Θα μας δοθούν κατοικίες στον Ουρανό;Ερώτηση: Θα μας δοθούν κατοικίες στον Ουρανό;

Απάντηση:
Ο Χριστός είπε στους μαθητές του τη νύχτα πριν τη σταύρωση Του, ότι εκεί που θα πήγαινε εκείνοι δεν θα μπορούσαν να έλθουν μαζί Του (Ιωάννης 13:33). Ο Πέτρος Τον ρώτησε πού θα πήγαινε και γιατί εκείνοι δεν μπορούσαν να υπάγουν μαζί Του και ο Χριστός τους διαβεβαίωσε πως τελικά θα Τον ακολουθούσαν (Ιωάννης 13:36-37). Ο Χριστός είπε, «Στο σπίτι του Πατέρα μου υπάρχουν πολλοί χώροι διαμονής, διαφορετικά θα σας το έλεγα. Πηγαίνω, λοιπόν, να σας ετοιμάσω τόπο. Κι αφού πάω και σας ετοιμάσω τόπο, θα έρθω πάλι και θα σας πάρω κοντά μου για να είστε κι εσείς όπου είμαι εγώ.» (Ιωάννης 14:2-3, ΛΟΓΟΥ).

Αυτά τα λόγια του Χριστού έχουν μπερδέψει πολλούς επειδή σε κάποιες μεταφράσεις αναφέρονται οι λέξεις «σπίτι» και «κτίρια». Η ελληνική λέξη του αρχικού κειμένου είναι μοναί, που σημαίνει κυριολεκτικά το μένειν (διαμένειν) σε κάποιο τόπο, τόπος στον οποίο κάποιος στέκεται, τόπος διαμονής, κατοικία, κατάλυμα, και συνεπώς, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, «μια οικογένεια». Έτσι, ο Χριστός λέει ότι στο σπίτι του Θεού-Πατέρα θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην οικογένεια Του που θα διαμένουν όλοι μαζί. Στο σπίτι του Ουράνιου Πατέρα, οι χριστιανοί θα ζουν στην παρουσία του Κυρίου. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από την ιδέα μιας σειράς αρχοντικών σε χρυσαφένιους δρόμους, που είναι η εικόνα που έχουν σχηματίσει πολλοί άνθρωποι σχετικά με τα λόγια του Χριστού.

Ο Ιησούς Χριστός ετοιμάζει τόπο διαμονής στον Ουρανό για τους δικούς Του, αυτούς που πήγαν σ' Αυτόν με πίστη, και το Άγιο Πνεύμα προετοιμάζει τους λυτρωμένους στη γη για τη διαμονή τους στον Ουρανό. Στην Αποκάλυψη 7:9 μιλάει για «ένα μεγάλο πλήθος, το οποίο κανένας δεν μπορούσε να απαριθμήσει, από κάθε έθνος και φυλές και λαούς και γλώσσες, οι οποίοι στέκονταν μπροστά στον θρόνο και μπροστά στο Αρνίο». Εδώ, πάλι, έχουμε την εικόνα πλήθους ανθρώπων που είναι μαζί και δεν ζουν χωριστά σε διαφορετικές κατοικίες.

English


Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα
Θα μας δοθούν κατοικίες στον Ουρανό;