settings icon
share icon
Ερώτηση

Πρέπει οι χριστιανές γυναίκες να φορούν μακιγιάζ ή κοσμήματα;

Απάντηση


Ορισμένοι χριστιανοί πιστεύουν ότι είναι ακατάλληλο για τις γυναίκες να φορούν μακιγιάζ ή κοσμήματα, αναφερόμενοι σε μερικά εδάφια της Καινής Διαθήκης που φαίνεται ν' απαγορεύουν τέτοια πράγματα. Μολονότι σεβόμαστε αδιαμφισβήτητα τις πεποιθήσεις των αναγεννημένων παιδιών του Θεού, θέλουμε επίσης να είμαστε σίγουροι ότι η διδασκαλία μας δεν υπερβαίνει αυτό που πραγματικά ο Λόγος του Θεού λέει. Δεν θέλουμε να «διδάξουμε ιδέες που προέρχονται από τους ανθρώπους ως να πρόκειται για εντολές που προέρχονται από τον Θεό» (Μάρκος 7:7).

Καθώς εξετάζουμε την κοσμιότητα της χρήσης μακιγιάζ ή κοσμημάτων, αρχίζουμε με το εδάφιο

Α΄ Σαμουήλ 16:7β: «Ο ΚΥΡΙΟΣ δεν βλέπει όπως βλέπει ο άνθρωπος· επειδή ο άνθρωπος βλέπει το φαινόμενο, ο ΚΥΡΙΟΣ όμως βλέπει την καρδιά.» Αυτό το εδάφιο θέτει μια θεμελιώδη αρχή όσον αφορά τους περιορισμούς της οπτικής μας: Εμείς εκ φύσεως βλέπουμε την πρόσοψη. Ο Θεός βλέπει την εσωτερική αλήθεια. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά είναι ασήμαντα- επικοινωνούμε εύκολα μέσω οπτικών σημάτων, και η εμφάνιση που επιλέγουμε για τον εαυτό μας μπορεί να εκδηλώσει επανάσταση, ευλάβεια, επιπολαιότητα, σχολαστικότητα, κ.λπ. Το παρουσιαστικό όμως, μπορεί να είναι παραπλανητικό και υπάρχει και το βαθύτερο ζήτημα της καρδιάς. Οτιδήποτε γίνεται στην εξωτερική εμφάνιση, γίνεται για να το δει ο άνθρωπος και καλό θα ήταν να είμαστε προσεχτικοί σ' αυτό· ο Θεός όμως έχει περισσότερη έγνοια γι' αυτά που συμβαίνουν στην καρδιά.

Στο πλαίσιο των κανόνων μιας δημόσιας λατρευτικής συνάθροισης, ο Παύλος λέει, «Το ίδιο και οι γυναίκες, με ενδυμασία σεμνή, να στολίζουν τον εαυτό τους με συστολή και σωφροσύνη, όχι με πλέγματα ή χρυσάφι ή μαργαριτάρια ή πολυτελή ενδυμασία αλλά με έργα αγαθά, αυτό που ταιριάζει σε γυναίκες οι οποίες δημόσια φανερώνουν θεοσέβεια.» (Α΄ Τιμόθεον 2:9-10). Αυτή είναι μια βιβλική περικοπή που κάνει κάποιες γυναίκες ν' αποφεύγουν τελείως τη χρήση μακιγιάζ ή κοσμημάτων.

Ας σημειώσουμε δύο πράγματα σ' αυτήν την περικοπή: αρχικά, υπάρχει ένα πρότυπο ενδυμασίας κατάλληλο για μια γυναίκα σε λατρευτική σύναξη. Ο Παύλος δεν δίνει λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι ο γυναικείος ρουχισμός πρέπει να είναι σεμνός, κόσμιος και αξιοπρεπής. Φορώντας οτιδήποτε άσεμνο, απρεπές ή επαίσχυντο είναι κακό. Ο διαχωρισμός μεταξύ σεμνού και άσεμνου μπορεί να είναι υποκειμενικός, και η ευπρέπεια εξαρτάται κάπως από τα πολιτιστικά ήθη, αλλά κάθε πιστός θα πρέπει να είναι αρκετά οξυδερκής για ν' αποφύγει να προσβάλλει κάποιους.

Κατά δεύτερον, υπάρχει ένας αρμόζων καλλωπισμός για τις γυναίκες που λατρεύουν το Θεό και ένας ανάρμοστος. Ο αρμόζων καλλωπισμός για μια θεοσεβούμενη γυναίκα είναι απλά τα καλά έργα. Η Δορκάδα στολιζόταν όμορφα καθώς «ήταν πλήρης από αγαθά έργα και ελεημοσύνες που έκανε» (Πράξεις 9:36). Ο ακατάλληλος καλλωπισμός για μια θεοσεβούμενη γυναίκα είναι εκείνος που την ωθεί με υπερηφάνεια ή προσελκύει την προσοχή στην εξωτερική της εμφάνιση: παραδείγματα είναι τα περίτεχνα χτενίσματα, χρυσός και μαργαριτάρια και ακριβό ντύσιμο. Το επίκεντρο μιας λατρευτικής συνάθροισης πρέπει να είναι ο Κύριος, όχι η τελευταία μόδα, το μεγαλύτερο διαμάντι, ή η πιο κομψή κόμμωση. Μια γυναίκα του Θεού στην εκκλησία, ντυμένη μ' ένα φόρεμα αξίας 2.600 ευρώ ή μ' ένα επιδεικτικό φανταχτερό κόσμημα, δεν είναι πραγματικά στολισμένη. Θα ήταν πολύ καλύτερα-και οι φτωχοί θα εξυπηρετούνταν πολύ καλύτερα- αν πουλούσε το φόρεμα και έδινε τα χρήματα σε μία χριστιανική φιλανθρωπική οργάνωση. Ίσως ο χρόνος που ξόδεψε για το περίτεχνο χτένισμα θα ήταν καλύτερα αξιοποιημένος αν υπηρετούσε κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη.

Στην επιστολή Α΄ Τιμόθεον 2:9-10, ο Παύλος δημιουργεί μια αντίθεση ανάμεσα στην προσπάθεια ν' αρέσει στον Θεό και στην προσπάθεια ν' αρέσει στους ανθρώπους. Μια δημόσια λατρευτική συνάθροιση δεν πρέπει ν' αποτελεί επίδειξη μόδας. Δεν είναι ότι μια γυναίκα δεν μπορεί ποτέ να φορέσει κοσμήματα ή να χτενίσει τα μαλλιά της διαφορετικά. Είναι ότι η κατάχρηση και η υπερβολή είναι ανάρμοστες στην εκκλησία. Πρέπει όλοι να προστατευόμαστε από την υπερηφάνεια και να προσέχουμε να μην αποσπούμε τους άλλους (ή τον εαυτό μας) από αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό: τη λατρεία του Θεού και την υπηρεσία των άλλων.

Ένα ακόμη απόσπασμα που σχετίζεται με τις γυναίκες που φορούν μακιγιάζ ή κοσμήματα βρίσκεται στην επιστολή Α΄ Πέτρου 3:3-5: «Των οποίων ο στολισμός ας είναι όχι ο εξωτερικός, αυτός με το πλέξιμο των τριχών και της περίθεσης των χρυσών αντικειμένων ή της ένδυσης των ιματίων, αλλά ο κρυφός άνθρωπος της καρδιάς, κοσμημένος με την αφθαρσία του πράου και ήσυχου πνεύματος, το οποίο μπροστά στον Θεό είναι πολύτιμο. Επειδή, έτσι και άλλοτε οι άγιες γυναίκες, αυτές που έλπιζαν στον Θεό, στόλιζαν τον εαυτό τους, καθώς υποτάσσονταν στους άνδρες τους.»

Ο Πέτρος δίνει έμφαση στην αντίθεση ανάμεσα στην εξωτερική, φευγαλέα ομορφιά και την εσωτερική, μόνιμη ομορφιά μιας γυναίκας. Μία αληθινά όμορφη γυναίκα έχει «πράο και ήσυχο πνεύμα». Ίσως να μην της δοθεί πολλή προσοχή σε αυτόν τον κόσμο, αλλά ο Θεός βλέπει την καρδιά. Η επίδειξη της ομορφιάς κάποιου για να κερδίσει τον θαυμασμό τους δεν συμβαδίζει με την ταπεινοφροσύνη του Χριστού, ειδικά όταν λαμβάνει χώρα σε μια λατρευτική σύναξη. Όπως είπαμε, δεν είναι πως τα πλεκτά μαλλιά συνιστούν αμαρτία, αλλά αυτοί που βασίζονται στα μαλλιά τους, τα κοσμήματά τους ή την ενδυμασία τους για να γίνουν όμορφοι, κυνηγούν τη ματαιοδοξία. Το σημαντικότερο είναι ν' αναπτύσσεις έναν θεοσεβή χαρακτήρα.

Συνοψίζοντας, δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς λανθασμένο με τη χρήση κοσμημάτων, μακιγιάζ ή πλεγμένων μαλλιών, εφόσον γίνεται με μετριότητα. Επίσης, τέτοια πράγματα δεν μπορούν ποτέ ν' αντικαταστήσουν τις καλές πράξεις ή το ταπεινό πνεύμα. Μία χριστιανή γυναίκα δεν θα πρέπει να είναι τόσο απορροφημένη με την εξωτερική της εμφάνιση που να παραμελεί την πνευματική της ζωή. Μια λατρευτική συνάθροιση θα πρέπει να είναι εστιασμένη στον Θεό, όχι σε μας. Εάν μια γυναίκα ξοδεύει υπερβολικό χρόνο και χρήματα στην εξωτερική της εμφάνιση, το πρόβλημα είναι ότι οι προτεραιότητές της είναι εσφαλμένες. Τα ακριβά κοσμήματα και ενδύματα είναι τα αποτελέσματα του προβλήματος, όχι το πρόβλημα καθ' εαυτό.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πρέπει οι χριστιανές γυναίκες να φορούν μακιγιάζ ή κοσμήματα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries