικανοποιηθεί στον γάμο, ο/η σύζυγος ενδέχεται να ψάξει να συνδεθεί συναισθηματικά (και σωματικά) αλλού, πράγμα που αποτελεί συζυγική απιστία.

Η συζυγική απιστία δεν οδηγεί στην ευτυχία. Ο Θεός σχεδίασε την σεξουαλική σχέση ν’ αποτελεί απόλαυση εντός τής σχέσης ενός αφοσιωμένου γάμου· η απόσπαση τής σεξουαλικής επαφής από το πλαίσιο τού γάμου ισοδυναμεί με διαφθορά τής χρήσης της και περιορίζει σημαντικά την απόλαυσή της. Στην σεξουαλική επαφή υπάρχει ένα επίπεδο οικειότητας που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ανθρώπινη σχέση. Όταν ο Θεός ένωσε τον Αδάμ και την Εύα στον γάμο, καθιέρωσε την σχέση της «μίας σάρκας». Το Γένεση 2:24 μας λέει ότι ο άνδρας θ’ αφήσει την οικογένειά του, θα προσκολληθεί στην γυναίκα του και θα γίνει μαζί της «μία σάρκα». Η ιδέα αυτή διαπερνά επίσης την Καινή Διαθήκη· την βλέπουμε στα λόγια τού Ιησού στον Ματθαίο 19:5 και στον Μάρκο 10:7. Ο Παύλος αναπτύσσει την ιδέα τής «μίας σάρκας» στην Α΄ Κορινθίους 6:12-20. Γράφει πως όταν ένας άνδρας συνευρίσκεται σεξουαλικά με μία πόρνη, γίνονται «μία σάρκα» (εδάφιο 16). Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στην σεξουαλική σχέση· δεν πρόκειται απλώς για μια βιολογική λειτουργία.

Η συζυγική απιστία είναι πολύ καταστροφική για τον γάμο διότι το γεγονός ότι δύο άνθρωποι γίνονται «μία σάρκα» σημαίνει κάτι περισσότερο από την σωματική οικειότητα. Κατά την διάρκεια τής σεξουαλικής πράξης ο ένας κάνει κοινωνό τον άλλον σε συναισθήματα και στο σώμα του. Ο ευφημισμός τής Παλαιάς Διαθήκης για την σεξουαλική συνεύρεση χαρακτηρίζεται ως «γνώση» τού ενός από τον άλλον — μια σημαντική λέξη. Κατά την διάρκεια τής σεξουαλικής επαφής, η πιο στενή ανθρώπινη συνάντηση, μπορεί να λεχθεί πως ένας άνθρωπος «γνωρίζει» αληθινά κάποιον άλλον. Το επίπεδο τής εμπιστοσύνης που απαιτείται για την πράξη αυτήν καθιστά κάποιον εξαιρετικά ευάλωτο, και αυτός είναι ένας λόγος που η σεξουαλική επαφή πρέπει να περιορίζεται στην σχέση του γάμου. Ο γάμος μάς επιτρέπει να είμαστε ευάλωτοι χωρίς να φοβόμαστε· ο κάθε σύζυγος προστατεύεται από την αφοσίωση τού άλλου και την σταθερότητα που είναι εγγενής σε μια σχέση διαθήκης. Η παραβίαση αυτής της εμπιστοσύνης μέσω απιστίας αποβαίνει καταστροφική για τον/την σύζυγο και τον γάμο. Αποτελεί προδοσία τής εμπιστοσύνης, την διάψευση τής υπόσχεσης, το γκρέμισμα της ασφάλειας, και την διακοπή τής ένωσης.

Η συζυγική απιστία δεν συνιστά αυτομάτως προαναγγελία θανάτου για τον γάμο. Αναφορές λένε πως 60 με 75 τοις εκατό των ζευγαριών που βίωσαν μια προδοσία εμπιστοσύνης μένουν μαζί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτές οι σχέσεις έχουν θεραπευθεί ή ότι η εμπιστοσύνη και η αφοσίωση έχουν αποκατασταθεί. Σε πολλές περιπτώσεις ένα ζευγάρι μένει μαζί μετά από συζυγική απιστία, όχι διότι είναι ευτυχισμένοι μαζί αλλά διότι φοβούνται μια εναλλακτική λύση. Υπάρχουν όμως και άλλα ζευγάρια που αφοσιώνονται στην σκληρή εργασία ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να εξακριβώσουν τις αδυναμίες και να διορθώσουν τις εκτροπές. Τέτοια ζευγάρια έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία, όχι μόνο να μείνουν μαζί αλλά να διέλθουν την διαδικασία με έναν δυνατό, χαρούμενο και ικανοποιητικό γάμο.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συζυγική απιστία, όπως όλες οι αμαρτίες, μπορεί να συγχωρηθεί. Η χάρη τού Θεού αγκαλιάζει τον μοιχό ή την μοιχαλίδα (Ησαΐας 59:1). Καθώς ο αμαρτωλός μετανοεί και ο Θεός τον συγχωρεί, ο προδομένος σύζυγος οφείλει από την πλευρά του να συγχωρήσει. Ο Ιησούς είπε ότι αν δεν συγχωρούμε τις αμαρτίες τών άλλων, δεν θα συγχωρηθούν και οι δικές μας αμαρτίες (Ματθαίος 6:15). Το «να συγχωρείς και να ξεχνάς» δεν γίνεται ενστικτωδώς και δεν είναι εύκολο. Ο δρόμος τής αποκατάστασης θα είναι μακρύς και οδυνηρός. Αλλά η χάρη τού Θεού είναι πάντοτε επαρκής.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί η συζυγική απιστία είναι τόσο καταστροφική;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries