settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε μαθητές;

Απάντηση


Η μαθητεία ανθρώπων αποτελεί τον τρόπο τού Κυρίου σε απάντηση τής προσευχής, «Πατέρα μας, που είσαι στους ουρανούς, ας αγιαστεί το όνομά σου· ας έρθει η βασιλεία σου· ας γίνει το θέλημά σου, όπως στον ουρανό, έτσι και επάνω στη γη.» (Ματθαίος 6:9-10). Ο Ιησούς επέλεξε στην άπειρη σοφία Του να χρησιμοποιήσει αφοσιωμένους ακόλουθους, τους μαθητές Του, να μεταδώσουν το μήνυμα τής σωτηρίας σε όλα τα έθνη τής γης. Το εξέφρασε ως εντολή που περιλαμβάνεται στα τελευταία Του λόγια, λίγο πριν την ανάληψή Του στον Ουρανό: «Δόθηκε σε μένα κάθε εξουσία στον ουρανό και επάνω στη γη. Αφού, λοιπόν, πορευτείτε, κάντε μαθητές όλα τα έθνη, βαπτίζοντάς τους στο όνομα του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντάς τους να τηρούν όλα όσα παρήγγειλα σε σας· και δέστε, εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, μέχρι τη συντέλεια τού αιώνα.» (Ματθαίος 28:18-20).

Η μαθητεία ανθρώπων είναι σημαντική διότι αποτελεί την επίλεκτη μέθοδο τού Κυρίου για την διάδοση τού ευαγγελίου τής σωτηρίας δια του Ιησού Χριστού. Στην δημόσια διακονία Του ο Ιησούς διέθεσε περισσότερα από τρία χρόνια κάνοντας μαθητές — διδάσκοντας και εκπαιδεύοντας τούς δώδεκα που διάλεξε. Τους έδωσε πολλές πειστικές αποδείξεις ότι Αυτός ήταν ο Γιος τού Θεού, ο υπεσχημένος Μεσσίας· Τον εμπιστεύθηκαν αν και η πίστη τους ήταν ατελής. Μιλούσε στα πλήθη αλλά συχνά έμενε ιδιαιτέρως με τους μαθητές Του για να τους διδάξει το νόημα τών παραβολών και των θαυμάτων. Τους απόστελλε αναθέτοντάς τους διακονία. Τους δίδαξε πως σύντομα θα επέστρεφε στον Πατέρα Του μετά τον θάνατο και την ανάστασή Του (Ματθαίος 16:21, Ιωάννης 12:23-36, 14:2-4). Αν και δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν, τους έδωσε την εκπληκτική υπόσχεση: «Σας διαβεβαιώνω απόλυτα, όποιος πιστεύει σε μένα, τα έργα που εγώ κάνω, θα κάνει κι εκείνος, και μεγαλύτερα απ’ αυτά θα κάνει, επειδή εγώ πηγαίνω προς τον Πατέρα μου.» (Ιωάννης 14:12). Ο Ιησούς, ακόμη, τους υποσχέθηκε πως θα στείλει το Πνεύμα για να είναι μαζί τους για πάντα (Ιωάννης 14:16-17).

Το Αγιο Πνεύμα, σύμφωνα με την δοθείσα υπόσχεση, ήρθε την ημέρα τής Πεντηκοστής με δύναμη στους πιστούς, οι οποίοι βρήκαν το θάρρος να διακηρύξουν σε όλους το ευαγγέλιο. Το υπόλοιπο τών Πράξεων τών Αποστόλων μάς δίνει την συναρπαστική αφήγηση όλων όσων πραγματοποιήθηκαν δι’ αυτών. Σε μια πόλη, οι ενάντιοι είπαν, «Εκείνοι που αναστάτωσαν την οικουμένη ήρθαν και εδώ» (Πράξεις 17:6). Πλήθη πίστεψαν στον Ιησού Χριστό αλλά και έγιναν μαθητές. Όταν οι κίβδηλοι θρησκευτικοί ηγέτες εδίωξαν εντόνως τους πιστούς, αυτοί διασκορπίστηκαν σε άλλες περιοχές και συνέχισαν να υπακούουν στην εντολή τού Θεού. Ιδρύθηκαν εκκλησίες σε όλη την έκταση τής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και τελικώς σε άλλα έθνη.

Σε μεταγενέστερες εποχές, η Ευρώπη άνοιξε για το ευαγγέλιο τού Ιησού Χριστού δια της Μεταρρύθμισης με μαθητές όπως ο Μαρτίνος Λούθηρος και άλλοι. Τελικώς, κάποιοι χριστιανοί μετανάστευσαν στον Νέο Κόσμο για να ευαγγελιστούν τον Χριστό. Αν και ο κόσμος σήμερα δεν έχει πλήρως ευαγγελιστεί, η πρόκληση εξακολουθεί να ισχύει σήμερα όπως και πάντοτε στο παρελθόν. Η εντολή τού Κυρίου παραμένει, «πορευτείτε, κάντε μαθητές όλα τα έθνη, βαπτίζοντάς τους και διδάσκοντάς τους να τηρούν όλα όσα παρήγγειλα σε σας». Τα χαρακτηριστικά ενός μαθητή μπορούν απλά να δηλωθούν ως:

• κάποιος που είναι βέβαιος για την σωτηρία του (Ιωάννης 3:16) και ενεργοποιείται από το Αγιο Πνεύμα που κατοικεί μέσα του (Ιωάννης 14:26-27)·

• κάποιος που αυξάνει στην χάρη και την γνώση τού Κυρίου μας και Σωτήρα (Β΄ Πέτρου 3:18)· και

• κάποιος που γίνεται κοινωνός τού φορτίου τού Χριστού για τις χαμένες ψυχές τών ανδρών και γυναικών. Ο Ιησούς είπε, «Τότε, λέει στους μαθητές του: Ο μεν θερισμός είναι πολύς, οι εργάτες όμως είναι λίγοι· παρακαλέστε, λοιπόν, τον κύριο τού θερισμού να βγάλει εργάτες στον θερισμό του.» (Ματθαίος 9:37-38).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε μαθητές;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries